6 vérkeringést serkentő ászana a fizikai és szellemi egészségért

2024. 06. 07. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

Amikor az életünk aktív, van lehetőségünk sokat mozogni, akkor a vérkeringésünk is megfelelő, illetve testünk rugalmassága is optimális. Viszont amikor a mindennapjaink passzívabbak, az izmaink is merevvé válnak, és a vérkeringésünk sem az igazi. Manapság ez gyakori probléma.

Munkánkat sokan egy íróasztalnál ülve töltjük, a napunk egyharmada így telik, szinte mozdulatlanul. Az agyunk pörög, fizikailag nem fáradunk el, emiatt sok esetben aludni sem tudunk. A vérkeringésünk rossz lesz, és egy idő után már a szellemi munka is nehezebben fog menni, mert az agy nem jut elég vérhez, így a működési hatékonysága romlik.

Ezenkívül az egyenletes véráramlás oxigént, glükózt és tápanyagokat szállít az agyba, valamint elszállítja a szén-dioxidot, a tejsavat és más anyagcsere melléktermékeket az agyból. Láthatjuk, hogy a mozgás nem csak a fizikai, de a szellemi frissességhez is elengedhetetlen. A rossz agyi keringés összefüggésbe hozható különböző agyi és mentális betegségekkel, többek között, például a szorongás, pánikbetegség, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, depresszió, demencia stb.

Ha gyakran érzed, hogy hidegek a végtagjaid, izomgörcsök gyötörnek, vagy zsibbadnak a kéz- illetve lábujjaid, esetleg akár meg is duzzadnak a karjaid vagy lábaid, előfordulhat, hogy a rossz vérkeringés okozta tüneteket tapasztalod. A rossz vérkeringés az egész szervezetre kihat, a jóga viszont képes segíteni abban, hogy a kialakuló problémák ne súlyosbodjanak. A vérkeringés javításával növeljük az oxigénáramlást, megfelelő módon szabályozottá válik az emésztőrendszer, és csökkentheti a gyulladást a szervezetben.

A fordított testhelyzetek, és a pózok, amelyek kivitelezésekor a szív a mellkas fölé kerül, jótékony hatással vannak a keringésre, ugyanis a vért az agyba tereli, és ezzel együtt enyhíti a szív terhelésének egy részét.

Most pedig nézzünk néhány ászanát, amelyek kifejezetten jót tesznek a vérkeringésednek.

Adho-mukha-śvanāsana (adhó-mukha-svanászana) – Lefelé néző kutyatartás

Babapózból indulva lábujjakkal támaszkodj meg a talajon, belégzéssel nyújtózz előre a kezekkel és vállszélességben tedd le a tenyereket a talajra, kilégzéssel nyújtsd ki a térdet és emeld a magasba a medencét. A sarkad nyomd a talajba, a karod, a törzsed és a lábad pedig legyen nyújtva. A lefelé irányuló kutyapózban a szíved a fejed felett van, ami lehetővé teszi, hogy több vér áramoljon az agyba és a felsőtestbe. Ezen felül javítja a lábak, karok és vállak nyújtási képességét, és a végtagok véráramlását.


Fotó: yanalya on Freepik

Tāḍāsana (tádászana) – Hegypóz

Ez az egyszerű ászana, nagy segítségünkre lehet, ha a keringésünk javításán dolgozunk, persze fontos a megfelelő kivitelezés és izommunka.

A felvételéhez helyezkedj el zárt, nyújtott lábbal, a két kezed tartsd el a törzsed mellett, kis teret hagyva a kéz és a törzs között. Ezt követően figyelj az alábbiakra: a lábaidat nyújtsd, a térdkalácsot az elülső combizmok aktiválásával húzd fel, stabilizáld a térdízületet. A felső combot forgasd finoman befelé, a térdkalács felső ívét pedig kifelé. A medencéd legyen középhelyzetben és stabilan, a farizmaidat tartsd aktivitásban, a farokcsonttal nyújtózz lefelé, de a keresztcsont felső ívét puhán húzd vissza. A cél elérése érdekében legalább 10 légzésig tartsd meg ezt a megadott instrukciókra figyelve.

Sarvāṅgāsana (szarvángászana) – Gyertyaállás

Helyezkedj háton fekvésbe a talajra, és ahhoz, hogy levedd a terhelést a nyakadról egy összehajtott takarót is helyezhetsz a vállak alá. A zárt lábakat húzd talpra. A kezeket a törzs mellett tenyérrel lefelé helyezd el és a lapockákat told a talajba. Told a kezeket a talajba, hasizmot megfeszítve gördülj homlok-térdtartásba kilégzésre. Kulcsold össze az ujjakat a hátad mögött és nyomd a karokat a talajba, miközben a vállakat begörgeted magad alá. Majd bontsd a karokat, és egymással párhuzamosan tartva a karokat támaszd meg a törzsed a derekadnál. Ezt követően belégzéssel nyújtsd a lábad a plafon felé talppal, úgy, hogy a törzs és a lábak egyvonalban legyenek. Így tartsd ki a pózt, amíg jól esik, vagy amíg a nyaki területen nem érzel terhelést.

A póz a gravitációt használja ki, hogy a lábadból a vér a szíved és az agyad felé áramoljon. Így fokozza az agyi keringést, valamint frissíti a lábak keringését is.

Utkaṭāsana (utkatászana) – Székpóz variáció

Tāḍāsanából kiindulva emeld fel a karokat mellső középtartásba, egymással párhuzamosan, vállszélességben, egymás felé néző tenyérrel. Belégzéssel hajlítsd be a térdeidet, mintha egy székre akarnál leülni addig, amíg a comb alsó része szinte párhuzamos lesz a talajjal. Ezt követően tartsd meg a pózt 10 légzésig, majd bontsd az ászanát.

A székpóz fokozza a vérkeringést és a véráramlást a lábakban, a farizmokban és a csípőben.


Fotó: koldunov

Śalabhāsana (salabhászana) – Sáskaállás

Hasi śavāsanában a homlokod helyezd a talajra. A karokat nyújtva emeld a törzs mellé és a tenyerek a törzs felé nézzenek. A lábakat zárd és nyújtóztasd őket hátrafelé. Belégzéssel emeld ki a fejet, a törzset és a lábat a magasba, amennyire csak tudod. Az alhasat és a medencét tartsd lent, a tekinteted előre nézzen, a lábak pedig emelkedjenek. Tartsd ki a pózt néhány légzésig, majd kilégzéssel érkezz vissza hasonfekvésbe.

A sáska póz egy teljes testet átfogó nyújtás, amely segít erősíteni és nyújtani az izmokat a gerinc mentén. Segít javítani a testtartásodat, valamint felpezsdíti a véredet.

Jaṭhara-parivartanāsana (dzsathara-parivartanászana) – Gyomrot masszírozó póz

Hullapózból kiindulva nyújtsd ki a lábaid talppal a plafon felé, és karokat helyezd oldalsó középtartásba a talajon tenyérrel felfelé. Kilégzéssel engedd le a lábakat együtt tartva a jobb tenyérbe, úgy, hogy a vállak és a lapockák a talajon maradjanak. A csavarás alatt a fejed a lábbal ellentétes irányba nézzen. 10 légzést követően bontsd le a pózt, és ismételd meg a másik oldalra is.

A csavarások bármelyik típusa kiváló döntés, ha a vérkeringés szeretnéd serkenteni. A fajtájából adódóan segíti a gerinc menti izmok felpezsdülését, és a lábak keringését is javítja.

Prevenció

Az itt felsorolt ászanák kiemelten jó hatással vannak a keringésre, de ha minden nap jógázol, vagy legalább heti 3-4 alkalommal, akkor ilyen problémák kialakulásától nem kell tartanod. A mozgás bármilyen formája jó hatással van a vérkeringésedre, ezért minden nap legalább fél órát szánj rá, hogy átmozgasd magad. Még akkor is, ha a fenn leírt problémák még nem jelentkeztek nálad. A prevenció nagyon fontos, mert ha már jelentkeznek a tünetek, sokkal több időt kell majd töltened az enyhítésükkel. Ha mást nem is, egy hosszabb sétát minden nap próbálj beiktatni, hogy ezeket a gondokat megelőzd.

 

 

Borítókép: Sandsun

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok