Felkészülés, vigyázz, kész, ősz! Na meg egy kis ájurvéda

2022. 09. 02. | Ájurvéda, Életmód

 

 Ugyan még csak épphogy beköszöntött a szeptember, de azt azért már tapasztalhatod, hogy a nappalok szép lassan egyre rövidülnek, már nincs olyan sokáig világos, és nem a felszabadult nyár esték jellegzetes illata és érzése tölt el, hanem inkább a készülődés az előttünk álló kuckózós időszakra. És ez tök oké, hiszen jön a változás, nyárból szép lassan őszbe, majd télbe vált a természet. Ugyan a rohanó világban sokan elszoktunk tőle, mégis az (lenne) a normális, hogy ha képesek lennénk a természettel együtt élni. Ez azt jelenti, hogy érzékenyek vagyunk egymásra, amikor a természet változik, akkor bizonyos dolgokban mi is változunk. Ezek az elvek valójában nagyon egyszerűek és logikusak, és az ájurvéda, az ősi, indiai holisztikus orvostudomány, életszemlélet erre emlékeztet minket és ebben segíti a mindennapjainkat.

Dósák és az évszakok

Az ájurvéda szerint a három dósa, a váta (levegő + éter), a pitta (tűz+ víz) és a kapha (víz + föld), amelyek meghatározzák testünk és elménk egészségi állapotát. Ugyanakkor ezek az adottságok nemcsak az emberi szervezetre, de a világ minden elemére érvényesek, az ételekre, a mozgás fajtákra vagy épp az időjárásra. Így a dósák jelen vannak évszakok formájában is. Vagyis minden évszakot a dósák egyikének megnövekedése jellemzi, így aszerint, hogy melyik dósa dominál egy bizonyos időszakban, úgy különböztethetünk meg évszakokat.

A váta dósa fő jellemzői a hidegség, szárazság, könnyűség, gyorsaság, érdesség, hirtelenség és az ingerelhetőség. Így hazánkban ez a szeles, hideg, változékony idő, ami leginkább tavasszal és ősszel tapasztalható, a vátához kapcsolódik.

Most az történik épp, hogy a pittából, a nyárból lassan átcsordogálunk az őszbe, a váta túlsúllyal rendelkező évszakba.

Photo by Dan Freeman on Unsplash

Ez azt jelenti, hogy a környezetben is, ugyanakkor a testben és az elmében is megnő a váta. A mindennapokban azt tapasztalhatod, hogy hidegebbé válik a kezed, a lábad, szárazabbá válik a bőröd, könnyebben fázol meg, és a légúti megbetegedések, a székredés, az idegrendszeri problémák, a figyelemzavar vagy épp az alvászavar is gyakoribbá válhat ebben az időszakban.

Ha váta a fő testtípusod, érdemes jobban résen lenned, hogy egyensúlyban tartsd azt. Ugyanakkor a váta a dósák vezetője is, így, ha kibillen harmonikus állapotából, akkor könnyen megbillentheti a többi dósát is. Ezért valójában minden testtípusnak fontos egyensúlyban tartania a váta dósát ebben az időszakban (is).

A váta évszakra néhány egyszerű és hasznos tipp, ami segíthet megőrizni az egészséged:
Tessék pihenni!

Biztosra veszem, hogy könnyen egyetértesz ezzel a ponttal, de azt is tudom, hogy ebben az őrült világban elég nagy kihívás ezt megvalósítani.

Az ájurvéda úgy tartja, hogy a hasonló növeli a hasonlót, míg az ellenkező egyensúlyoz. Tehát, ha kívülről nyomul a váta a maga „zizegésével”, akkor úgy teheted egyensúlyba, ha az ellenkezőjét teszed, vagyis visszaveszel kicsit az aktívkodásból. A váta biztosítja a mozgásodat, „előre haladásodat” az életben, és te ezt úgy tudod segíteni, egyensúlyban tartani, ha időnként pihenteted magadat. Ennek a pihentetésnek van itt az ideje ilyenkor!

Ezért érdemes beszuszakolnod a napirendedbe egy kicsivel több alvást, esetleg meditációt vagy a léleknek szóló zene hallgatását, lelki irodalmak olvasását, amik igazán kellemesek, segítenek a mindennapos stresszt feldolgozni, kiegyensúlyozottabbá tesznek és feltöltenek.

Legyen napirended

A váta okozta változékonyságot, hirtelenséget jól lehet egyensúlyozni a rendszerezettséggel. Próbálj kialakítani és fenntartani egy napi rutint. Törekedj arra, hogy mindennap ugyanabban az időben kelj fel és feküdj le. Ha teheted, este 10 előtt térj nyugovóra, így az idegrendszered is kap elég pihenésidőt.
Emellett lehetőleg mindig ugyanazokban az időpontokban eszegess, ne csak úgy random és kapkodva amikor épp belefér a napodba.


Photo by Clark Douglas on Unsplash

Ezeknek az elveknek millió részlete és árnyalata van, például, hogy melyik testtípusnak milyen évszakban mikor, mennyit és mit érdemes ennie, innia; pontosan mennyit és hogyan aludnia, stb. De igazából már az is óriási dolog, ha sikerül tudatosan, rendszerezetten és nyugiban enni, inni és aludni. Ez alapvető dolognak hangzik, de, ha belegondolsz hogyan telnek a napjaid, lehet, hogy nem is annyira alap. Az szomorú, hogy ennyire káoszos világban élünk, hogy erre külön erőfeszítést kell tenni, de kell és, ha megteszed, az nagyon sokat fog segíteni (és persze nemcsak a váta évszakban).

Melegítsd át magad

A hűvösebb időben nagyon jól esik, ha kívülről bebugyolálhatod magad egy puha pléddel vagy pulcsival, belülről pedig a belső emésztő tűz, az agni az, ami ilyenkor természetes módon élénkebbé válik, ezzel fűtve testedet a hidegtől. Mi pedig segítsük azzal, hogy tápláljuk meleg, lédús, olajos és tartalmas ételekkel, levesekkel, és kissé hevítő fűszerekkel (pl. gyömbér, fahéj, szerecsendió, édeskömény, ánizs, szegfűszeg, kardamom stb.). A csípős ízekkel viszont csínján, mert azok a tűz elem mellett levegő elemet is tartalmaznak, így, ha túlzásba viszed, megnöveli a vátát.
Előkerülnek ilyenkor a teák, gyógyteák is, hozzá a télies fűszerek és az aranyló méz. Valójában sötét, hideg, szeles és undok idő van odakinn ilyenkor, mégis vannak hangulatos pillanatai is, mint például amikor előkerül a kedvenc bögréd és az idény első gyömbéres citromos teájának illatát magadba szippantod.
Mivel vátaság van, kérlek figyelj rá, hogy sok folyadékot igyál – ha bírod a langyos/meleg vizet, az a lehető legjobb, támogatja az agnit, nagyon egészséges!

Abhjanga, az olajos masszázs varázsereje

A test átmelegítésének a fent említett fajtáján kívül van még egy kevésbé megszokott módszere is. Ha nem vagy a keleti dolgokhoz szokva, elsőre kicsit furán hangozhat, de irtó hatékony dolog. Ez pedig az abhjanga, vagyis az olajos önmasszázs, ami egy csoda dolog! Igazából ezt mindennap lehetne csinálni, de mivel viszonylag időigényes, ha heti egyszer összejön, már az is csúcs!
Ez a fajta önmasszázs megóvja a bőrt a szárazságtól, repedezettségtől és puhává varázsolja azt, élénkíti a testet, javítja a vérkeringést, segít az anyagcserezavarokon, izombántalmakon, nyugtatóan hat az idegrendszerre, vagyis tulajdonképpen elősegíti az elme és a test általános egyensúlyát. A legtökéletesebb olaj ehhez a szezámolaj, azonban, ha ez túlhevítene, akkor az olívaolaj is remek.


Photo by Christin Hume on Unsplash

Mindenképp fölülről lefelé haladj, körökörös mozdulatokkal. Ha teheted, a hajas fejbőrt is masszírozd be – ezt a hajad is meg fogja hálálni -, persze ebben az esetben számolnod kell utána hajmosással is. Szentelj figyelmet a csípő és a combok területének – különösen, ha recseg-ropog a csípő területe – , a váta hajlamos itt is felgyülemleni. A masszázs után érdemes még meleg helyen maradni legalább 15-20 percet (persze lehet többet is) és csak utána lezuhanyozni kellemesen meleg, de semmiképp nem forró vízzel.
A legtöbben talán nem vagyunk ilyen „olajos masszázsolásosok”, de új, jóféle szokásokat kialakítani az végül menő, ráadásul hihetetlen hatásos is. Próbáld ki!

Mozogni jó!

A testmozgás erősíti az agnit, elégeti a méreganyagokat, így a rendszeres testgyakorlat egy állandó része az ájurvédikus életmódnak. Természetesen ilyenkor is, a váta évszakban is érdemes beiktatni a mozgást a mindennapokba. Testtípusodnak megfelelően kicsit könnyedebb, „lassabb” (váta) vagy intenzívebb, erőteljesebb (pitta, kapha) mozgásformát tudsz választani magadnak, ami motivál, örömet okoz. Ha épp más nem fér bele az életedbe, legalább napi sétákat vagy néhány otthon is könnyen végezhető jógagyakorlatokat csinálj, jót fog tenni, úgyhogy hajrá!

Egészséges, vidám váta évszakot kívánunk!

 

(Borítókép: Jill Wellington képe a Pixabay -en. )

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok