Kalandjaim egy jógás videóforgatáson

2023. 03. 10. | Az én jógám, Életmód

 

Néhány hete mesélték a lányok, hogy tervben van jógás videók forgatása a BHF (Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola) Blaha Lujza téri jógastúdiójában. Őszinte leszek, én sosem jártam abban a stúdióban. Hozzám Csillaghegy van közel, így nekem az egyszerűbb. Úgyhogy ezzel a forgatással beletették a bogarat a fülembe (de fura mondás ez), ami végül működött, mert elhatároztam, hogy most már végre megnézem magamnak azt a jógastúdiót és ha már ott vagyok, lövök közben néhány képet is (na csak úgy hobbiból). Ebből aztán olyan jó élmény kerekedett, hogy most itt pötyögök neked. Egy szempontból semmi extra nem történt, egy másikból viszont mégiscsak megható ez az egész.

Az út

Vasárnap reggel 9.30-kor kezdődött a forgatás. Alapból „vidéki lány” vagyok, így ehhez mérten a vasárnap reggeli belvárosi bumlizás még egész barátságosnak tűnt. És valóban. Leszámítva a villamost, ahol képtelenség nem belefutni valami nagyon fura vagy undi dologba. Nos, ez most sem történt másként. Aztán lehet, hogy csak én vagyok finnyás. Mindenesetre óriási örömmel pattantam le a Blahán a villamosról.

A jógastúdió szerencsére nagyon király helyen van, igazából utána sem néztem a pontos címnek, mégis egy pillanat alatt ráleltem (még én is! = bárki azonnal megtalálja).
A villamosról való lepattanás után csak átcsattogtam a zebrán és hip-hop, meg is érkeztem. Jó, mondjuk a kapualjban egy kicsit zavarba jöttem, nem pont így képzeltem a helyet, azt hittem, hogy kinyitok egy ajtót és ott vár a terem. Hahaha, mondtam, vidéki vagyok na.

Szóval a kapualjban keresgéltem pontosan hova is kell mennem, melyik a csengő meg minden ilyen fontos dolog. De épp kijött egy fiú, így végül nem kellett csengetnem, csak besuhantam az udvarra. Ott ki volt írva, hogy Bhaktivedanta Jógastúdió IV. emelet. Szuper. Ahogy felértem, egy kissé kétségbeesve tekergettem a fejem a bejáratot keresve, aztán a napfény megszánt, és egyszercsak az egyik ajtó üvegén átcsillant, így megláttam a Bhakti zöldes-hattyús mintáját. Jeee.

A hely

Egy nagyon barátságos kis helyre csöppentem. Elég érzékeny élőlény vagyok, vagy csak finnyás (ahogy az fentebb kiderült), mindenesetre mégiscsak jó érzéssel tölt el, ha egy hely tiszta, illatos, világos és otthonos. Na nem gondoltam volna, hogy a Blahán valami ilyen is tud lenni.

Gyorsan beköszöntem a többieknek, és kiderült, hogy van egy kis csúszás, így kihasználtam az alkalmat és körbekukkantottam. Tyű mekkora felüdülés volt, főleg a villamos után! Az elmém teljesen chillbe került ettől a közegtől. A stúdió minden zuga annyira tiszta volt, rendezett, ugyanakkor barátságos és fényes is. Szóval én imádtam!

Ó, és muszáj ezt is megosztanom, mert szerintem biztos te is ismered az érzést, amikor el kell menned mosdóba, de előre rettegsz, hogy mit találsz majd ott. Vagy te nem szoktál? Én ilyen rettegős vagyok, de ezen a helyen tényleg nem volt miért, eskü, még a mosdó (minden részecskéje) is szó szerint ragyogott! Majdnem olyan boldog voltam a látványtól, mint a karácsonyi a hóeséstől, fényektől és sütitől.

A csapat * forgatás * hangulat

Aztán befejeztem a szemlélődést és az elégedett vigyorommal behuppantam a forgatásra. Készen állt a kis csapat, Angink, aki épp cuki kismama formát öltött, ő oktatóként volt jelen, két irtó aranyos és lelkes hallgató a BHF-ről, Zsófi és Melinda, ők mutatták be az ászanákat és pránájámákat. Govinda, a videós fiú, akinek a felesége várandós, és bármikor megszülhet. Izgultunk is, hogy bírja még ki egy picit a gyermek odabenn, különben az ászanázós videók helyett nézhetjük a babaszületős videót. És végül, de nem utolsósorban Orsi, aki az egészet halál profin megszervezte és összefogta. Így voltunk.

Közben megindult a felvétel, mély csend lett (a Blaha közepén!), Angi lágy hangja lepte be a termet, a lányok egy kicsit még reszkettek az izgalomtól (de nagyon szépen csináltak mindent), Orsi pedig nagyon higgadtan, fókuszáltan, ugyanakkor szeretetteljesen segített mindenkit a feladatában. Igazán szuper csapat volt, és kedves hangulat, őszintén örültem, hogy a részese lehetek! Ja igen, én pedig a földön kuporogva, levegőt visszatartva nyomkodtam a fotózós gombot.
Volt valamennyi szünet is, ami alatt próbált mindenki lazulni, ment a vidámkodás vagy épp a felkészülés a következő felvételhez.

Mondtam a lányoknak, hogy mennyire bátrak, hogy bevállalták a videózást, és mennyire jófejek, hogy a szabadnapjukat ezzel töltik. Azt mondták, hogy ez számukra is egy jó dolog, így lett egy plusz jógás napjuk, gyakorolhatnak és közben tanulhatnak, kipróbálhatnak újdonságokat is, mert mint kiderült, voltak olyan gyakorlatsorok, amiket ezelőtt még nem csináltak. Órákat ők maguk egyelőre nem tartanak, így ilyen szempontból is hasznukra válhat a forgatósdi, hiszen, ha a kamerák “kereszttüzét túlélik”, talán egy csoport előtt sem lesznek annyira lámpalázasak. Ha pedig elkészülnek ezek a videók, sok más embert is segíthetnek vele. Szóval tényleg annyira pozitívak voltak, nagyon szerettem!

Hazamenés

Közben hihetetlen gyorsan elrepültek az órák, és már búcsúznunk is kellett, jött a következő csapat. Mi a lányokkal elindultunk haza, a kamerás fiú és Orsi pedig maradtak és folytatták. Majd a következő napon is végigcsinálták mindezt a sokadik jógáscsapat is. Elképesztőek! Mert bár tényleg élvezetes és inspiráló dolog egy ilyen forgatás, ugyanakkor felettébb fárasztó. Én már fél nap alatt is lefáradtam… mégis boldogan zötykölődtünk Angival hazafele a héven.

Miért csináltuk?

És hogy miért ad boldogságot? Miért csináljuk ezt, miért a forgatás, a videók?

BHF a Jóga Főiskolája. Mindannyian szívügyünknek tartjuk, hogy megmutassuk másoknak, milyen nagyszerű dolog jógázni.
Szeretnénk inspirálni az embereket a jóga megismerésére, gyakorlására, szeretetére és ezáltal is segíteni a minden szintű (testi-mentális-lelki) fejlődésüket – és persze a közös fejlődésünket. Lehetőséget kínálunk, hogy bárki áttörhesse a korlátait, maga mögött hagyja az elvárásait, és belépjen egy új világba, a jóga világába. Mert akkor az élete igazából megváltozik, és tudjuk, hogy így lesz, mert ez velünk is megtörtént. A jóga mindannyiunk életét jobbá teszi. Ezt szeretnénk megosztani veled és minél több emberrel, aki szeretne fejlődni és egy emberhez méltó, szép életet élni ebben az őrült világban is.

Ezek a videók pedig kis lépések ebben a „misszióban”, de ezekből a kis lépésekből áll az utunk.
Ha úgy érzed, gyere te is, tanuljuk és éljük együtt a jógát, várunk nagy szeretettel!

Ó, és néhány pillanatképet is hoztam a betűk mellé, szemügyre veheted a Blahás jógastúdiót és a kedves jógáscsapat egy részét.
A videókat pedig egy kis idővel majd a BHF youtube csatornáján is megtalálhatod.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok