Kedd van: ég veled, hús!

2022. 03. 01. | Filozófia, Vegetáriánus

 

A keresztény hagyomány szerint ma van húshagyó kedd. Ezen a napon lehet még utoljára húst enni a negyvennapos nagyböjt előtt. De ha már a hús”VÉT”, akkor miért is térnénk vissza rá?

Kislánykoromban több disznóvágáson jártam, és még nem volt lehetőségem eldönteni, hogy mi kerüljön a tányéromra. Nem volt választásom, mert mindenki természetesnek vette, hogy ezek az állatok azért élnek, hogy a mi örömünket szolgálják táplálék gyanánt. Azt hiszem a legtöbb vegetáriánus 1-2-5-10-20 éve még húsevő volt, mert a magyar családok java ezt a mintát tanulta a korábbi generációktól.

Mára már sok tanulmány bebizonyította, hogy az emberi szervezet számára a vegán/ vegetáriánus táplálkozás nemcsak egészséges, de a legetikusabb választás is.

 

Photo by Benjamin Wedemeyer on Unsplash

De akkor mégis mi az oka a húsevésnek?

A nem megfelelő életfelfogás. Mivel az ember félreérti a saját helyzetét és azt gondolja, hogy ez a test vagyok, így ebből következik egy csomó más félreértés is. Például, hogy az élet célja az élvezet. Abból legyen jó sok, akár mások élete árán is. De ha az érzékkielégítést tekintjük az élet céljának, akkor vajon miért nem lettünk boldogok?

Miért nem csak vidám, jókedvű, kiegyensúlyozott emberek vannak a világon?

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

 

Manapság a materialista szemlélet szerint az élet eredete az anyag, és az ehhez a filozófiához való érzelmi ragaszkodás az oka a tévedésnek. Ha nincs Isten, és minden az anyagból lett, akkor ez szabad utat nyit mindenfajta önzőségnek a világban, így jogosan válik önközpontúvá az ember és jogosan akarja élvezni az életet. Csakhogy emiatt nem látja reálisan a saját, más élőlények, és a környezete helyzetét.

Mi a megoldás?

A legjobb, amit tehetünk, hogy szélesítjük a látókörünket, én például a védikus irodalom által teszem ezt. Sokan a buddhizmusra, a hinduizmusra és más vallásfilozófiákra (amik többek között a vegetáriánus életmódot is javasolják) úgy tekintenek, hogy unalmas és bekorlátoz, csak kitalálták őket, és nem is szavaznak bizalmat az ősi kultúrák tanításainak.

Jógaoktatóként és teológusként tanulmányoztam sokféle vallást, és bár korábban nem gondolkodtam túl sokat Istenről vagy az Ő törvényeiről, de ahogy a Védákat (a jóga ősi irodalmait) évekig tanultam és tanulmányoztam (és tanítom azóta) rá kellett jönnöm, hogy ha megfigyeljük a körülöttünk történő dolgokat, akkor nem kell hozzá szentfazéknak lenni, hogy felismerjük a hiteles vallások relevanciáját, és hogy emiatt valaki egy Istennek tetsző, jámbor életet akarjon élni.

 

A boldoggá válás módja

Ha hajlandóak vagyunk magunkat kivenni a középpontból és elfogadni azt, hogy nem azért élünk, hogy csak a saját szeszélyes vágyainkat kielégítsük, akkor tudunk boldogok lenni. És lehet, hogy ebbe beletartozik, hogy egy egyszerűbb, úgynevezett ’lemondottabb’ étkezést folytatunk, de ha ez jó más élőlényeknek, a bolygónak és a lelki fejlődésünknek, és általa alázatosabbá válunk, mert elfogadjuk, hogy ez Isten törvénye is egyben, akkor igazán arra használjuk az emberi születésünket, amire való. És ezeknek a törvényeknek a megértése és tényleges betartása egy elégedett, boldog élethez vezet, amit szívemből kívánok mindenkinek.

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok