Mi a helyzet a jógával a böjt alatt?

2023. 05. 17. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A tavaszi időszak általában sok változást hoz, az életünkben. Aktívabbak leszünk, mert tovább van világos, jobb az idő. Beköszöntenek az idényzöldségek és gyümölcsök, melyektől az ételünk is könnyedebb lesz. Ezzel együtt sokan próbálkozunk a télen felhalmozott méreganyagok kitisztításával a szervezetünkből. Erre a feladatra egy kiváló és egyre népszerűbb módszer a böjt valamilyen formája. Lássuk mire érdemes figyelned, hogy a választott böjt összhangban legyen a napi jógagyakorlásoddal is.

Milyen böjtöt válassz?

Az időszakos szárazböjt esetén mindennemű táplálék- és folyadékbeviteltől megfosztjuk a szervezetünket, ami első hallásra nehéznek tűnhet, és első próbálkozásra beválthatja a félelmeket, komoly kihívás elé állíthat.

A vízböjt során a táplálékot megvonjuk a szervezettől, de vizet fogyasztunk a hidratáltság fenntartására és az étvágy csökkentése érdekében.

A fitt életmód felkapottá válása vonzotta magával a léböjt népszerűségét, mely rengeteg pozitív hatást sorakoztat fel az egészségünk és jó alakunk elérésére. Léböjt során nem vonjuk meg a tápanyagot a szervezettől, de könnyen emészthető pürésített vagy turmixolt folyékony ételt fogyasztunk, így segítve az emésztést.


Fotó: Mikhail Nilov

Mire figyelj?

Az időintervallum meghatározása az elszántságunktól, egészségügyi állapotunktól és egyéni céljaink együttesétől függ. Érdemes kicsiben kezdenünk, és fontos foglalkoznunk a testünk visszajelzéseivel. Több kárt okoz, mint hasznot, ha egóval ugrunk bele és egyből többnapos szárazböjttel kezdünk, miközben minden nap nagy mennyiségű ételt vettünk magunkhoz. Csak szenvedést kapunk cserébe, melyet az éhségérzet okoz, valamint ingerültséget és rosszkedvet, mert nem adjuk meg a szervezetnek, amit eddig megadtunk.

A léböjt nagy előnye, hogy az éhségérzetet jól csökkentik a tápanyagok, amelyeket bevihetünk, még ha nem is olyan módon mint a szilárd étel. A jó hír, hogy a szervezet gyorsan alkalmazkodik ehhez az állapothoz. Egy 24 órás léböjt jó kezdés lehet, hogy megvizsgáljuk, mire is képes a testünk. De még így se álljunk neki egyik napról a másikra. Ne sokkoljuk a szervezetet, ha nem muszáj. A böjt előtt néhány nappal vegyünk vissza a kalória bevitelből, valamint késő délután illetve este már ne együnk. Ez is segíti az emésztőrendszerünket hozzászokni a közelgő megvonásokra, és a böjt alatt már kevésbé fogjuk magunkat rosszul érezni.

Mi történik a böjt alatt?

Az időszakos táplálékmegvonás pihenteti az emésztőrendszerünket, amely folyamatos munkát lát el, hogy megeméssze a napi ételbevitelünket. Mindazon által, hogy energiát állít elő, ehhez a folyamathoz rengeteget fel is használ. A böjt során az energia-előállítás kisebb lesz, ugyanis kevesebb az alapanyag, viszont a szervezet energiaszükséglete is kevesebb, mert nem viszünk be ételt, vagy csak könnyen emészthető tápanyagot fogyasztunk. Mivel nem kell ezzel folyamattal foglalkoznia, a szervezet az erőforrásokat átcsoportosítva más területekre tud fókuszálni, immunrendszer erősítése, bőrtisztulás, salakanyagok tisztulása, vérnyomás és koleszterin csökkentése. Mindemellett 8-10 óra után a felhalmozott tartalékot kezdi elhasználni, és miután ez is elfogyott, a ketózis miatt elkezd zsírt bontani.

Mi a helyzet a jógával a böjt alatt?

Nagyon jól kiegészítik egymást, együtt hatékonyabban tisztítják meg a szervezetet a méreganyagoktól, és későbbi hatásként növelik energiaszintünket is. Tekinthetjük úgy, hogy a szervezetünk hatékonyabban dolgozza fel a tápanyagokat. Viszont a böjt alatt vigyáznunk kell, mert ilyenkor csökken az energiaszint, és leeshet a vércukorszint is, ezért az intenzív gyakorlás mellőzése javasolt ilyenkor.

Érdemes a lassabb és kevésbé megterhelő ászanákat választani és sorozatot gyakorolni. Ne akarjuk most lefárasztani a testet, inkább törekedjünk arra, hogy a könnyedebb és légiesebb ászanák gyakorlásával energikusabb érzetet érjük el.

Gyakoroljunk napüdvözletet, lassan légzésszinkronnal, vagy vegyük elő a népszerű ászanák közül a setu-bandhāsanát (szétu-bandhászana – hídállás), a śavāsanát (savászana – hullapóz), a paścimottānāsanát (pascsimóttánászana – nyugat felé nyújtott póz) vagy éppen a bhujaṅgāsanát (bhudzsangászana – kobraállás).


Fotó: Medvegy Gergő – Selfnessyoga

Milyen trükkökhöz folyamodhatsz még, hogy könnyebb vagy hatékonyabb legyen a böjt?

Próbáld ki a meditációt, próbáld meg elterelni a figyelmed az éhségről, és a tényről, hogy most valami szélsőségest teszel. A tudatállapotod befolyásolja azt, hogy miként reagálsz erre a helyzetre. Ha sikerül nyugalomban maradni és megtartani a mentális egyensúlyt, könnyebben fogod venni ezeket az akadályokat.

Amennyiben az éhségérzet mégis gondot okoz, és szeretnéd enyhíteni ezt az érzetet, a jóga repertoárjából előveheted a légzésszabályozást.
A śītalī-prāṇāyāma (sítalí-pránájáma – hűsítő légzés), valamint annak egy másik fajtája a sītkārī-prāṇāyāma (szítkárí-pránájáma – sziszegő légzés) sok egyéb hatása mellett segítenek uralmad alá hajtani az éhséget és a szomjúságot is. Mindemellett a teljes jógalégzés és a nāḍī-śodhana-prāṇāyāma (nádí-sódhana-pránájáma – váltott orrlyukas légzés) szintén kiválóan kiegészítik a böjt szakaszát.

Nagyon fontos, hogy a böjt végeztével csak fokozatosan térjünk vissza a normális étkezési rutinunkhoz, de a legjobb, ha némileg módosítunk is rajta, főképpen ha az indokolt (túlsúly, magas koleszterin vagy vérnyomás stb.), mert ilyenkor a böjt után picit talán könnyebb.

 

 

(Borítókép: Racool_studio on Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok