Miért válassz tradicionális jógairányzatot?

2023. 02. 15. | Az én jógám, Életmód

 

Te jógázol? Mondjuk, hogy igen, ám előfordulhat, hogy hiába gyakorolsz évek óta, mégsem pont az történik, mint amit vártál volna?
Az is lehet, hogy még nem jógázol, de morfondírozol rajta egy ideje, csak nem tudod hogyan vágj bele?

Legyél vadiúj a jóga terén – és az információszerzés hajtson –, vagy kísérletezz vele már egy ideje, – de még nem találtad meg, amit igazából keresel –, mindenképp megéri tovább olvasnod!


Robert Owen-Wahl képe a Pixabay -en

Mi legyen a prioritás a jóga utad megválasztásakor?

Van, hogy ezek a pontok elegendőek számodra a döntéshez:
◦ a jógagyakorlás lényeges eleme a rendszeresség, így praktikus, ha a jógastúdió számodra könnyen megközelíthető, az otthonod vagy a munkahelyed közelében van;
◦ utánajárhatsz, hogy milyen kedvezményeket, bérleteket ajánlanak a környékeden lévő stúdiók, illetve mennyire igazodnak az árak a pénztárcádhoz;
◦ érdemes minél több irányzatot kipróbálni, hogy megtapasztalhasd, melyik számodra a legmegfelelőbb stílus;
◦ a választásban jelentős szerepet játszhat, hogy miért szeretnél elkezdeni jógázni, mi a gyakorlásod célja (a tested karbantartása miatt, vagy a jóga filozófiája, a lelki fejlődés érdekel elsősorban).

Lehet, hogy a fenti listával szerencsés módon egybevág a következő két pont is, de lehet, hogy nem. Mindenkinek más a prioritás, ezzel semmi baj, mindenesetre szerintünk a legfontosabb dolog:
◦ a hiteles tradicionális jógairányzat és a
◦ a hiteles jógaoktató megválasztása.

És, hogy mit rejt magában ez a két lényeges pont, arról néhány cikken keresztül bővebben is olvashatsz majd.
Ezúttal Hegedűs Edina szakdolgozatából hoztunk néhány saját megvalósításain is alapuló, meggyőző gondolatot a tradicionális jógairányzatok jelentőségével kapcsolatban.

Miért kövess tradicionális jógairányzatokat?

Bár korábban én is sok modern jógastúdióba és oktatóhoz jártam gyakorolni, két dologgal szembesültem: nem értem el lelki fejlődést és nem kezdtem meg a saját gyakorlásomat. Nem is tudtam, hogyan kellene. Emellett kárt okoztam az esztelen gyakorlással is. Korábbi gerincsérülésemet a testtartások rendszertelen gyakorlásával olyan súlyossá tettem, hogy deréktól lefelé minden mozgás nehezemre esett és kizárólag sebészeti megoldás látszott a helyrehozatalára.
Az élet mutatott nekem egy másik irányt.

Elnavigált egy tradicionális iskolába, ahol megtanultam, mit jelent a jóga. Elkezdtem a védikus irodalommal ismerkedni és egy hiteles tanítványi láncolatban azokat megérteni. A lelki fejlődés – amiről eddig nem is tudtam, hogy létezik – lassan elindította a változást a tettekben, a gondolkodásban. Ez a folyamat hozta magával a fizikai test javulását is. Ahogy a tudat változott, a gyakorlás teljesen átalakult, és amit elrontottam, azt fizikai szinten is helyre tudtam hozni a jóga eszközeivel.

Fontosnak tartom, hogy egy kereső valamilyen hiteles tradícióban induljon el a gyakorlás útján. A modern izomfejlesztő tornagyakorlatoknak szinte semmi köze nincs a jóga filozófiájához, az ászanák (kitartott testhelyzetek) tanulásához és a gyakorláshoz.
A modern irányzatokban a fókusz a testen van; a lélek megértéséről, eredeti helyzetéről pedig sok esetben semmit sem tudnak. A modern iskolák tanításai távol kerültek a jógától, a védikus tanításoktól, és nemritkán önazonosságbeli téveszméket [spirituális tévutakra visz ‒ szerk. megj.] és súlyos testi sérüléseket okozhatnak a keresőknek.

A jóga útján az első lépések megtételétől a saját életünk mindennapjaiba illesztett gyakorlásig néha pár nap elegendő, néha azonban erre több évet is várnunk kell. Tapasztalataim szerint a jóga valódi céljának megismerésével és a gyakorlás megkezdésével egyre több változás épül be az életünkbe, gondolkodásunkba, de ameddig ezt a valódi célt nem ismerjük, addig csak jóleső testmozgást tapasztalhatunk a jóga ászanák gyakorlásával.

Mivel a jóga manapság nagy divat lett a nyugati országokban, sok ember üzleti lehetőséget lát az oktatásban, és vannak, akik minimális tudással felvértezve – néhány könyv elolvasása után – kezdenek el jógát tanítani. A versenyszférában pedig az maradhat életben, aki jobbat, érdekesebbet, nehezebbet vagy különlegesebbet tud tanítani a többieknél. Ennek megfelelően ‘hetente’ születnek új jóga irányzatok.

Sok iskola törekszik legalább a fizikai test egészségét megőrizni vagy visszaállítani, de a képzés hiányossága gyakran ezt sem teszi lehetővé [néhány kivételtől eltekintve ‒ szerk. megj.]. Rengeteg sérülés, helytelen gyakorlásból eredő egészségromlás történik a gyakorlók körében, ami a helyes ismeret elsajátításával és a helyes gyakorlással elkerülhető.

Szeretném kiemelni a hiteles tanítványi láncolat és a hiteles tanító fontosságát, továbbá azt is, hogy ezek a több ezer éves tanítások – amiknek a forrása a védikus irodalom – a mai életünkben is alkalmazhatók, sőt követendők. Egy hiteles tanító vezetésével elkerülhetőek a tévutak, a helytelen önazonosítás és nem utolsó sorban a fizikai test sérülései.

Egy hiteles tanítványi láncolathoz való csatlakozás és a jóga folyamatának megismerése véleményem szerint a mai világban is tökéletes irányt mutathat minden keresőnek.

 

Valójában nagyon szerencsések vagyunk, mert hazánkban többféle hiteles jógaiskola is megtalálható.

Ha kedvet kaptál egy ilyenféle tradicionális jógaiskoláról többet megtudni, nézz be akár ide: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF). Ráadásul a BHF a hiteles jógaoktatás mellé Európában egyedülálló módon felsőfokú diplomát is ad.
Bárhogy is, reméljük segítségedre lesznek a fenti sorok!
Legközelebb szó esik még egy kicsit a jóga tradicionális útjáról, arról, hogy miért nélkülözhetetlen a guru szerepe a jóga folyamatának megértésében, majd pedig arra keressük a választ, hogy milyen egy hiteles tanítómester és hogyan találhatsz rá.

 

 

Cikk forrása: Hegedüs Edina: A szádhana első lépései – Tradíció vagy modern jógaoktatás. Szakdolgozat. Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, 2013

Gyakorlóként és oktatóként is Szvámí Sivánanda Szaraszvatí tanításait követem
Védikus irodalomnak tekintem a 4 Védát, az ezeket magyarázó puránákat, itihászákat, valamint az ezekhez tartozó egyéb kiegészítő írásokat, amik a Védák szellemiségében íródtak.

(Kép forrása: sivanandayogaranch.org ; Borítókép: Photo by David Kuba on Unsplash)

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok