Őrület ez a világ? Jógázz a mentális egészségedért!

2023. 10. 13. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A jóga többezer éves tradíciója a keletről indulva, szépen lassan meghódította a nyugati világot is. Kezdetben a testi jobblét reményében tört utat magának, de nagyon hamar kiderült a nyugati emberek számára is, hogy itt többről van szó. Vagy inkább lehet szó. Köztudott, hogy a jóga rendszeres gyakorlása növeli az erőt, javítja az állóképességet és a rugalmasságot. Hosszabb távon pedig képes megváltoztatni a gyakorló életét. Képes átalakítani az életszemléletet, önismeretre és öngyógyításra sarkal. Ez az aspektusa a jógának, amely komoly támogatást tud nyújtani akár az enyhébb mentális betegségek esetében is.

A túlpörgött világ és életmód eredménye

A modern mentális népbetegségnek számító egészségügyi problémák, mint például a depresszió, a szorongás, a stressz és az álmatlanság kiegészítő kezeléseként kiváló választás a jóga gyakorlása. A felgyorsult életvitel, a rengeteg beáramló információ, a sok villódzó modern eszköz, mely folyamatosan stimulálja az agyunkat, nem engedi pihenni a szervezetet. A folyamatos ingereknek köszönhetően állandó készenlétben vagyunk, ennek hatására nem tudunk megfelelően pihenni. Magas fordulaton pörög a szervezetünk és nincs lehetőségünk eljutni addig a pontig, hogy a paraszimpatikus idegrendszer bekapcsoljon és pihenő módba kapcsoljunk, s ezáltal halmozódik a stresszfaktor szervezetünkben.

Image by Freepik

Testmozgás és meditáció

A jóga nyugtató és helyreállító hatású, és pontosan olyan folyamatokat indít el, amelyre egy ilyen szélsőséges körülményeknek kitett szervezetnek szüksége van. A jóga és meditáció hatással van a nervus vagusra, azaz a bolygóidegre, mely folyományaképpen aktiválódik a paraszimpatikus idegrendszerünk. Ez a folyamat csökkenti a légzésszámot, a vérnyomást, a pulzust, fokozza a véráramlást a belső szervekben és az agyban, így támogatva a testünk pihenését.

A testmozgás egyébként is természetes módon növeli a szerotonin, az úgynevezett “boldogsághormon” áramlását. Tehát a testünk mozgása és ellazítása megnyugtatja az elmét, és mentális egészségünk javítása jól hat majd a fizikai egészségünkre. Így egy pozitív hatású körforgásba kerülünk, mely pihent és elégedett állapotot eredményez.

Te is tapasztaltál már ilyen tüneteket?

A szorongás, a stressz és a depresszió gyakran összefüggenek egymással és az esetek döntő többségében a stressz alakul ki elsőként, akár tünetmentesen. Mire pedig a tünetek jelentkeznek már további problémákat is hoznak magukkal. Ezek a mentális nehézségek személyenként változnak, az egyén fizikai és szellemi állapotától függően. Jelentkezhetnek fizikai betegségek, légzési nehézségek, érzelmi kitörések, hirtelen hangulatváltozások, alvászavar vagy akár függési hajlamosság formájában.

Hogyan segíthet a jóga a megelőzésben is, és kezelni a fennálló nehézségeket?

A jóga képes nem csupán a meglévő helyzeten segíteni, de a megelőzésben is. Ha ugyanis fizikálisan és mentálisan szinte rendíthetetlenek vagyunk, a stresszes helyzetek is kevésbé tudnak gondot okozni.

A meditáció és a légzőgyakorlatok, de még az ászanázás is elősegíti a relaxált állapotot, ami szöges ellentéte a stressz okozta szorongásnak, depressziónak. Sokkal stabilabbá teszi az egyént, és ellenállóbbá az ilyen behatásokkal szemben. Könnyebben tolerálja a szervezet azokat a hatásokat, amelyek ezek a módszerek nélkül kibillentenék a középponti állapotából.

A jóga segít megtalálni a szépséget az apró hétköznapi dolgokban. Amikor pedig mélypontra kerülünk, könnyebben tudunk kimászni a gödörből. Gyakorlatilag nem engedi, hogy a gödör túl mély legyen.


Image by outsidethccn dsgn on Unsplash

Miben segíthetnek még az ászanák gyakorlásai?

Az ászanák gyakorlásának hatására az agyban megnövekszik az endorfinok és a GABA (gamma-aminovajsav) termelése. A megnövekedett endorfin jó közérzetet biztosít. A GABA pedig egy olyan neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag), amely csökkenti az idegsejtek aktivitását és elősegíti a relaxált nyugalmi állapot elérését, fenntartását.

A jóga gyakorlatait használják a poszttraumás stressz szindrómával (PTSD) küzdő betegeknél, mint kiegészítő terépia. A PTSD akkor alakul ki, ha valakit olyan váratlan és súlyos megrázkódtatás ér, ami jóval túlhaladja a mindennapok élményeit, és képtelenné válik feldolgozni azt. A trauma ekkor hosszan tartó, kellemetlen tüneteket válthat ki nála. A betegség akár évekig fennállhat, amellyel egyedül szinte lehetetlen megküzdeni. A jóga viszont eltereli a figyelmet a kellemetlen emlékekről, a nyugodt, egyenletes légzés pedig segít leküzdeni az esetleges pánikrohamokat is.

A jóga, mint lehetőség egy jobb életminőségért…

Bár az orvostudomány rengeteg fizikai betegségre nyújt megoldást, a pszichés és mentális zavarok kezelése még messze nem ilyen hatásos. Ezért fontos a mentálhigiéné, amelyhez a jóga egy időtlen, több ezeréves megoldást nyújt. Megállítja az elme ingadozásait, és tudatosságra tanít, aminek hatására jobb lesz az életminőségünk, és csökken a szenvedésünk a mindennapokban.

 

 

Borítókép: Yayan Sopian on Unsplash 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok