Ájurvéda vs nyugati orvoslás – ki kerül ki győztesen?

2022. 01. 05. | Ájurvéda

 

A keleti és a nyugati egészségszemlélet több vonatkozásban is eltér egymástól. Az első és talán legfontosabb különbséget az jelenti, jelentheti, hogy a két rendszer teljesen másképp gondolkodik magáról az emberről. Más felfogásban közelít az emberi mivolthoz. A nyugatai szemlélet szerint az ember nem több, mint matéria, egy test, így betegség esetén is materiális szemlélettel közelíti meg a gyógyítást. 

Az ájurvéda, ez az ősi, 5000 éves hagyományokkal rendelkező gyógyító rendszer az embert nem csupán testként azonosítja, hanem komplex módon test, lélek és elme hármas rendszereként említi. Szemlélete holisztikus, egységben szemléli az embert, nem választja szét a fentnevezett hármas egységet. Egységben van az egészség, azaz a test, a lélek és az elme egységes egésze adja meg a harmonikus egészséget, az egyensúlyt.

A két egymástól különböző gyógyító rendszer a betegség fogalmát is másképpen határozza meg. Az ájurvédikus gyógyítás fogalmai szerint a betegség az ember szervezetének a normális működéstől eltérő állapotát jelöli, s úgy tekint erre az állapotra, mint egy egyensúlyból való kibillenésre, egyensúly felborulásra. A nyugati orvoslás a betegséget egy-egy testrész, szerv vagy szervrendszer hibájának, elégtelen működésének tekinti, elkülöníti a hibás részt az egésztől, így a diagnózis felállításánál, illetve a betegség kezelésénél figyelmen kívül hagyja a lelket és az elmét, azaz a gondolkodásmódot.

Nataliya Vaitkevich fotója a Pexels oldaláról

 

A két módszer nemcsak magához a betegséghez, hanem annak feltárásához és kezeléséhez is teljesen más megközelítést ad. Az ájurvéda elsősorban a prevencióra, a betegségmegelőzésre helyezi a hangsúlyt, az emberi test egyensúlyban tartására és egészséges állapotának megőrzésére, a nyugati orvoslásban a betegség, a gyógyszerek és a szervezet molekuláris jellegű feltérképezése van előtérben.

Amennyiben a probléma, a betegség már felmerült, megállapításra kerül, hogy a test kibillent az egyensúlyából, az ájurvéda elsősorban arra törekszik, hogy feltérképezze az emberi szervezet összefüggéseit, megvizsgálja a testi, lelki, elmebeli állapotot, felméri a környezeti adottságokat, s minden egyes tényezőt figyelembe véve együttes módon keresi a választ a felmerült probléma, egyensúlyhiányos állapot, betegség megoldására. Minden betegséget oksági szempontból vizsgál meg, felderíti, hogy a szervezetben mely dósák borultak fel, illetve ez a középpontból való kimozdulás milyen lelki okokra vezethető vissza.

A nyugati orvoslás leginkább a tünetek kezelésére fókuszál, a betegség üzenetének megértése nélkül, az okok feltárása nélkül a betegség mielőbbi megszüntetésére, eltüntetésére dolgoz ki megoldási javaslatokat. A nyugati orvoslás vegyi úton előállított gyógyszerekkel, úgynevezett allopátiás szerekkel gyógyít, ezzel ellentétben az ájurvéda gyógynövényeket alkalmaz, testtípusnak megfelelő táplálkozást írt elő és alternatív terápiás módszereket alkalmaz annak érdekében, hogy beindítsa az ember öngyógyító képességét. Az ájurvéda tehát a szervezet öngyógyító mechanizmusára épít, ellentétben a nyugati szemlélettel.

Az ájurvéda szerint a betegségeknél hat fázis figyelhető meg, a tünetek fokozódó súlyosbodása, a felhalmozódás, a túláradás, átterjedés, felépülés, végül a betegség manifesztálódása. Miután a betegségről sikerült felállítani a diagnózist, az ájurvéda arra is törekszik a lelki okok felkutatása és a fent részletezett terápiás kezelések mellett, hogy a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat kiürítse.

Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

 

A nyugati szemléletből a méregtelenítés fontossága hiányzik, a nyugati módszer nem helyez hangsúlyt a test, a lélek és az elme megtisztítására. A nyugati szemlélet kimondottan tünetorientált, a tüneteket igyekszik megszüntetni, a szervezetben talált baktériumokat, vírusokat igyekszik megsemmisíteni, illetve az egyéb eltéréseket gyógyszeres kezeléssel, invazív beavatkozásokkal megszüntetni.

A nyugati szemlélet tudományos kutatásokra épít, számos vívmánya van, így érdemes a két szemlélet eredményeit ötvözni, a különböző jellegű terápiákat együttesen alkalmazni egy-egy betegség eredményes gyógyításánál.

(Borítókép: RODNAE Productions fotója a Pexels oldaláról)

dr. Bati Zsuzsanna

dr. Bati Zsuzsanna

A BHF hallgatója, és a Mesél az Univerzum – dr. Bati Zsuzsanna blogja Facebook oldal szerzője 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok