5 ájurvédikus tipp a szépségért és egészségért

2022. 04. 18. | Ájurvéda, Életmód

Szerző: Jógapont
 

Íme 5 tipp, amely segít a természetes szépség és a szuper közérzet megteremtésében.

1. Minden nap ugyanabban az időben kelj fel és feküdj le

A szépítő alvás nemcsak a tündérmesékben szereplő butaság! Tudtad, hogy amíg alszol, addig a szervezeted regenerálja magát az előző napi stressz hatásokból? A tested a pihenés által teljesen újra tud töltődni.

Azzal biztosan tisztában vagy, hogy az az ideális, ha minden nap 6-8 órát tudsz aludni. Azonban azt egy kicsit tovább lehet pontosítani a te egyéni, rád leginkább jellemző dósa figyelembe vételével, hogy mennyi alvásra van szükséged ahhoz, hogy teljesen kipihenten és megfiatalodva ébredj reggelente. Az ájurvédában háromféle dósa van – a kapha, váta és pitta -, amelyek mindannyiunk egyedi mentális és fizikai jellemzőire utalnak. (Ha többet szeretnél megtudni a dósák típusairól, kattints ide.)

Például egy kapha típus napi 6-7 óra alvással abszolút rendben van, míg egy váta típusnak 8 órára van szüksége, egy pitta típus pedig 7-8 óra szundikálással érzi magát a legjobban.

Ha sikerülne minden este ugyanabban az időben lefeküdnöd aludni, és reggelente pedig mindig ugyanakkor felkelni, az a lehető legszuperebb lenne a testednek és az elmédnek, ezzel rengeteget segíthetnél magadon! Az ájurvéda szerint legkésőbb este 10 órakor ágyban lenne a helyed, így a felkelés sem okozna nehézséget, ami reggel 6 óra előtt a legideálisabb. Sajnos a mai felpörgött világban ezt nehéz megtenni. Pedig ez az az időszak, ami a legkedvezőbb a test pihentetésére, hiszen tiszteletben tartja a dósák ciklusát, és így garantálja a legmélyebb, leghasznosabb “szépítő alvást”.
Akkor nincs más hátra, tudatos alvásra fel!


Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

2. Mondj nemet a hideg vízre

Te is gyakran iszol hideg vizet? Ez sajnos nem a legjobb szokás. Jó, tudom, amikor kint hőség van, és meglátsz egy jéghideg pohár vizet vagy üdítőt, annyira nehéz ellenállni. A baj az, hogy a hideg folyadék eloltja az emésztés tüzét, vagy szanszkrit szóval élve, az agnit. Az emésztő tűz szükséges az ételek elégetéséhez és megfelelő megemésztéséhez. Ha hideg vizet öntesz az emésztőrendszeredre, a tűz kialszik, és így sokkal kevésbé hatékonyan tudja végezni a munkáját. Ha gyakran iszol hideget, akkor könnyen emésztési zavarok jelentkezhetnek, mint például: gázok, puffadás, lassú emésztés és akár túlsavasodás a gyomorban.

Az ájurvéda szobahőmérsékletű vagy még inkább meleg vizet javasol az étkezések mellé is, illetve az általános folyadékbevitelhez is. Az evés utáni ivásnál ajánlott egy kis citromot is a vízbe facsarni. Ha a hideg vízhez és jeges üdítőkhöz vagy szokva, akkor kell egy kis idő, hogy átállj a langyos vagy meleg vízre, de hidd el, megéri kipróbálni, mert óriási változást fog hozni! A szervezeted képes lesz hatékonyan megemészteni az ételt, könnyebben kiürítve a méreganyagokat a szervezetedből. Ez pedig igen jó érzés, szóval egy próbát megér!

3. Használj nétit

Úgy sejtem, hogy te is voltál már megfázva életed során, vagy szenvedtél arcüreggyulladástól, esetleg allergiás vagy a porra, pollenekre? Ezek a kellemetlenségek időről időre előjönnek vagy épp folyamatosan megkeserítik az életed? Van ezekre egy nagyon egyszerű, de nagyszerű segítség! Ez pedig néti. A néti egy ájurvédikus módszer, ami az orrban levő szennyeződések következtében elzáródott orrjáratok megtisztítására szolgál. A néti tulajdonképpen a sóoldatos orrmosás, amit napi szinten tudsz végezni. Ez egészségesen fog tartani.
Növeli az orrnyálkahártya ellenállását vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben, segít a nátha okozta orrdugulásos panaszok enyhítésében, eltávolítja az orrból az allergéneket, ezáltal csillapítja a panaszokat az allergiákban szenvedőknél.

Ez a módszer hatékony felsőlégúti gyulladások, valamint a krónikus és akut orrmelléküreggyulladás megelőzésében és kezelésében is. Az orr öblítésekor a sóoldat kimossa a gyulladásos váladékot, nedvesíti a nyálkahártyát és gyorsítja annak regenerálódását. Ha minden nap használod a nétit, azzal folyamatosan ápolva tarthatod orrodat.

Egy dolgot még meg kell jegyezni, hogy a neti után mindig használj orrolajat vagy kenőcsöt, ez biztosítja, hogy az orrjárataid védve maradjanak.


Excited girl photo created by cookie_studio – www.freepik.com

4. Cseréld le a testápolót testolajra

Az ájurvéda nem ajánlja a testápolót, ha teheted használj helyette jó minőségű, természetes,  dósa-specifikus testolajat. A gyógynövényekkel átitatott testolajok az alapolaj minden természetes táplálását és védelmét, valamint az olajba áztatott gyógynövények jótékony hatásait kifejtik a testedre. Így az eredmény egy egészséges, tündöklő, és védett bőr lesz.

A gyógynövényes olajjal még fürdés előtt finoman masszírozd be a tested, várj egy kicsit, hogy a bőröd beigya az olajat, utána jöhet a zuhany és a pihenés. Egész más érzés lesz, biztosan tapasztalod, ha kipróbálod!

5. Ne hagyd ki az esti arcápolást!

Még ha hulla fáradt is vagy, ezt akkor is meg kell tenned! Az arc megtisztítása lefekvés előtt, valamint a jótékony hatású arcolajok alkalmazása, csodákat tesz a bőr egészségével. Ha bőrödet lefekvés előtt alaposan megmosod, majd egy kis arcra való olajjal finoman átmasszírozod, akkor a bőrsejtek alvás közben tudnak szépen regenerálódni. Ez egy igazán egyszerű szépségtitok, ráadásul nem is nagy erőfeszítés.

Ha eddig nem tartottad olyan fontosnak, hogy figyelj erre és nem alakultak ki szokásaid az esti bőrápolással kapcsolatban, itt az idő, kezdd el ma! Szánj rá pár percet, járj utána, hogy számodra melyik a legideálisabb természetes bőrápoló, és aztán hajrá!  Az eredmény minden bizonnyal látványos lesz.


Ron Lach fotója a Pexels oldaláról

 

A Yogitimes cikkének felhasználásával készült.

(Borítókép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok