3 dolog amit a kabócák tanítanak a spirituális életben

2022. 06. 15. | Filozófia

 

Az énekeskabóca-féléknek világszerte 2500 faja van, ezek többsége elsősorban meleg vidékek, például trópusi esőerdők és a mediterrán területek lakói. Míg a mediterrán országokban több tucat fajuk él, nálunk csak öt faj található meg, főleg a száraz, meleg hegyoldalak erdőszegélyeiben.

Kíváncsi kis élőlények ők, akik hasznos dolgokra emlékeztetnek bennünket a spirituális utunkon haladva.

AZ ÉLET RÖVID

Bár a kabócák évekig (bizonyos fajok 17 évig is) a föld alatt tartózkodnak, amikor előbújnak, mindössze néhány hétig élnek. Ekkor az evéssel, párzással, védekezéssel töltik a kevés kis idejüket. A kabócáknál ez egy teljesen természetes dolog, hiszen ők nem tudják feltenni magunknak a kérdést, hogy mi a csudára is való ez az élet.
Ám a mi életünk is nagyon rövid – legyen az 17 vagy 70 év -, és ezidő alatt mi is ugyanúgy az evéssel, alvással, párzással és védekezéssel vagyunk elfoglalva.
Azonban, ha már olyan szerencsések lehetünk, hogy kaptuk ezt az emberi testet – vele együtt az intelligenciánkat-, akkor az életben maradáshoz szükséges dolgokon felül szinte kötelességünk kérdéseket feltenni.

Az anyagi világegyetemnek és a benne lévő élet minden fajtájának van célja, az emberi életé pedig az, hogy megtudjuk mi a valódi értelme ennek az egésznek itt, ami körülvesz bennünket.
Ki vagyok én? Mit csinálok itt, ebben a világban? Van valami egyéni küldetésem? Mi a kapcsolatom a többi élőlénnyel? Hogyan lehetek boldog? És ezer más cikázó gondolat törhet fel belőlünk.
A kabócák azonban nem tudják feltenni ezeket a kérdéseket, és a válasszal sem tudnának mit kezdeni. De mi – jó esetben – igen!

A lényeg, hogy az élet hihetetlenül rövid, ne feledd, hogy nem sok időd van, és nem elég úgy élned, mint egy kabócának! Használd ki az emberi lét adta lehetőségeket – és tudakozódj az élet valódi értelméről.


Kép: School board photo created by dashu83 – www.freepik.com

ÉNEKELJ

A kabócák nagyon hangosan énekelnek, miközben a föld felett élik rövid életüket. Nekünk is fontos lenne énekelnünk, tudtad? Ha belegondolsz, mennyire nagy hatással van ránk maga a zene, és mindenféle dalszövegek is. Biztosan te is tudsz gyerekkorodból egy rakás (többnyire) teljesen haszontalan éneket, amik csak úgy spontán, mégis jó mélyen belédvésődtek. Ha ezek a hétköznapi dalok, szövegek is ilyen erőteljes lenyomatot tudnak hagyni maguk után, képzeld el, mekkora erejük van a lelki hangvibrációknak. Szoktál zenés mantra meditációban részt venni? Ha igen, hiszem, hogy csodálatos dolgokat tapasztaltál meg. Ha még nem, érdemes kipróbálnod, az egyik legkülönlegesebb dolog a világon (nem túlzok!).

Szóval a kabócák a saját „dalaikat éneklik” hangosan, mi pedig, az emberi értelem adta lehetőség által énekelhetünk olyan mantrákat és lelki dalokat, amikkel mind magunkat, mind a környezetünket finom szinten képesek vagyunk megtisztítani és felemelni. Azért jól hangzik, nem? Ez egy egyszerű, vidám és mély módja a spirituális fejlődésnek, tégy egy próbát, énekeld a mahá mantrát!

“HAGYD EL A TESTED”

Nem sokkal azután, hogy a kabócák feljönnek a föld alól, kibújnak a külső bőrükből, és teljesen épségben hagyják azt maguk után a farönkökön és más helyeken.
Velünk is ez történik, mi is magunk mögött hagyjuk a testünket.

Ezt úgy értem, hogy itt ebben a világban a gyermekkortól kezdve, a fiatal koron át egészen az öregkorig, folyton változik a testünk. Babaként még nagyon rugalmas, fiatalon (általában) erős, majd időskorban már ráncos és elgyengült. Folyamatos változáson megy keresztül, mígnem a lélek a test halálakor egy másik testbe költözik.

Tehát ebben az anyagi világban van egy fajta testünk, legyen az akár kabóca, akár emberi test, mindenképp változásokon megy keresztül (ha emiatt nem is repesünk az örömtől, ez az anyagi világ rendje). Majd, amikor lejárt az ideje, az elnyűtt testet maga után hagyja az örökkévaló lélek, és tovább vándorol egy másik, új testbe. Szóval bárhogy is nézünk ki – kabócának vagy embernek -, ez a folyamat megy végbe mindannyiunkkal, minden egyes élőlénnyel.

Így aztán nem éri meg túlságosan berendezkedni ebbe az anyagi testbe, hiszen átmeneti, el fog múlni. Természetesen törődj vele, gondoskodj róla, de a fókuszt próbáld a lélek fejlődésére irányítani.


Photo by Bart LaRue on Unsplash

(Borítókép: Pixabay)

(A cikk alapjául Ánanda Vrindávana Dászí írása szolgált, Iskcon News)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok