Az ősz szele – ájurvédikus útmutató évszakváltáshoz

2024. 09. 17. | Vegetáriánus

Szerző: Jógapont
 

Méregtelenítés, gyógynövények, suli kezdés, stressz, mozgás, minden, ami az ősszel jár. Mit javasol ezekkel kapcsolatban az ájurvéda? Kérdéseinkre Károlyi Bánki Viktória (Vikó) válaszol. Vikó a BHF ájurvéda oktatója, illetve ájurvédikus terapeuta, természetes gyógymód tanácsadó. Több, mint 20 éve Indiában ismerkedett meg az ájurvédikus gyógyászattal. Jelenleg két főiskolán oktatja ezt a gyógymódot és népszerű tréner tanfolyamokon, elvonulásokon és életmód táborokban egyaránt. Akkor hát nézzük, milyen jótanácsokkal lát el bennünket!

Az idény zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények mindig nagyon hatékonyak az egészségünk megőrzésében. Kiemelnél esetleg néhányat közülük, amik kiemelkedően hasznosak ilyenkor a számunkra? Hogyan, mire alkalmazhatjuk őket?

Minden, ami frissen terem még ilyenkor az remek, hiszen most töltjük fel újra ásványi anyagokkal és vitaminokkal a szervezetünket, így készülünk fel a téli időszakra. A tökfélék, a szőlő, az őszibarack, a másodtermések mind hasznunkra válnak. A gyógynövények között is van, amik még javában zöldellenek, a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya, majoránna, ha már nem is mind gyönyörű, de még zöld. Ezeket érdemes lefagyasztani is, én jégkockatartóba nyomkodom, összeaprítva. Amikor kockára fagytak, átteszem kis tartókba, így télen is van friss fűszerem, ami ugye egyben gyógynövény is.

Nagy kedvencem a bazsalikom, amiről kevesen tudják, amellett, hogy az olasz konyha egyik klasszikusa, emésztést segítő, puffadás csökkentő, vízhajtó, vérnyomáscsökkentő, lázcsillapító hatású, és remek a felsőlégúti betegségeknél is. A rozmaring epehajtó, jótékonyan hat a májra, görcsoldó, szélhajtó és régóta használja a népi gyógyászatunk külsőleg izületi gyulladásnál, fájdalomcsillapításra, izomlazításra. A zsályát úgy hívtuk régen, hogy a nehezen gyógyuló sebek gyógynövénye… Szóval amikor finom, friss zöldfűszereket fogyasztunk, jusson eszünkbe, hogy ezek egyben erősítő füvek is, amiket elrakhatunk magunknak télire!

A méregtelenítésről leginkább tavasszal szoktunk hallani. Ősszel is érdemes tisztítókúrát csinálni? Ha igen, hogyan tegyük és mikre figyeljünk?

Valójában két időszakot tart az ájurvéda kedvezőnek a méregtelenítésre, kivezető, vagy feltöltő kúrákra, ez pedig a tavasz és az ősz. Ezek kiegyenlítettebb évszakok, se nem túl hidegek, se nem túl forróak, így nem viseli meg annyira a szervezetünket. Mint tavasszal, úgy az ősszel is érdemes kúrákba kezdeni, ilyenkor könnyebb fogyni is, erősödni is, mint nyáron. Ez azonban nem azt jelenti, hogy őrült böjtökbe kell kezdeni, kontrollálatlanul és indokolatlanul, hanem, hogy odafigyelünk az étkezésünkre. Én mindig arra bíztatok mindenkit, hogy főzzünk magunkra, ne együnk kész, vagy félkész ételeket, így mentesülünk az adalékanyagoktól, színezőktől, tartósítószerektől. Válasszuk az alkatunknak és az állapotunknak megfelelő alapanyagokat.

Ami erre az időszakra nagyon jellemző, hogy a hirtelen lehűlések, a hideg szelek miatt könnyen vátásodunk. Ez mentális szinten hozhat izgatott, zaklatott, nyugtalan érzéseket, valamint rosszabb alvást eredményezhet mindenkinél, nem csak a váta alkatúaknál. Fizikai tünetekig eljutva, szárazságot okoz. Száraz a bőrünk, törik a hajunk, a körmünk, székletszorulás is előfordulhat, és az idősebbeknél, vagy az arra érzékenyeknél több mozgásszervi probléma is előjöhet. Ilyenkor érdemes a szárazhüvelyeseket (babok, lencsék, csicseriborsó) elkerülni egy ideig. Úgyanígy a puffasztó zöldségeket, mint a keresztesvirágúak (káposzta, karfiol, brokkoli, stb.) félretenni pár napra. Helyette együnk sok levest, meleg és nedves ételeket, több fűszerrel.


fotó: Image-Source

Ha már a test egészsége, akkor az egyik tipikus őszi nyavalyánk a hajhullás. Mit gondolsz erről, és szerinted mivel, hogyan tudjuk egészségesen tartani hajunkat?

A klasszikus megoldás az amla olaj, ami már nálunk is minden drogériában és bioboltban megtalálható. Nagyon egyszerű a használata, hajmosás előtt be kell dörzsölni vele a fejbőrünket. Emellett legtöbbször ásványi anyag hiány, például kalcium hiány okozhatja a hajhullást. Viszont, ha nem csak időszakos, akkor érdemes vele szakértőhöz fordulni, hiszen rejtett gyulladás, vagy hormonális probléma is okozhatja. Azonban, ha csak ilyenkor, ősszel fordul elő, erősíthetjük hajhagymáinkat gyógynövényekkel.

Áztassunk be gyógyszertári alkoholba rozmaringot és már így, ezzel is egy remek hajszeszt kapunk. De elsők között van a csalán is, amit ebben az időszakban külsőleg és belsőleg egyaránt érdemes használni forrázat formájában. Remek hajregeneráló. Vagy, ha gyulladt a fejbőrünk, diólevélből készíthetünk hajöblítőt. A zsúrlóból készült lemosó kezeli a korpásodást. És ez csak néhány példa. Nagyanyáink a haj szépségápolására is használták a gyógynövényeket, a szőke hajat kamillával öblítették, a vöröset dió levéllel, a barnát, feketét pedig a dió külső burkából főzött teával fényesítették.

Ősz. Iskolakezdés. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezzel sajnos együtt járhat egy kis szorongás, stressz is. Tudnál valamilyen ájurvédikus megoldást javasolni erre?

A szorongás jellemzően váta túlsúlyából fakad, ilyenkor érdemes a vátát harmonizáló ételeket fogyasztani, ami a meleg, főtt és fűszeres, nehéz vegetáriánus ételeket jelenti. Használjunk mellé nyugtató növényeket, mint a citromfű, amelyet gyerekeknek is adhatunk iskolás kortól. Az ájurvéda klasszikus nyugtatója az asvagandha. De persze a saját növényeinket is bátran alkalmazhatjuk, mint a levendula, macskagyökér, kamilla, borsmenta.

Kicsit folytatva a suli vonalat.. a tanuláshoz, vagy aktívabb szellemi munkához is jól jöhet, ha egy kicsit fel tudjuk pörgetni a fogaskerekeket. Erre van valami jó ötleted?

Kamasz és felnőtt tanulóknak ajánlom inkább a gotu kolát, ami kész agyfényező. Vizsgaidőszakban sokat segíthet a jobb koncentráló képesség elérésében. Hogy ne kávéval tartsd fenn magad a hosszú tanulással töltött napokon, kipróbálhatod a moringát, ami mellékhatások nélkül segít felébredni és fennmaradni egyaránt. Beveheted a moringa kapszuát reggel, hogy frissek legyél, de koradélután is, ha addigra veszítesz a lendületből. A rozmaring-kakukkfű egy-egy arányú keverékéből készült forrázat is segíthet kiküszöbölni a bágyadtságot.


fotó: wirestock

A gyerekek, fiatalok visszaülnek az iskolapadba, a felnőttek (sokan) visszatérnek az ülőmunkához, illetve lassan megkezdődik a kuckózódás időszaka is. Mennyire legyünk aktívak az ősszel?

A lényeg pont az, hogy ne kuckózzunk be, csak ha már túl vagyunk egy kiadós kiránduláson, sétán, edzésen, jógán….

Ilyenkor pont tökéletes az idő ezekhez a természetben végzett testmozgásokhoz! Ne felejtsük el, hogy az izommunka boldogsághormonokat termel, így segít legyőzni az őszi depressziót! Emellett kontrollálja mind a cukor, mind az inzulin szintünket. Még sok napsütéses órát tölthetünk odakinn anélkül, hogy leégnénk, vagy túltolnánk a UV sugárzást, viszont termelünk még vele D-vitamint. Szóval most kellene többet mozognunk, túráznunk, szabadban lennünk!

Általánosságban, az őszi időszakra mik a legfontosabb tanácsaid az ájurvéda tanításai alapján?

Lássuk meg az ősz szépségét, ez nem az elmúlás, hanem a ragyogó színkavalkád időszaka! Minden évszaknak megvan a gyönyörűsége, így az ősznek is. Abból tudhatjuk, hogy egyensúlyban vagyunk önmagunkkal és a természettel, ha nem szomorkodunk rajta, hogy vége van a nyárnak, hanem örülünk, hogy egy másféle szépséggel teli időszak kezdődött. A tarka arany-bordó levelek, az illatos avar, a friss levegő időszaka indul! Legyünk rugalmasak és alkalmazkodjunk mi a természet alakulásához, ez az élet maga!

 

 

Borítókép: LightFieldStudios

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok