Kulisszatitkok – jógára éhezőknek

2024. 10. 22. | Életmód

 

Ha érdekel a jóga, az önismeret vagy a meditáció, akkor most itt a lehetőség, hogy hallj róluk egy izgalmas módon anélkül, hogy hosszú távra elköteleznéd magad! 

A BHF-re, a Jóga Főiskolájára van lehetőséged belesni, ugyanis nemsokára lesz egy nyílt nap. Itt láthatod-hallhatod többek közt azt, hogy milyen a fősulin egy jóga-szútra óra, vagy India története, hogyan zajlik egy Ászana és pránájáma oktatásmódszertan óra, miként adják át a Bhagavad-gítá tanításait, vagy épp hogyan tanulják a hallgatók a szanszkrit nyelvet.

Lehet, hogy most épp nem tervezel komolyabb tanulmányokat, de ez a nyílt nap inspirálhat és új irányokat mutathat a jövőre nézve. Nem igaz? Szóval, ha szívesen belesnél az órákra, ide kattintva tudsz jelentkezni a nyílt napra. 

Ha már idáig eljutottál az olvasásban és/vagy a fősulin való gondolkozásban, akkor a következő sorokat se hagyd ki! Molnár Andi, a BHF egyik kedves, másodéves jógamester szakos hallgatója osztja meg veled a tapasztalatait és élményeit arról, hogyan került ebbe az iskolába, és milyen nehézségekre vagy örömökre számíthatsz, ha te is ezt az utat választod. Jöjjenek hát a további kulisszatitkok!

Vágy a hiteles forrásból való tudásra

2013-ban ismerkedtem meg a jóga világával, és 2016-ban Indiában tanultam, amit követően megkaptam az első YTT diplomámat. Azóta sok helyen tanítottam külföldön, például Dániában és Jamaikán. Érdekelt a jóga filozófiai háttere, hiszen mindig is többnek tartottam, mint csak hajlongás. Ahogy egyre jobban beszőtte magát az életembe, úgy éreztem, megbízható, hiteles forrásból szeretnék többet megtudni a jóga tudományáról.

Nyílt nap és felvételi

2022-ben költöztem haza Magyarországra, és akkor már tudtam a BHF-ről, ugyanis találkoztam két lánnyal, akik előtte ide jártak. Elmentem a nyílt napra, és egyből tudtam, hogy itt a helyem. A pszichológia óra addig nem látott magaslatokba emelte a tudatom, és alig vártam, hogy eljöjjön a szeptember, bár akkor még a felvételi is hátra volt.

A felvételi nem egy statisztika vagy anatómia vizsga szintű dolog. Alapismereteket kellett tudni a jóga tudományával kapcsolatban, illetve volt egy inkább „jóga órának mondanám” gyakorlati vizsgánk, mindez kiegészítve egy harmadik résszel, egy nagyon egyszerű nyelvtani szintfelmérővel.

BA képzés

Ne felejtsük el, hogy a BHF jógamester képzése egy BA kurzus, ami tulajdonképpen egyenértékű a BGE Külkeres diplomámmal. Ez egy fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni, ugyanis főiskolai képzéshez mérten a BHF-en is van követelményrendszer.

Bár hiszem, hogy tanáraink a legkedvezőbb módon igyekeznek a tudást számon kérni, de senkit ne tévesszen meg az, hogy egy jógaképzésről van szó. A tudás amit adnak, értékes, és számon is van kérve.

Szombatok a BHF-en

Levelezős hallgatóként a szombat átváltozik a pihengetésekből egy egész napos tanulássá. Bár szerintem fel lehet ezt fogni kikapcsolódásnak is, hiszen azért vagyunk itt, mert érdekel a jóga tudománya, és rengeteg érdekes dolgot hallunk és sajátítunk el ezeken a szombatokon.

A szorgalmi időszak tehát inkább hasonlít egy szuper izgalmas előadássorozatra, pár rövid zh-val megfűszerezve… és aztán mindezt megkoronázza a vizsgaidőszak.


fotó: Andi és egy osztálytársa, Csaba jóga óra előtt

Vizsgaidőszak

Őszintén szólva, én a PhD-mmal egyidőben járok a Bhaktira (a BHF-et egymás közt Bhaktinak hívják – szerk.megj.), így tudatosan kezelem a felkészüléssel töltött időt. S bár igenis kell tanulni, mint minden iskolában, itt is vannak egyszerűbb (egyszer elolvasom és megvan) és bonyolultabb (mint pl. az anatómia, ahol megtanultuk az emberi test csontjait latinul is) vizsgák. Nagyjából 10 tárgyam volt minden félévben, és örömmel jelentem, hogy mindegyiket sikeresen teljesítettem, egész jó átlaggal.

Tárgyak

Nehéz lenne kiemelni “kedvenc” tárgyakat, de talán a pszichológia, ájurvéda, Bhagavad-gítá és Mahábhárata órák lopták be magukat legjobban a szívembe. A jóga hagyományok órán rengeteg új ismeretet kaptunk. Volt ezenkívül csakra meditáció előadás. Ohh, és el ne felejtsem a szanszkritot! Az is van. Emlékszem, amikor évekkel ezelőtt próbáltam kisilabizálni a Bhagavad-gítá verseit, és mostanra folyékonyan olvasom fel őket.

Mivel limitált az idő, vannak tárgyak, amiket nem az egész féléven keresztül tanulunk. Van mondjuk 3 óránk, majd jön a következő tárgy 3 alkalomban. Amit viszont kiemelnék, az az, hogy minden félévben kapunk az iskolától minden tárgyhoz nyomtatott jegyzeteket, amikből a vizsgára készülhetünk. Ezt egészíti ki a részletes és színes PPT, ami elérhető szinte minden tárgyhoz az intézmény online portálján, a Moodle-n. És ha könyvre lenne szükségünk, az iskolának szuper könyvtára van, ahol hallgatóként kedvezménnyel tudjuk beszerezni az izgalmasnál izgalmasabb jógás könyveket.

Jóga gyakorlás

A Bhaktin a tradicionális jogával ismerkedhetsz meg. Minden logikusan le van vezetve. Melyik mozdulatot miért és hogyan csináljuk, és miért úgy, ahogy. Mindez anatómiai alapokra helyezve. Bár a jóga 11 éve az életem része, rengeteg olyan apróságra hívták fel tanáraim a figyelmet, ami fontos.

A heti jógaóráink kiscsoportban zajlanak, ami segíti, hogy tanáraink teljes figyelmét élvezhessük. Emellett a követelmény része, hogy heti rendszerességgel gyakoroljunk itthon is, amiről egy úgynevezett szádhana naplót vezetünk, amiben dokumentáljuk, hogy mikor mit gyakoroltunk és milyen testi, érzelmi, lelki hatást váltott ki belőlünk az aznapi jóga.

fotó: Molnár Andrea

Közösség

Mostanra a harmadik félévemet kezdtem, és egy igazi közösséggé kovácsolódtunk a csoporttársaimmal. Elég nagy létszámmal kezdtük, így időbe telt, mire mindenkivel sikerült beszélgetni az óraközi szünetekben. Így mostanra nemcsak tudást, de jógás barátokat is kaptam.

Tavaly év végén voltunk gyakorlaton Krisna-völgyben, ami egy külön irományt érdemel magának, annyi élménnyel gazdagodtunk!

Govinda étterem

Szombatjaink fénypontja az ebédszünet. A templom épületben üzemel ugyanis a Govinda étterem, ahol mennyei vegetáriánus ételeket fogyaszthatsz. Amit természetesen nem csak szombatonként, de hétköznapokon is megtehetsz.

 

Összefoglalva, én tiszta szívből ajánlom neked, kedves olvasó, hogy jelentkezz és kezd el ezt a hároméves képzést, ami biztosan meg fogja változtatni az életed. Igazából nem csak azoknak ajánlom a BHF-et, akik feltétlenül tanítani szeretnének. Jó lenne, ha mindenki elsajátítaná ezt a tudást. Az önismeret rögös útján haladva minden bizonnyal nagy segítségünkre lesz.

 

 

Borítókép: Molnár Andrea

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok