Érezd jól magad jógíként télen is

2022. 12. 21. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

Megállíthatatlanul közeleg az ünnepi időszak, és szép lassan felhalmozódnak a teendők. Az elvégzendő feladatok végtelen listája tornyosul előttünk, miközben a napok egyre csak elszaladnak mellettünk. Természetesen a tervezett menetrend sem jön össze általában és lassan érezzük, hogy kisiklik a kezünkből az irányítás.

Ez a kissé stresszesebb időszak és a téli hideg megtépázza az immunrendszerünket, a napfény hiánya és az, hogy ilyen hosszúak az éjszakák, szintén nem segítik elő a jobb közérzetet. Bár a megfázás és a nátha bármikor lecsaphat, ez a periódus tökéletes környezetet teremt a baktériumoknak, tovább maradnak a levegőben és egyszerűbben vesznek le a lábunkról, ha az immunrendszerünket nem acélozzuk meg. Ezért fontos, hogy az évnek ebben az időszakában fokozottabban vigyázzunk magunkra. Összeszedtünk néhány trükköt, amit jógíként vagy jóginíként alkalmazhatsz, hogy csökkentsd a kockázatot.

❄ Válaszd a természetes löketet

Télen, amikor kevés napfényhez jut a szervezet, az energiaszintünk is vészesen le tud csökkenni. Ilyenkor jön a jól bevált kávé vagy energiaital fogyasztása, amelyek nagy mennyiségben semmiképpen nem egészségesek, megterhelik a mellékveséidet.  Amennyiben már a harmadik kodeinlöketeden gondolkozol, hogy némi energiához juss, tudd, hogy már valószínűleg nem fog hatni, és inkább csak placebóként hat. Ekkor jusson eszedbe egy jó forró csalántea, mely nem csak egy kellemes energizáló és meleg ital, de a belső szervek méregtelenítésében is jeleskedik, így az immunrendszered is támogatja.


Image by Freepik

❄ Gyakorolj mellkas nyitó pózokat

Ez egy egyszerű módja annak, hogy megnehezítsd a megfázás dolgát és ellenállj neki. A szív nyitására alkalmas kerékállás (cakrāsana – csakrászana), kobraállás (bhujaṅgāsana – bhudzsangászana), íjállás (dhanurāsana – dhanurászana), halállás (matsyāsana – matszjászana) pózokat érdemes ebben az időszakban gyakrabban gyakorolni. Ezek az ászanák megnyitják a mellkasi szakaszt, melynek hatására a csecsemőmirigyben (vagy timusz), mely a mellcsont mögött elhelyezkedő szerv, serken a véráramlás. A csecsemőmirigy megfelelő működése elengedhetetlen az erős immunrendszerhez, melyet a mellkasnyitó ászanák nagymértékben támogatnak. Érdekesség, hogy a timusz a görög „thymos” szóból ered melynek jelentése életenergia. Ezen ászanák gyakorlása napi 10 percet vesz igénybe, mégis ez a kis törődés komoly prevenciós hatással járhat.

❄ Mozogj

Nagyon fontos, hogy a hideg és a korai sötétedés ne vegye el a kedved a testmozgástól. Ilyenkor ne a határaid feszegesd, mert a szervezeted ez is legyengítheti, de legalább napi 30 perces mérsékelt testmozgást igyekezz beiktatni a napirendedbe. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a megfázás kockázata háromszor nagyobb volt azoknál a nőknél, akik csak alacsony intenzitású testmozgást végeztek, például nyújtást, mint azoknál, akik erőnléti edzést és mérsékelt kardiovaszkuláris edzést, például futópadon való sétát vagy álló biciklizést kombináltak. Szóval ne vidd túlzásba, ne fuss félmaratont, ne most emelj nagy súlyokat, és ne jógázz három órát, de mindenképpen igyekezd megdolgoztatni a szervezeted. A pulzusszám növelése felgyorsítja a fehérvérsejtek keringését, így azok nagyobb valószínűséggel keresik és pusztítják el a baktériumokat idő előtt, megakadályozva a komolyabb problémákat.

❄ Fordíts figyelmet a melléküregekre

A megfázás az esetek nagy részében az orr nyálkahártyáján keresztül jut be a szervezetbe. A neti csésze egy hagyományos indiai gyógyászatban használt tisztítóeszköz, amelyet az orrmelléküregek átöblítésére használnak, segít megtisztítani a területet a felesleges nyálkától, lerakódásoktól és vírusoktól. A melléküregek átmosása nem csupán a felszabadító érzés a levegő áramlásának, de megakadályozza a baktériumok lerakódását is. Ha még sosem próbáltad, keress egy jógaoktatót vagy ájurvédában jártas személyt, aki megtanít a használatára!

❄ Próbáld ki a meditációt

A stressz az immunrendszer legnagyobb ellensége. Akár egy rövid ideig tartó őrületről van szó, mint például a bevásárlás egy tömött boltban, vagy az év végi hajtás a munkahelyen, mely végtelen hosszúnak tűnhet, a szervezeted baktériumokkal szembeni harci képességét veszélyezteti a fizikai és mentális feszültség. Idővel a stresszhormonok magas szintje gyengíti az immunrendszert is. Ennek a leküzdésében segít a meditáció. Napi akár 10 perc meditációval megelőzhető a baj. Milyen meditációt alkalmazz? A nyugalmad eléréséhez és a stressz szinted csökkentéséhez a meditáció bármely formája megfelelő. Választhatsz egy mantrameditációt, ülhetsz csendben lótuszülésben, de kimehetsz a szabadba, az erdőbe és sétálhatsz egyet a fák árnyékában. A lényeg hogy ürítsd ki az elmét és hagyd megnyugodni az idegrendszered, így erősítve az immunrendszered.


Photo by Daniel Frank on Unsplash

❄ Csak egy kis víz kell

A víz az élet forrása, bárhonnan is nézzük, elengedhetetlen a számunkra. A téli időszakban viszont gyakran csökken a vízfogyasztásunk. Nem iszunk annyit, mint a melegebb napokon, és a dehidratáltság csökkenti az ellenállásunkat, ugyanis egy kibillent állapotról beszélünk, mely megterheli a szervezetet. Ezen felül nem csak a folyadékbevitel, de a páratartalom is fontos a megelőzésben. Az influenza terjedését a téli alacsony páratartalommal hozzák összefüggésbe, vagyis a nedvesség természetes fegyver lehet a levegőben terjedő baktériumok ellen. Ezért párásítsuk a környezetünket, és igyunk megfelelő mennyiségű vizet vagy teát, hogy ezzel is csökkentsük a megbetegedések esélyét.

Válaszd bármelyik módszert, kombináld kedved szerint, a legfontosabb, hogy figyelj a tested jelzéseire, szánj magadra és az egészségedre egy kis időt, mert ha nem szánsz időt a prevencióra, akkor a betegségre kell majd.

 

 

(Borítókép: Lorianne DiSabato )

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok