George Harrison és a jóga útja

2022. 08. 19. | Az én jógám, Filozófia

 

Emberemlékezet óta szentek, bölcsek, misztikusok mondtak le az evilági élvezetekről, s vonultak el a világtól, hogy egy elhagyatott helyen meditálva, belső látásuk segítségével megpillanthassák – ha csak egy röpke pillanatra is – Isten titokzatos, páratlanul gyönyörű formáját.

Azonban legnagyobb szerencsénkre az idők folyamán megkaphattunk egy különleges lehetőséget. Mégpedig azt, hogy mindenféle elvonulás nélkül – még úgy is, hogy éljük a betondzsungeles, kissé őrült hétköznapjainkat – is meditálhatunk és törekedhetünk az Isten iránti szeretet megvalósítására.

Bhaktivedanta Swami egy szent bölcs volt, aki Indiából hozott el egy csodálatos lelki folyamatot, és bárki számára elérhetővé és gyakorolhatóvá tette azt. A lelki folyamat útja és célja az Isten iránti szeretet – másnéven a: bhakti vallása időtlen idők óta létezik Indiában; ez a bhakti azonban nem kizárólag India vallása, hanem a mindenki szívében ott szunnyadó istenszereteté. Az emberi élet legfőbb célja, hogy ezt a szeretetet életre keltsük. Bhaktivedanta Swami tanításai ebben segíthetnek minket. Ebben segítette többek között George Harrisont is, aki hihetetlenül inspirálttá vált ezt a szeretetet életre kelteni a szívében, és megosztani másokkal.

Ha érdekel, hogy mit mondott George Harrison Istenről és a jóga folyamatáról, olvasd el az alábbi sorokat.

Kérlek, próbálj nyitott lenni és figyelmes.

„Mindenki Krisnát keresi. Egyesek nem tudnak róla, de Krisnát keresik ők is. Krisna Isten, minden létező Forrása, Oka mindannak, ami van, volt és valaha lesz. Isten végtelen, ezért számtalan Neve van. Allah-Buddha-Jehova-Ráma: mind Krisna, mind Egy. Isten nem absztrakt. Személyisége, melynek személytelen és személyes jegyei egyaránt vannak, a Legfelsőbb, örök, gyönyörteljes és teljes tudással rendelkezik. Ahogyan az óceán egyetlen csöppje olyan minőségű, mint maga az óceán, hasonlóképpen rendelkezik a mi tudatunk is Isten tudatának tulajdonságaival. Az anyagi energiával (az anyagi testtel, az érzékek örömével, az anyagi tulajdonnal, énképzetünkkel stb.) való azonosulásunk és ragaszkodásunk miatt eredeti transzcendentális tudatunk beszennyeződött, s mint egy porlepte tükör, nem képes tiszta képet adni.

Az ideiglenessel való kapcsolatunk életeink során egyre mélyebb lett. Ezt az átmeneti testet, mely nem más, mint egy zsák csont és hús, összetévesztjük igazi énünkkel, s ezt az ideiglenes állapotunkat véglegesnek fogadjuk el.

Korszakokon keresztül nagy szentek voltak élő példái annak, hogy az Isten-tudat nem ideiglenes, hanem állandó állapota minden élő lélekben megnyilvánulhat. Minden lélekben isteni tulajdonságok rejlenek.

Krisna azt mondja a Bhagavad-gītāban: „Az önvalóban szilárdan horgonyzó, az anyagi szennyeződésektől megtisztult jógí a Legfelsőbb Tudattal állandó kapcsolatba kerülve eléri a legmagasabb rendű boldogságot.” (6.28)

A jóga (Isten és énünk megvalósításának tudományos módszere) az a folyamat, mellyel megtisztíthatjuk tudatunkat, véget vethetünk a további szennyeződéseknek, és eljuthatunk a tökéletesség, a teljes tudás és a boldogság szintjére. Ha van Isten, akkor szeretném Őt látni. Nincsen értelme olyasmiben hinni, mely nem igazolható. A Krisna-tudat és a meditáció az a módszer, amellyel megláthatod Istent. Láthatod Istent, hallhatod Őt és játszhatsz Vele. Lehet, hogy őrültségnek hangzik, de Ő valóban ott van veled.

Oly sok jóga-folyamat van — rádzsa , dzsnyána , hatha, krijá , karma, bhakti —, s mindegyiket mesterei javasolják nekünk. Swami Bhaktivedanta, ahogy neve is jelzi, bhakti jógí, aki az odaadás ösvényét járja. Minden gondolatával, szavával és tettével Istent szolgálva, Szent Neveit zengve egy bhakta (hívő) gyorsan kifejlesztheti Isten-tudatát, s a

Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré

mantra éneklésével kétségtelenül eljut a Krisna-tudatig. (A puding próbája az evés!)

Tűzz ki egy időpontot, hogy találkozhass Istennel, a jóga (az összekapcsolódás) felszabadító folyamatán keresztül, s adj esélyt a békének!
All you need is love (Krisna)! Hari Bol!

George Harrison

  1. március 31. “

A jóga egy nagyon mély dolog. Ne ragadj le „csupán” az ászanáknál és légzőgyakorlatoknál. Énekeld a Haré Krisna mantrát (bármilyen kicsit is, de rendszeresen) és csak figyeld mi történik. Ahogy olvashattuk is, a puding próbája az evés. Hajrá!

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok