Go-mukhāsana – a tehénarc póz igazi arca

2023. 05. 01. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 
Hova lett a mozgás?

Sokszor lerágott csontnak tűnik a téma, de fontos újra és újra hangsúlyozni, hogy a mozgásszegény életmód rengeteg elváltozáshoz, és problémához vezethet. Egy mozgáskonferencia összefoglalójában olvastam egy rövid, de nagyon velős mondatot, aminek a lényege az volt, hogy eljutottunk oda, hogy nem az a cél, hogy többet kellene mozognunk, hanem hogy egyáltalán elkezdjünk mozogni.

Sajnos a technológiai fejlődés, rengeteg kényelmi funkciót ad a kezünkbe, de nyilván ennek is, mint minden másnak vannak hátulütői. Olyan munkahelyek jönnek létre, ahol csak ülünk órákon át mozdulatlanul. Rövid távokat is autóval teszünk meg, nem sétálunk, nem kerékpározunk. A kényelmes életmódunk hatására, a testünk mozgástartománya behatárolódik, beszűkül. Mindezek mellett, egy kiadós séta felfrissíti az agyműködést és a napi stressz levezetésére is kiváló eszköz, de maradjunk a mozgás témánál.

Ülünk, minden nap, 8-10 órát, beülünk a kocsiba, hazamegyünk, beülünk a tv elé, majd alszunk. A mókuskerék forog, és lassan a testünk idomul a mindenapjainkhoz. Előreesnek a vállak, terhelődik a csípő, rövidül és befeszül a horpaszizom. Ennek hatására jelentkeznek a fej- és hátfájások, gyenge derék, hamstring megrövidül, farizmok meggyengülnek.

Go-mukhāsana – a tehénarc póz

Annak érdekében, hogy ezen javítsunk, kiválasztottam nektek bemutatásra, az egyik kedvenc pózomat, a go-mukhāsanát vagyis a tehénarc pózt. És hogy miért pont erre esett a választás? Mert én is sokat ülök a munkámból adódóan, és most is éppen, mikor ezt a cikket írom. Amikor elkezdtem gyakorolni a pózt, nehézkesen ment, de segédeszközzel éreztem a pozitív hatásokat, és a kellemetlen húzódó érzéseken kívül egy bizonyos szintű könnyebbséget is éreztem a csípőm területén.

Úgy látom, ez a póz nagyban segít beazonosítani, melyik területen vannak problémáink.  Nézzük meg a pózt pontról pontra, és azt hogy milyen módon segít ez minket.

Kiindulásnak helyezkedj el marjārāsanába (macskapóz/négykézláb állás). Jobb lábat vidd a bal elé, majd tedd keresztbe, úgy hogy a lábfejeket közben távol helyezed egymástól, hogy be tudj közéjük ülni. A két térd egymás felett helyezkedik el, igazítsd őket e szerint, valamint figyelj arra is, hogy egy vonalban legyenek a tested középtengelyével. A lábfejek a talajra simulnak, a lábszár meghosszabbításaképpen. A lábak helyzetével megvagyunk, jönnek a karok. A bal kézzel nyújtózz a magasba, a jobb kézzel pedig lefelé hátrafelé. hajlítsd be a karokat, és a hátad mögött fűzd össze az ujjakat. Ezt követően kilégzéssel hajolj előre, és figyelj arra, hogy ne húzd a bal vállad a füledhez. Természetesen lebontást követően a másik oldalra is végezd el ugyanezt a gyakorlatot.

Miként segít ez a póz beazonosítani, hogy melyik területen vannak nehézségeid?

Ne aggódj, ha az első körben nem fog menni a póz felvétele, ez természetes, főképpen, ha régen nem volt részed ilyen jellegű mozgásban. Kezdetben jó eséllyel szükséged lesz segédeszközre. Ha nem tudod a térdeket egymás fölé helyezni, vagy nem tudsz a két lábszár közé beülni anélkül, hogy a térdek helyzete elcsúszna, használj blokkot vagy téglát, helyezd a két lábszár közé, az ülőgumók alá, és erre ülj rá. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor ebből tudod, hogy a csípőd nem elég laza, és ez a terület biztosan további munkát igényel.

Amennyiben pedig a hátad mögött nem tudod a kézujjakat összefűzni, használj hevedert. A felnyújtózó kezedbe fog meg, és mikor a hát mögött próbálod összefűzni az ujjakat, az alul lévő karral kapaszkodj bele a hevederbe, és így alakítsd ki a pózt. Próbáld minél közelebb vinni a két kezet egymáshoz. Ennél az esetnél a vállak lazaságával van probléma, vélhetően kissé előbbre is vannak esve a vállaid az ideálishoz képest, esetleg a lapockák helyzete sem optimális. Ebben az esetben erre a területre kell majd fókuszálnod egyéb gyakorlatokkal. Ha az előrehajlás mértéke is minimális, ebben az esetben a derék feszülése okozza a fő problémát.

Mit érünk el ezzel a pózzal, amitől annyira jó lesz nekünk?

A go-mukhāsana egy komplex és sokrétű gyakorlat mely során váll- és mellkas nyitás mellett az egyik oldalon a váll nyújtása is megtörténik. Mindezek mellett megnyújtja a csípő körüli izmokat, a hátizmot. Felpezsdíti a vérkeringés a lábakban és a csípő környékén, segítve ezzel a lábizmok lazaságát, mérsékelten nyújtja a derék területét.

Ha úgy döntesz kipróbálod, tartsd ki legalább 5 légzésig mindkét oldalon, de mivel egy viszonylag passzív pózról van szó, 10 vagy akár 20 légzésig is elmehetsz.
Mozogjatok sokat és rendszeresen, és akkor ez a póz is könnyebb lesz!

 

 

(Borítókép: Miriam Alonso)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok