Melyik a leghatékonyabb jógairányzat zsírégetéshez?

2024. 01. 16. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A tavalyi év során már összehasonlítottuk a különböző mozgásformákat a jógával abból a szempontból, hogy mennyire alkalmasak a fogyásra, zsírégetésre és a testünk tónusban tartására. Azonban így, hogy itt az új év, és sokunk fogadalma az lett, hogy egészségesebben fogunk élni ebben az évben, vagy épp lefogyunk, izmosodunk, erősödünk egy kicsit, ezért csináltam egy kis kísérletet, hogy ezzel is segíthessem e fogadalom betartását.

A célom az volt, hogy megnézzem mérhető adatokkal, hogy egyes jógairányzatok mennyire hatékonyak ezen a területen. Alanynak saját magamat fogtam be, és mérőeszköznek egy Suunto aktivitásmérőt használtam, amely egy jóminőségű szenzorokkal ellátott óra, kiválóan alkalmas ilyen feladatra.

Háromszor egy órát gyakoroltam, különböző napokon. Egyik nap yin jógát (jin jóga), majd hatha jógát (hatha jóga), végezetül pedig vinyasa flow-t (vinyásza fló). Minden esetben rövid bemelegítést követően, egy teljes órát gyakoroltam az irányzatra jellemzőek alapján. Az adatok az egy óra jógagyakorlás, és az azt követő 5 perc hullapózban történő relaxáció mérésének eredményét mutatják néhány másodperces eltéréssel.


Fotó: cottonbro studio

Röviden a három jógatípusról
Yin yoga

Alapvetően egy meditatív irányzat, de semmiképpen sem dinamikus. Egy passzívabb jóga, amely mély és hosszan kitartott ászanákkal kooperál. Gyakorlás közben érezhető is, hogy az izmok helyett, inkább a szalagokat, ízületeket és fascia-hálózatot dolgoztatja meg. A gyakorolt pózok leginkább a csípő izmainak átmozgatására, a hát és láb izmainak nyújtására fókuszált. Hosszan, 90-150 másodpercig voltak kitartva a pózok, ászanától függően.

Hatha jóga

A klasszikus jógairányzat, jól kidolgozott rendszerrel, a test és lélek egységéért dolgozik. A legtöbb jógairányzat ebből nőtt ki, vagy legalábbis valamilyen módon kapcsolódik hozzá. Mondhatni az arany középút, se nem túl dinamikus, de nem is passzív. Az egész testet átmozgató gyakorlatokat használtam. A fő pózokat körülbelül egy percig megtartva haladtam az álló pózoktól indulva, a térdelő pózokon át a csípőnyitó és nyújtó ászanákon keresztül, egészen a fordított testhelyzetekig. Igyekeztem itt sem a legnehezebb pózokat felvenni, egy közepes szintű gyakorlást céloztam meg, hogy a mért eredmények se legyenek szélsőségesek.

Vinyasa flow

Egy dinamikus jóga irányzat, melyben az ászanák folyamatos váltása adja a lényeget. A gyakorlás során egy vagy néhány csúcspózra készítjük fel a testet, melyeket elérve lenyújtunk és lassan érkezünk meg a relaxáló hullapózba. Amint a jóga célja is mutatja ez egy áramló, aktív jógairányzat, mely csak rövid ideig tartja ki az ászanákat. A fő jógapóz a cakrāsana, vagyis a kerékállás volt, melyre rávezető és felkészítő gyakorlatok a mellkas nyitásra, a farokcsont nyújtásra és a csukló bemelegítésére fókuszáltak.

Lássuk az eredményeket

Amit elsőre láthatunk az az, hogy mennyi kalória is égett el, ugyanannyi idő alatt, különböző dinamikájó gyakorlás során. Ahogy az várható volt, a passzívabb yin jóga során egy óra alatt 223 kalóriát égettem el, hatha jóga esetében 402 kalóriát, míg a vinyasa flow alkalmával 505-öt. Tehát tudományosan is mérhető, és látható, hogy a nagyobb dinamika erősebb zsírégetéssel jár.

További érdekes adat a második és harmadik érték az első sorban, vagyis az átlagos pulzus és a maximum pulzus.
A yin yoga esetében ezek az értékek alig haladják meg a nyugalmi állapot 60-80-100 környéki értétek, mely a hosszú nyugalmi meditatív jellegét támasztják alá. Viszont megfigyelhető a hatha és a vinyasa esetében, hogy bár a legmagasabb pulzusszám közel azonos, az átlagos érték mégis közel 10-zel több, a vinyasa flow javára. Ez szintén az elmélet alátámasztása, vagyis, hogy a legaktívabb és leginkább dinamikus gyakorlási módszer ezek közül a vinyasa flow. Folyamatosan magasan tartja a pulzusszámot, és komolyabban igénybe veszi a testet, mint a többi jógairányzat.

 

További érdekesség a PTE, az úgynevezett edzés csúcshatása (Peak Training Effect). Ez egy mutatószám, amely által az aerob fittség ellenőrizhető. Az aerob fittség a vér oxigénszállító és felhasználó képességére utal. Az alábbiak szerint kell értelmezni:

1-2: Javítja az alap-állóképességet, jó alapot épít a fejlődéshez.
3-4: Ennek elérése heti 1-2 alkalommal hatékonyan javítja az aerob fittséget.
5: Túlerőltetés, ezt nem szabad gyakran elérni.

Ezen a téren is a vinyasa flow mondható a legjobbnak, a hatha követi picivel lemaradva. Ebből a szempontból a yin jóga elenyésző értékkel rendelkezik.

A kép alján látható grafikon egy intenzitás zóna, mely azt figyeli, hogy a gyakorlás során mikor lépte át a pulzusom a megadott határértéket. 5 szint látható, melyek határa 133, 142, 152, 161 és 185 pulzusszámnál. Jól látható az is, hogy tartósan a hatha és a vinyasa volt képes átlépni az elsőnél magasabb zónába, de ez az adat inkább az állóképesség fejlesztése céljából érdekes inkább, mintsem a zsírégetés aspektusából.

Konklúzió

A mért eredmények alátámasztották az elméletet, és kiderült, hogy a dinamikus jógairányzatok hatékonyak a zsírégetésre – és nemcsak az új évben. Úgyhogy nyugodtan választhatod erre a célra (is) a hatha jógát vagy a vinyasa flowt, csak nyerhetsz vele!

 

 

Borítókép: Alen Kajtezovic on Unsplash 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok