Gáncs Nikolett

Gáncs Nikolett vagyok, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester szakán végeztem 2021 januárjában. A Magyar Jógaoktatók Szövetségének tagjaként 2021-ben megkaptam a Minősített Jógaoktató címet.
Jógával 7 éve foglalkozom, de mélyebben, amióta elkezdtem a tanulmányaimat a főiskolán. Korábban nem gondoltam volna, hogy valaha jógaoktató leszek, azonban már késztetést régóta érzek, hogy segítsek az embereknek. A főiskolára való beiratkozásomat követően eldöntöttem, hogy a jóga az az út, amivel szeretnék segíteni az embereknek, hogy testi-lelki szinten kiegyensúlyozottá váljanak. 3 éve tartok jógát különböző jógastúdiókban, de 2021-ben éreztem késztetést arra, hogy a Blahán folytassam az oktatásomat, a BHF jógastúdiójában.
Fontos számomra, hogy az emberek, akik eljönnek hozzám testileg-lelkileg feltöltődjenek. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy mindenki az órámon a saját testének megfelelően tudja végezni a gyakorlatokat (ászanákat) a sérülések elkerülése végett. Fontos a helyes légzés elsajátítása is, melyet különböző légzőgyakorlatok segítségével érünk el. Ülőmunka esetén kimondottan ajánlott, hogy az ízületeket jól el tudjuk lazítani, és a helyes testtartást fenntartani a mindennapokban.
Az óráimon a főiskolán tanultakat alkalmazom, valamint újabb ismeretek tanulásával bővítem a tudásomat, hogy a lehető legbiztonságosabban tudjam átadni a jóga eszköztárát. Az órámon a mantrák megismertetésére is nagy hangsúlyt fektetek, melyet a ráhangolódás után végzünk, illetve az óra zárásaként. Természetesen a bemelegítés sem maradhat el, mert az alapozza meg, hogy az ászanák kivitelezésekor be legyenek melegedve az izmok. Majd ezt követően a különböző gyakorlatok következnek olyan sorrendben, hogy mindegyik kompenzálja az előtte lévő ászanát, az izomláz elkerülése végett. Végül pedig vezetett relaxációval zárom az órát.

Néhány tapasztalat arról, hogy miben változott meg az életem, amióta jógázom.

  • Rendszeres jógagyakorlásom óta testi szinten több felesleges kilótól sikerült megszabadulnom, valamint megerősödtek az izmaim.
  • Lelki szinten sokkal nyugodtabb lettem, mint voltam, az elmém lecsendesedett és nem csapong minden felé.
  • A jóga megtanított arra, hogy saját testünket el kell fogadni olyannak, amilyen és a türelmet folyamatosan gyakorolnunk kell a jógagyakorlásunk során is, mivel minden ászanához türelem kell, mire elsajátítjuk a helyes kivitelezést.
  • Azzal, hogy jógázom az életmódom is megváltozott húsevőből-vegetáriánus lettem, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy könnyebbnek érzem magam és egészségesebb legyek, továbbá a tudatom tisztábbá vált.
Várlak szeretettel az órámon!

Oktatott tanfolyamok

Ajánlott cikkek

Kiadványok