Klasszikus karácsonyi finomságok vega módra

2024. 12. 17. | Vegetáriánus

Szerző: Jógapont
 

A nincs karácsony Kevin nélkül magyarosabb verziója talán az lehetne, hogy nincs karácsony töltött káposzta nélkül. De mi van akkor, ha vega vagy? Semmi. Egyáltalán nem kell, hogy lemondj róla. Annak ellenére, hogy vegetáriánus vagy, abszolút szeretheted a klasszikus karácsonyi ételeket, és tökéletesen el is készítheted ezeket a csuda finomságokat. Akár a töltött káposztát is.

3 profi receptet hoztunk most karácsonyra Hémangi konyhájából, amivel reméljük, hogy segíthetjük a fenséges ünnepi ebédek, vacsorák elkészítését.

És ne feledd, főzni a szeretett személy(ek)re nagyon megtisztelő, bensőséges és örömteli dolog, bármekkora is az őrület körülötted, ne hagyd, hogy az magával rántson. Boldog, szeretettel teli főzőcskét és lakomázást kívánunk!

Vegetáriánus wellington

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1,5 kk só
½ kk sütőpor

A töltelékhez:

1 db sárgarépa
1 db édesburgonya
30 dkg kelbimbó
25 dkg főtt lencse
2 kk só
½ kk őrölt fekete bors
½ kk aszafoetida (vagy fél evőkanál apróra vágott hagyma)
1 ek mustár
2 ek paradicsompüré
½ kk őrölt rozmaring
½ kk majoránna

ELKÉSZÍTÉS:

Elkészítjük a tésztát: a lisztben elmorzsoljuk a vajat, beleszórjuk a sót és a sütőport. Adunk hozzá 3-4 evőkanál vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, kidolgozzuk, és a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Megtisztítjuk és felkockázzuk a sárgarépát, az édesburgonyát és a kelbimbót. Kiolajozott tepsibe tesszük, és 200 fokon addig sütjük, amíg megpirulnak. Ezután krumplinyomóval összetörjük. Az összetört zöldségekhez keverjük a főtt lencsét, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az aszafoetidát, a rozmaringot és a majoránnát. Hozzáadjuk a mustárt és a paradicsompürét is. Az egészet jól összekeverjük.

A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, középen hosszában elhelyezzük rajta a tölteléket, és ráhajtogatjuk a tésztát. Vékonyan megolajozzuk, előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon addig sütjük, amíg szépen megbarnul.


fotó: Vegavarázs

Töltött káposzta sütőben

HOZZÁVALÓK:

A töltelékhez:

15 dkg rizs
20 dkg panír (indiai natúr sajt)
½ kk aszafoetida
½ kk fekete bors
1½ kk pirospaprika
1 kk majoránna
2 kk só

A káposztához:

8 nagy tölthető levél
50 dkg savanyú káposzta
3 ek olaj
2 ek liszt
½ kk aszafoetida
3 kk pirospaprika
¾ kk őrölt fekete bors
1 kk őrölt fűszerkömény
2 kk só
4 babérlevél
tejföl a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS:

Először elkészítjük a tölteléket. A rizst bő, forrásban lévő sós vízben előfőzzük 5 percig. Egy tálban elmorzsoljuk a panírt, hozzáadjuk a megfőtt rizst, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a majoránnát és a pirospaprikát. Jól összegyúrjuk.

A savanyúkáposztát kimossuk és összevágjuk. A leveleknek kivágjuk a vastag, eres részét, és kettévágjuk őket. Fogjuk az egyik fél levelet, az aljára helyezzük a tölteléket, majd felgöngyöljük úgy, hogy egyben maradjon, ne essen szét. Végül a henger két végét benyomkodjuk. Egy jénai vagy magas falú tepsi alján kiterítjük a savanyú káposztát, s a tetejére helyezzük egymás mellé a töltött batyukat. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lefedjük alufóliával. Előmelegített, 200 fokos sütőbe toljuk, és megvárjuk, hogy felforrjon.

Amikor forr, visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra, és így sütjük 2 órán át. Amikor letelt az idő, rántást készítünk: egy kis edényben felmelegítünk 3 evőkanál olajat, belekeverünk 2 kanál lisztet, és kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk az aszafoetidát és a pirospaprikát, elkeverjük, majd öntünk bele 4 deci vizet, elkeverjük, és a káposzta tetejére öntjük. Beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel, és az egészet óvatos mozdulatokkal összekeverjük a káposztával. Vigyázzunk, hogy a töltött levelek ne jöjjenek szét.

Amikor ezzel megvagyunk, a sütőt 180 fokra állítjuk, és 20-30 percre visszatoljuk a tepsit.
Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá.

Tipp: a töltelék panír helyett szójagranulátummal vagy szejtánnal is készíthető.


Fotó: Vegavarázs

Tojásmentes mézeskalács

HOZZÁVALÓK:

1,5 dl méz
10 dkg vaj
8 dkg barna cukor
8 dkg kristálycukor
1,5 dl tejszín
3 tk mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
csipetnyi só

ELKÉSZÍTÉS:

Tűz felett meglangyosítjuk a mézet, belekeverjük a vajat, a kétféle cukrot, a fűszereket és a tejszínt. Felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a fûszereket és a tejszínt. Egy másik tálban a lisztet elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával. A mézes keverékhez hozzáadjuk a lisztes keveréket és tésztává gyúrjuk. Néhány órán át hűtőben pihentetjük, majd a tésztát kinyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. A kiszaggatott figurákat sütőlapra helyezett sütőpapírra tesszük. A sütőt előmelegítjük, és 200 fokon megsütjük a mézeskalácsokat.
Ez a fajta mézeskalács rögtön puha és rendkívül ízletes. Díszíthetjük dióval, színes gyöngycukorral, csokimázzal vagy citromlé és porcukor keverékéből készült mázzal.

 


fotó: Michael Carruth on Unsplash

Forrás: Hémangi – vegavarazs.hu
Ha tetszenek a receptek, tanulhatsz is Hémangitól – indiai vegetáriánus főzőtanfolyamok: fozoiskola.108.hu

Borítókép: Vegavarázs

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok