Csavarj egyet az ászana-sor végén!

2023. 05. 08. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

Az elmúlt időszakban arról esett már szó egy cikk erejéig, hogy mire is kellene figyelnünk a csavarások során, ám a jótékony hatásokat akkor csak érintettük (ezt ITT olvashatod). Nézzük most meg azt, hogy miért is fontos elemei a jógának a csavarások.

A csavarások a legtöbb testhelyzetben kivitelezhetőek, legyen szó fekvő, ülő vagy álló pózokról. Mindemellett rengeteg póznak van csavarós variánsa is. Ilyen például a székpóz (utkaṭāsana), amely egy kis módosítással csavaró pózzá alakítható. Egyszerűen csak imatartatásba helyezed a karjaid és csavarsz a jobb oldalra, úgy hogy a bal könyököd beakasztod a jobb combodhoz a térded felett, anélkül hogy a medencéd elmozdulna a helyzetéből és már kész is egy erőteljes csavarás.

Csavarások különféle pozíciókban

Annak, hogy ilyen sokféleképpen és pozícióban végezhetük csavarásokat többek között az az oka, hogy a csavarások nem egyenletesen történnek a testünkben. A törzs elforgatásával, rengeteg izom megmozdul, mely hatására megváltozik a csigolyák kapcsolata.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egyes testrészeinket miképpen helyezzük. Már egy apróság is, mint például az, hogy milyen pózban helyezzük el a karjainkat, mélyítheti vagy lazíthatja a csavarás mértékét. Ez azért van így, mert gerincoszlop egyes szakaszai mozgékonyabbak, vagy éppen merevebbek.


Fotó: Instagram / satyavatayoga

Egy háton fekvő csavarás során először a vállakat próbáljuk stabilan elhelyezni, és innét indítani a csavarást. Ennek egyik oka az, hogy a vállak megadják a stabil alapot, a másik, hogy a nyaki csigolyák mozgékonyabbak, így ezek mozgatása könnyebben kivitelezhető.

Ezzel szemben az ágyéki csigolyák csak minimálisan képesek a forgásra, illetve csavarásra. Miután a vállak stabillá válnak, a csavarás során egy minimális erőfeszítés is érezhető a gerincoszlop mentén, így a mélyítés is kontrollálhatóvá válik.

A porckorongok, a belsőszervek és a csavarások

Ezen kívül fontos megemlíteni a gerinc fő rugalmasságát biztosító porckorongokat. Ezek a csigolyák között elhelyezkedő rugalmas egységek nem rendelkeznek közvetlen vérellátással. Nyugalmi helyzetben a környezetből vesznek fel folyadékot. Amikor sokat ülünk, folyamatos terhelés alatt tartjuk a porckorongokat, megakadályozzuk a folyadékfelvételt, és károsodásnak tesszük ki azt. Mivel gyakorlatilag lengéscsillapítóként működnek, rugalmasnak kell lenniük, de folyadék híján ez a fontos tulajdonság elvész, kiszárad, és ezáltal a gerincoszlop flexibilitása is csökken. Ez a jelenség hosszútávon további akkut megbetegedésekhez is vezethet.

A csavarások lazítanak a megmerevedett szakaszokon, a folyamatos feszültséget leveszik a terhelt porckorongokról és nyugalmi állapothoz hasonlót hoznak létre, így hozzásegítve azokat a folyadék felvételéhez.

A csavarások nem csupán gerincre van jótékony hatással, bár alapvetően ezt érezzük a gyakorlás közben, viszont a belső szervek átmasszírozására is alkalmasak. A csavaró pózok kitartása közben, némileg átrendeződnek a belső szervek, a bélrendszer szakaszán szabad tér alakul ki, mely segíti az emésztést és a gyomor masszírozása által serkenti az anyagcserét. Ezen felül a nyirokrendszert is élénkíti, melynek az alapvető feladata, hogy a vér méreganyagait kivezessék a szervezetből.

Csak óvatosan!

Ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt, és ne okozzunk magunknak sérülést sem, ismernünk kell egy fontos dolgot, méghozzá hogy mi adja a csavarás alapját. Melyik az a testrész, amely mozdulatlan a gyakorlat során, ehhez viszonyítva történik maga a csavaró mozdulat. A fekvő csavarások esetén, mint már fentebb említettem a váll adja az alapot, és a törzs alsó szakaszával dolgozunk. Az ülő és álló testhelyzetek során pedig a medence adja a stabilitást, és a törzs felső szakaszának mozgásával végezzük a csavarást.


Fotó: Marta Wave

Ezen mechanizmusok elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, és a kiegyensúlyozott mindennapokhoz, mégis van, akinek a csavarások nem javasoltak.

Ne csavarj, HA:

◦ A legtöbb csavaró ászana nagy nyomást gyakorol a hasüregre ezért a terhes nők számára, az ilyen gyakorlatok kerülendők.

◦ Bár az emésztésre jó hatással vannak a csavarások, ez főképpen egészséges emésztés mellett igaz. Komolyabb emésztési problémák, vagy krónikus gyomorpanaszok esetén érdemes óvatosan próbálkozni, és konzultálni az orvossal.

◦ Mindemellett, hogy a porckorongokra jó hatással vannak a csavaró gyakorlatok leginkább prevenció céljából javasoltak. Ha már megtörtént a baj, és kialakult például a porckorongsérv, fizioterapeutával történő konzultáció javasolt. Amennyiben engedi az ilyen gyakorlatokat, abban az esetben is az óvatossággal és a lassú mélyítésekkel gyakoroljunk.

Személy szerint én nagyon szeretem a jógában a csavarásokat. Sokat ülök, és az ilyen jellegű gyakorlatok, mindig egy kis könnyedség érzetet adnak számomra. Általában azt szoktam javasolni, hogy az ászana-sor vége felé érdemes minden alkalommal egy-két könnyed csavarást is kitartani hosszabb ideig. Így biztosan jót teszünk a gerincünknek és a tartásunknak egyaránt.

 

 

(Borítókép: Instagram/creatingandre)

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok