Hogyan tartsd tisztán a jógamatracodat?

2024. 02. 27. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A környezetünk tisztán tartása alapvetésnek számít a legtöbb ember számára. Egy ilyen rendezett élettér sokkal produktívabbá teszi az embert, nem mellesleg az egészséges élethez is elengedhetetlen. Viszont olykor a gyakran igénybe vett tárgyainkat is érdemes megtisztítani, amiről könnyen el tudunk feledkezni. Ilyen a jógamatrac is. A legtöbb edzőteremben és jógastúdióban ezt megteszik, és sok esetben óra után a gyakorlóknak is van lehetőségük, sőt el is várt, hogy a jógatermi matracokat megtisztítsák maguk után, de a saját otthoni matracunkra nem biztos, hogy ennyi időt szánunk. Vagy egyszerűen úgy gondoljuk, hogy úgyis csak mi használjuk az adott jógamatracot, így nagy baj nem lehet belőle.

Azonban a baktériumok a legváratlanabb helyeken tűnhetnek fel, arról nem is beszélve, hogy a gyakorlásunk során izzadtságot, hajszálakat, és hámlott bőrdarabokat masszírozunk a matracunk felületébe, amelyben aztán vígan fetrengünk a gyakorlás végi hullapóz során. Emiatt érdemes minden gyakorlást követően, de legalább heti egyszer megfelelő tisztító folyadékkal letisztítani és néhány havonta egy mélytisztítást is végezni a matracunkon. Így megelőzhetjük a kellemetlen szagokat is, de a csúszásmentességét is biztosíthatjuk, azáltal, hogy tisztán tartjuk a matrac felületét.


Image by Drazen Zigic on Freepik

Mindennapi tisztítás

A mindennapi tisztításhoz néhány könnyen beszerezhető dologra lesz csupán szükségünk.
Keverjünk össze 2 evőkanál szódabikarbónát, néhány csepp teafaolajat és fél liter vizet egy szórófejes üvegbe. Ezt előkészítve több hétig is használhatjuk. Majd fújjuk be a matrac egyik felületét, és alaposan átdörzsölve egy mikroszálas törlőkendővel dolgozzuk bele a matracba a ráfújt keveréket. Hagyjuk megszáradni, és ismételjük meg a másik oldalon is. Ez a mixtúra helyettesíthető sima szappanos vízzel is. Ebben az esetben érdemes nem túlságosan habzó szappant használni, ha lehet valamilyen természetes összetevőkből állót, így nem képez réteget a matracon. Esetleg érdemes a szappanos vizes módszert követő tisztítás megismételni sima vízzel is.

Ezt a felületi tisztítást érdemes rendszeresen megismételni, hetente, vagy legalább kéthetente, attól függően mennyire gyakran használod a matracot. Ezenfelül havonta egyszer érdemes egy mélytisztítást is megejteni, hogy az anyag közé bebújó szennyeződést is eltávolítsuk.

Mélytisztítás

Ennek érdekében szükséged lesz mosogatószerre vagy szappanra, ecetre, meleg vízre. Engedj a kádba annyi meleg vizet, hogy a matracot el tudd meríteni benne, tegyél a vízbe egy kevés szappant, ecetet és fürdesd meg a jógamatracodat. Hagyd néhány percig a vízben, majd alaposan dörzsöld át mindkét oldalát, hogy mélyen tisztuljon ki. Ezt követően a vizet leengedve zuhanyoztasd le, hogy ne maradjon rajta szappan. Rázd le a felesleges vizet, és ha az ecetszag érződik a matracon, a teafaolajas keverékeddel befújva töröld át mégegyszer, így semlegesítve az szagot. Majd terítsd ki száradni, ha lehet, akkor napra, mert a nap sugarai és a szél is kedvező, tisztító hatásúak.

Tisztítás vagy fertőtlenítés

A tisztítás és a fertőtlenítés között fontos különbséget tenni. Bár a teafaolaj képes fertőtleníteni is, alapvetően a fenti oldat a felületi tisztításra vonatkozik. Azok, akik kissé jobban figyelnek a tisztaságra, és ez kritikus pont számukra, a baktériumok eltávolítása érdekében használhatnak antibakteriális törlőkendőt, vagy ilyen jellegű tisztítószert is, ha lehet természeteset. Főképp abban az esetben, ha a matrac is természetes anyagból készült.


Image by Freepik

 

Mi a helyzet a mosógéppel?

Felmerülhet a kérdés, hogy lehet-e mosógépben mosni a matracunkat? Erre a rövid válasz, hogy inkább ne mosd mosógépben. Egyes gyártók gyártanak olyan jógamatracot, amelyeket lehet kis forgási sebességen egy pici mosószerrel gépben mosni, de ezt csak abban az esetben javaslom, ha a gyártó ezt garantálja. Ellenkező esetben, vagy esetleg nagyobb forgási sebesség mellett a jógaszőnyeg elszakadhat vagy széteshet.

A fenti tisztítási tanácsok is csak azon matracokra vonatkoznak, ahol a gyártó nem ad meg saját tisztítási metódust, melyet általában a jógamatrac alapanyaga miatt ír elő. Ilyen esetben természetesen a meghatározott folyamatot kövessük.

Tartsuk tisztán az eszközeinket, és még a jógagyakorlás is gördülékenyebben fog majd menni!

 

 

Borítókép: Freepik

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok