Mahá-jóga-pránájáma – teljes jógalégzés

2023. 07. 07. | Pránajáma

Szerző: Jógapont
 

A prána, a pránájáma, a hatásai és fajtái

A prána az anyagi világban létező anyagi energia (életerő, életlevegő), amely működésben tartja a teremtett világot, beleértve a testedet és a tudatodat is.
A pránájáma a prána szabályozását jelenti, vagyis amikor a légzés által felhalmozod az életerőt, és annak áramlását irányítod a szervezetben.

A jógalégzések gyakorlásával
◦  felül tudod írni az esetlegesen helytelenül berögzült légzési szokásaidat;
◦  megkönnyítheted az ászanák helyes kivitelezését;
◦  fenntarthatod az önálló izomzattal nem rendelkező belső szerveid (máj, hasnyálmirigy, lép, vesék) keringését, anyagcseréjét.

Élettani hatásuk szerint a pránájáma gyakorlatokat három fő csoportra oszthatjuk:
◦ nyugtató/kiegyensúlyozó
◦ energetizáló/fűtő
◦ hűtő.

Mahā-yoga-prāṇāyāma (mahá-jóga-pránájáma): teljes jógalégzés

A teljes jógalégzés harmonikusan ötvözi a hasi, mellkasi és kulcscsonti légzéseket. Teljes kilégzés után a belégzés először a hasi légzéssel kezdődik, majd fokozatosan átmegy mellkasi, végül kulcscsonti légzésbe. A kilégzés során ugyanebben a sorrendben végezzük a gyakorlatot: először a hasi részből, majd a mellkasból, végül a tüdő kulcscsont alatti részéből ürítjük ki a levegőt.

A végrehajtáskor (és minden más jógalégzésnél is) nagyon fontos a légzés ritmusa. A belső szerveink ciklikus működésének ritmusa szoros kapcsolatban van a légzés ritmusával. A jógik már sok ezer évvel ezelőtt megfigyelték, hogy a légzés és a szívverés között normális esetben 1:4 az arány. Így a légzés harmonikus és tudatos szabályozásával (felgyorsítva vagy lelassítva) befolyásolni tudjuk egész szervezetünk működését.

Megfelelő légzéssel hosszan tartó jó hatásokat tudunk elérni mind az anyagi test, mind pedig a pszichikai működésünk szintjén.

 

Röviden ennyit, és a videót tudjuk megosztani veled, hiszen a pránájáma egy érzékeny dolog, apró és fontos részletekkel. Szóval, ha esetleg szeretnél kicsit jobban elmélyülni a gyakorlásában, ahhoz szakember felügyeletét ajánljuk. Akár tanfolyamainkon, főiskolánkon is megteheted ezt, vagy persze kérheted bármelyik hiteles jógaoktató segítségét hozzá.

(Ide kattintva további pránájámákat találsz: kapála-bhátí, uddzsájí, szítkárí és sítalí, bhramarí)

 

 

 

 

 

(Borítókép: Olga Nayda on Unsplash )

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok