Mielőtt kisülne az agyad – jógára fel!

2023. 05. 03. | Életmód

 

Szoktad úgy érezni magad, mint akin átment egy úthenger? Ennek persze végtelen oka lehet, talán pontosan tudod, hogy nálad ezt mi okozza, de az is lehet, hogy nem. Manapság rettentően felpörgött világban élünk, és felettébb nehéz tartani a tempót. A legtöbben nem vágyunk erre az őrült rohanásra, mégis sok helyzetben rákényszerít a világ. A felgyorsult élettel együtt jár még egy dolog, ami szintén rendesen odavág, ez pedig a rengeteg inger, ami a nap 24 órájában ér. Ezek a dolgok megkövetelik az agyadtól, hogy folyamatosan, megállás nélkül figyelj valamire, vagy inkább mindenre IS. Valószínűleg azért érzed úgy nap végére, hogy teljesen kisült az agyad, mert nagyjából ez is történt. Meg lehet ezt szépen, tudományosan is fogalmazni, de a végeredmény ez. És meg is érkeztünk az úthenger feelinghez. Ami még mindig hagyján lenne, azt még csak megszokod, hogy úgy érzed magad, mint egy nyúzott mókus, de sajnos nemcsak ezt tapasztalhatod, hanem annyi más tünetet is.

Mivel épp nekem is fárasztó már gondolkoznom, az jutott eszembe, megkérdezem erről a mesterséges intelligenciát.
A napjainkban népszerű, mesterséges intelligenciaként működő chatbotok egyszerre akár több tízezer emberrel is tudnak párbeszédet folytatni. A Jóisten az, Aki persze még ennél is többre képes, hiszen Ő tényleg mindenkire egyszerre figyel. De vajon mire vagyunk képesek mi, emberek? Mennyire tudjuk megosztani a figyelmünket? És mennyire kell erőltetnünk ezt, hol vannak a határaink?
Az alábbi három kérdést stílusosan a ChatGPT mesterséges intelligenciának címeztük. Lássuk, hogy figyelt ránk…

Miért nehéz számunkra, hogy egyszerre többfelé figyeljünk?

Az agy számára nehéz egyszerre többfelé figyelni, mert az emberi figyelem korlátozott erőforrásokon alapul. Agyunk csak korlátozott mennyiségű információt képes egyszerre feldolgozni és kezelni, ezért ha egyszerre több dologra kell figyelnie, akkor meg kell osztania ezeket az erőforrásokat.

Ha az agyunknak túl sok dolgot kell egyszerre figyelnie, akkor ez az erőforrások megosztásának nehézségeihez vezethet, és a figyelem szétoszlása miatt csökkentheti az egyes feladatok teljesítményét. Az agy azonban képes fókuszálni figyelmét, és így nagyobb figyelmet fordítani egy adott dologra, ami javíthatja az adott feladatvégzés sikerét.

A korlátozott figyelemkapacitás és erőforrások megosztása miatt például nehéz lehet egyszerre figyelni a beszélőre és a környező zajokra egy zsúfolt helyen, vagy olvasás közben zavartalanul telefonálni.

Ezért fontos, hogy tudatosan válasszuk ki, mire szeretnénk fókuszálni, és kerüljük több feladat elvégzését egyszerre, mert ez csökkentheti az eredményességünket és a hatékonyságunkat.

Az agy melyik részét terheli meg legjobban, ha egyszerre többfelé kell figyelnie?

Az agy különböző részei vesznek részt a figyelem irányításában és a figyelmet igénylő feladatok elvégzésében. A prefrontális kéreg, a parietális kéreg és a cinguláris kéreg például fontos szerepet játszanak a figyelem felügyeletében és a figyelemirányításban.

Ha egyszerre többfelé kell fókuszálni, akkor az agy több területe is dolgozik egyszerre, az erőforrások megosztása pedig váltakozik a különböző agyi területek között attól függően, hogy milyen típusú feladatokkal állunk szemben.

Például, ha egy koncerten vagyunk, akkor az agyunknak egyszerre kell figyelnie a zenekarra, a szövegre és a környező zajokra is. Az ilyen típusú figyelemterhelés a hallókéreg és a temporális lebeny terhelését okozza az agyban.


Image by rawpixel.com on Freepik

Ha viszont valamilyen vizuális feladattal foglalkozunk, például egy cikket olvasunk és közben egy képet nézünk, akkor az agyunknak egyszerre kell figyelnie a szövegre és a képre is. Az ilyen típusú figyelemterhelés a vizuális agykéreg terhelését okozza.

Tehát az agy különböző területei vesznek részt a figyelem-terhelésben, és az erőforrások megosztása a feladattól és a figyelem típusától függően változnak.

Milyen következménye lehet, ha tartósan kell többfelé figyelnünk? Milyen tüneteket okoz ez az agyunkban és a viselkedésünkben?

Ha hosszabb ideig kell egyszerre többfelé figyelnünk, akkor ennek az agyra és a viselkedésre gyakorolt számos negatív hatását tapasztalhatjuk.

Az agyunk korlátozott erőforrásokkal rendelkezik. Ha folyamatosan több feladatra kell figyelnünk, akkor az agyunk kimerülhet, és csökkentheti a figyelmi teljesítményünket. Ezt az állapotot, amikor az agy túl sokat dolgozik, és kevés az erőforrás a szükséges feladatok elvégzéséhez, kognitív túlterhelésnek nevezik. Ennek hatására az emberi agy működése romlik. Csökken az észlelési és döntéshozatali képességünk, a memóriánk, valamint az időbeli koordinációnk.

Ha tartósan kell többfelé figyelnünk, akkor a stressz-szintünk is magasabb lehet. A stressz hormonok -például a kortizol – hosszabb távon károsíthatják az agy és az immunrendszer működését, és növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az alvászavarok és a mentális problémák kockázatát.

A huzamosan többfelé figyelés hatására az is előfordulhat, hogy az embernek nehézségei adódnak a feladatok szervezésében, az időbeosztásában, a prioritások meghatározásában és az összpontosításban. Az ember teljesítménye csökkenhet, elveszítheti a motivációját, dekoncentrálttá és elégedetlenné válhat.

Összességében a hosszú távú és tartós figyelemterhelés károsan hathat az agy és a test egészségére, és csökkentheti az emberi teljesítményt. Ezért fontos, hogy tudatosak legyünk, és időnként szakítsuk meg szünetekkel a figyelemterhelő feladatok végzését. A rendszeres pihenés és a stresszkezelés segíthet az agy és a test regenerálódásában, és javíthatja az ember teljesítményét és közérzetét.

Amit a mesterséges intelligencia kifelejtett

Nos, ezeket osztotta meg velünk a mesterséges intelligencia, és (amellett, hogy imádja a szóismétlést egyébként) tényleg nagyon jókat írt, ám egy szuper javaslatot kihagyott. Ez pedig a jóga. Hiszen a jógikus életmód egyik “mellékhatása”, hogy csökkenti a stresszt és egészségesen tartja a testet. Emellett megtanít meditálni, ez pedig magában foglalja a figyelem, fókuszáltság elsajátítását is. Közben, ha arra van szükségünk, képes pihentetni, kikapcsolni is, ugyanakkor mindig feltölt. Tehát mindent megad ahhoz, hogy ebben a felpörgött világban is emberi módon tudj élni, és amennyire csak lehet, egyensúlyba kerülj, mind fizikális, mentális és lelki szinten.

Szóval ez a világ most épp ilyen, és mi a kellős közepén dagonyázunk, ám mégiscsak tehetünk ellene! A jóga gyakorlása valójában egy életmód, ami tanulható. A Bhagavad-gítá azt írja: “Törekedj hát a jógára, a tettek művészetére.” Ha esetleg kedvet kaptál “művészkedni”, akkor hajrá, vágj bele!  Rengeteg ember életét tette sokkal jobbá a jóga, így azt hiszem, hogy egy próbát mindenképp megér!


Image by yanalya on Freepik

(Borítókép: Tara Winstead)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok