Nyuszibarát falatok – vegetáriánus finomságok húsvétra

2025. 04. 17. | Vegetáriánus

Szerző: Jógapont
 

Ha esetleg az utolsó pillanatra hagytad a húsvéti sütés-főzést, és még keresed az inspirációt hozzá, akkor a legjobb helyen jársz! Akár klasszikusabbat készítenél, akár valami izgalmasabbat próbálnál ki, Hémangi csuda receptjei biztosan a segítségedre lesznek! Ha valaki tud bénázni a konyhában, akkor az én vagyok, DE amikor Hémangi receptjeit követem, valami varázslatos módon jól sikerülnek az ételek. Szóval csak bátran, hajrá! Vidám sütögetést!

Spenótos napkorong

Ezt a mutatós sós süteményt a neten találtam, ám recept nem volt hozzá. Ez nem okozott problémát, mert amikor megláttam, rögtön tudtam, hogyan fogom elkészíteni. Nem okozott csalódást!

HOZZÁVALÓK

◦ 35 dkg liszt
◦ 3 ek olaj
◦ 1 kk cukor
◦ 2 kk só
◦ 1 dkg friss élesztő
◦ kb. 1,5 dl langyos tej

A töltelékhez:

◦ 3 ek olaj
◦ 1/3 kk aszafoetida
◦ 1/2 kk őrölt koriander
◦ 1/2 kk kurkuma
◦ 40 dkg spenót megmosva, apróra vágva
◦ 20 dkg ricotta
◦ 1,5 kk só

ELKÉSZÍTÉS

Tészta: A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat, és langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük.

Töltelék: Egy lábosban felmelegítjük az olajat, és addig pirítjuk benne az asafoetidát, míg illatozni kezd. Ekkor beleszórjuk a koriandert és a kurkumát, elkeverjük, és beletesszük a spenótot. Addig fonnyasztjuk, amíg a leve elfő. Ekkor beletesszük a ricottát, megsózzuk és alaposan elkeverjük. Kihűtjük a tölteléket.

A megkelt tésztát kétfelé vesszük. Fogjuk a felét, és lisztezett deszkán nagyjából 35 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A töltelékből a közepébe halmozunk, a maradékot pedig körben a szélére rakosgatjuk.

A maradék tésztából is nyújtunk egy kört, kicsivel nagyobb legyen, mint az előző. Rátesszük a töltelékre, a közepére helyezünk egy csészét, és kicsit benyomjuk, hogy a két tészta összeragadjon a szélénél. Az egész körnél benyomkodjuk a széleket, összetapasztjuk a két tésztát. Díszítésként körbenyomkodjuk villával. Néhány centinként bevágjuk a csésze széléig, majd a bevágott nyelveket kihajtogatjuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük a napkorongot.

Franciasaláta kenyértölcsérben

HOZZÁVALÓK

A salátához:

◦ egy sárgarépa
◦ egy kisebb alma
◦ egy közepes krumpli
◦ 20 dkg zöldborsó
◦ 2 csemegeuborka
◦ 3 dl tejföl
◦ 2 ek vegán majonéz
◦ 2 kk só
◦ egy csipet frissen őrölt feketebors
◦ 1 kk mustár
◦ 1 kk citromlé

A tölcsérhez:

◦ 25 dkg liszt
◦ 1½ kk só
◦ 1 dkg friss élesztő
◦ 1 ek olaj
◦ 1-1½ dl langyos víz

ELKÉSZÍTÉS

A sárgarépát megpucoljuk és felkockázzuk. Külön vízben megfőzzük a sárgarépát, a krumplit egészben és a zöldborsót. Kihűtjük a zöldségeket, a krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. Habverővel kikeverjük a mártást: a tejfölt, a majonézt, a sót, a borsot, a mustárt és a citromlevet. A zöldségeket tálba tesszük, és összekeverjük a mártással. Egy órára hűtőbe rakjuk. Közben elkészítjük a kenyértölcsért.

Kelesztőtálba keverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat, és apránként beleöntjük a vizet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd lefedjük, és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, újra összegyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. A tésztából 2 centi széles csíkokat vágunk. Elővesszük a tölcsérformákat, vékonyan megkenjük olajjal, és körbetekerjük a tésztacsíkokkal úgy, hogy a rétegek fedjék egymást. Előmelegített sütőben 200 fokon 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A kihűlt tölcséreket tálalás előtt töltjük csak meg a salátával.

Görög húsvéti kalács

Azért én jobban szerettem azokat a húsvétokat, amikor még az ünnepi jókívánságokat nem facebook-on, hanem gyönyörű, színes képeslapon küldtük, amikor nem a piacon vettünk barkát, hanem a nagypapámmal és a húgommal szedtük a Pusztaszőlőben, amikor még nem árultak úton-útfélen műanyag ládába hajított, halálra rémült nyulakat, és húsvét hétfőjén már reggel 7-kor mindennel elkészültünk, mert kora délutánig folyamatosan jöttek a locsolók. Szóval azokat a régi szép gyerekkori húsvétokat…

A görög húsvéti kalács eredeti receptje itt található: kertkonyha.blog.hu

HOZZÁVALÓK

◦ 50 dkg finomliszt
◦ 10 dkg vaj
◦ 8 dkg cukor
◦ 1 kk só
◦ 1 dl frissen csavart narancslé
◦ 1 dl tej
◦ 2,5 dkg élesztő
◦ 1 nagyobb vagy 2 kisebb narancs héja
◦1 ek golden syrup vagy méz
◦ 2 ek tej
◦ 2 ek szeletelt mandula (vagy darált dió)

ELKÉSZÍTÉS

Egy dl vízben elkeverünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk, elkeverjük az élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, elvegyítjük benne a sót és a maradék cukrot, majd belereszeljük a narancs héját. Hozzáadjuk a puha vajat és egy deci narancslevet. Amikor felfutott az élesztő beleöntjük, eldolgozzuk, és a tejjel puha tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, majd lefedjük és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ha megvan, annyi részre szedjük, ahány rudat szeretnénk összefonni. Ez itt 5-ös fonással készült. A tésztadarabokból rudakat sodrunk, és összefonjuk a kalácsot. Sütőformába vagy sütőlapra tesszük, letakarjuk, és egy fél óráig újra kelesztjük. Ha megvan, a mézet összekeverjük a tejjel (ha szükséges, kissé melegítsük fel, hogy folyékony legyen), és megkenjük vele a kalácsot. Végül megszórjuk a darált mandulával vagy dióval.

180 fokra melegítjük a sütőt, és 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Csak akkor szeleteljük, miután kihűlt!

Vaníliás-túrós pite

Az omlós tésztából készülő pite talán az egyik legnépszerűbb sütemény. Számtalan töltelékkel készíthető, felhasználhatunk gyümölcsöt, olajos magvakat, túrót, krémeket, az évszaknak megfelelően.

HOZZÁVALÓK

A tésztához (egy kis méretű pite formához):

◦ 15 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
◦ 7 dkg vaj
◦ egy csipet só
◦ 1,5 ek porcukor
◦ kb. fél dl hideg tej

A töltelékhez:

◦ 3 dl tej
◦ 1 csomag vaníliás pudingpor
◦ 10 dkg porcukor (vagy 8 dkg nyírfacukor)
◦ 2 ek mazsola
◦ 30 dkg túró
◦ 1 citrom reszelt héja
◦ 2 ek citromlé
◦ egy csipet só

ELKÉSZÍTÉS

A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot. Belemorzsoljuk a vajat, majd hideg tej hozzáadásával tésztát gyúrunk. Amíg elkészül a töltelék, hűtőbe tesszük.

A 3 dl tejből elveszünk egy keveset, és simára keverjük a pudingporral. A maradék tejet feltesszük forralni. Amikor forr, belekeverjük a pudingport, és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a cukrot, a megmosott mazsolát, a túrót, a sót, a citromlevet és citromhéjat. Kissé kihűtjük.

A tésztát kerekre nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kisebb pitetálat. Villával néhány helyen megszúrjuk, majd belesimítjuk a tölteléket. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, 20-25 percig.

 

Vidám készülődést és kellemes pillanatokat kívánunk húsvétra (is)!

 

 

Forrás (receptek és fotók): Hémangi – vegavarazs.hu

Ha tetszenek a receptek, tanulhatsz is Hémangitól – indiai vegetáriánus főzőtanfolyamok: fozoiskola.108.hu

Borítókép: vegavarazs.hu

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok