A háton fekvés falon kinyújtott lábakkal (azaz a passzív, falnál felvett viparíta karani) amennyire egyszerű jógapóz, annyira sok előnye van. Jó eséllyel találkoztál vele jógaórán, ahol gyertya helyett könnyítésként szokták ajánlani (például nem megfelelő erőnlét vagy menstruáció esetén), de yin jógában saját jogon is gyakran előkerül ez a póz, akár óra végi relaxációként is. Elmondjuk, miért érdemes akár otthon, a szokásos jógagyakorlásodtól függetlenül is rendszeresen elengedni mindent, és felrakni a lábaidat a falra!

 

Mi mindenre jó az alátámasztott viparíta karani?

  • Lecsendesíti az elmét, lelassítja a szívverést (különösen, ha mély, egyenletes légzést is végzel közben), így segít az egész idegrendszert megnyugtatni.
  • Megpihenteti a lábakat, segít visszértágulat esetén.
  • Menstruációs problémákra is jó hatással van, enyhíti a görcsöket.
  • Hormonálisan megfiatalítja az öregedő testet.
  • Kedvezően hat az agyi vérkeringésre, így megszünteti a fáradtságot, valamint segíti a tanulást, a könnyebb emlékezést.
  • Segíthet enyhíteni a fejfájást.

 

Hogyan vedd fel a pózt?

Kép: https://www.doyou.com

Keress egy szabad falfelületet, ami elé le tudod teríteni a jógaszőnyegedet – de végezheted akár az ágyban, lefekvés előtt is. Ülj oldallal a fal mellé, hajlított lábakkal, megtámaszkodva a tenyereden vagy az alkaron, és innen emeld a lábakat a falra, úgy, hogy a két sarkad támaszkodjon a falon. A két kart pihentesd a törzs mellett, tenyérrel fölfelé, és maradj a pózban minimum 5, maximum 20 percig.  ha végeztél, told el magad a faltól, engedd le a lábakat, és háton fekvésben pihenj kicsit, majd oldalra gördülve ülj fel.

Ha a pózt felveszed, és azt érzed, túlságosan húzódik a comb hátsó része vagy a térdhajlatban tapasztalsz kellemetlen érzetet, mindenképpen módosíts a pózon, különösen, ha hosszabb ideig megpihennél benne. Egyik lehetőség, hogy a medencéd távolabb helyezed el a faltól, és úgy nyújtod a két lábat a falra (kísérletezz bátran, hogy hol tudod kényelmesen megtartani a lábadat), a másik verzió, hogy a medencét alátámasztod hengerpárnával vagy összehajtogatott takaróval. Figyelj arra, hogy a párna ne érjen teljesen a falhoz.

Mikor gyakorold?

Bármelyik napszakban gyakorolhatod, jól jöhet délután, ha egy kis felfrissülésre vágysz, vagy lefekvés előtti elcsendesedéhez. Érdemes minden nap beiktatni néhány percet ebből a sokoldalú pózból.

 

Forrás: Gaura Kṛṣṇa Dāsa (Dr. Tóth-Soma László), Medvegy Gergely, Raṅginī Devī Dāsī (Képes Andrea), Kapisinszky Judit: Jóga tiszta forrásból