A yoga-kriyāk és jótékony hatásaik

2023. 07. 03. | Az én jógám, Életmód

 

Előző cikkünkben a jóga aspektusai közül a bandhákról esett szó, most pedig folytatjuk tovább az ászana fogalmának tanulmányozásával, ám előtte még egy gyors emlékeztető.

A jóga gyakorlatait nagyobb csoportokba sorolva a következő aspektusokat emelhetjük ki:

◦ jógaéletmód, amelynek irányát a szabályozó elvek jelölik ki, beleértve a megfelelő táplálkozást is,
◦ az āsana és prāṇāyāma gyakorlására ráhangoló, felkészítő relaxáció,
◦ az āsanák, bandhák, kriyāk (ászanák, bandhák, kriják) helyes gyakorlása,
◦ a légzés és a prāṇa (prána) szabályozása (prāṇāyāma – pránájáma),
◦ a meditáció és mantrázás, valamint
◦ az aktív szolgálat.

Folytatjuk a sort, így ezúttal a yoga-kriyākról (jóga-krjákról), a tisztító gyakorlatokról ejtünk néhány szót.

A yoga-kriyāk

A kriyāk olyan gyakorlatok és módszerek, amelyek a testünk belső régióit (testüregeket, beleket, tüdőt stb.), illetve a látásunkat tisztítják.

Nagyon hasznos módszerek ezek, de sok apró és fontos részletük van, amikre figyelmesnek kell lenni, nehogy árts vele a testednek. Így, ha esetleg szeretnéd ezeket a tisztító gyakorlatokat kipróbálni vagy rendszeresen végezni, ám még újak számodra, eleinte mindenképp szakember felügyeletét ajánljuk. Akár tanfolyamainkonfőiskolánkon is kérhetsz információt, segítséget, vagy persze bármelyik hiteles jógaoktatóhoz is fordulhatsz.

Ebben a cikkben néhány kriyā jótékony hatását szeretnénk kiemelni, és ezzel is inspirálni e tisztító gyakorlatok végzésére. A többi már rajtad áll, hogy szeretnéd-e bármelyiket is az életed részévé tenni, és ha igen, milyen szinten.

A hat fő kriyā:

◦ a kapālabhāti (kapálabháti – fújtatólégzés),
◦ a neti (néti – az orrjáratok tisztítása),
◦ a dhauti (a hasüreg mechanikus tisztítása, illetve masszázsa),
◦ a nauli (a hasüreg belső szerveinek masszázzsal való tisztítása),
◦ a trāṭaka (a szem, illetve a látás tisztítása) és
◦ a basti (baszti – a bélmosás).

Nauli-kriyā

A hasi szervek masszírozásának és erősítésének módszere. A nauli-kriyā (nauli-krijá) kivitelezése közben tisztában kell lennünk azzal, hogy a tudatosítás és az akaratlagos mozgás szorosan kapcsolódik egymáshoz. A nauli-kriyā gyakorlásának előfeltétele az uḍḍīyāna-bandha (uddíjána-bandha – hasi zár) elsajátítása. Ezáltal leszünk képesek egyre tudatosabban érzékelni a hasfal izmait, és dolgozni vele.

Jótékony hatásai

A nauli javítja a zsigerek tevékenységét azok vérellátásának fokozása révén. Megvédi az embert a sérv, a vakbélgyulladás, a fekély, az emésztési zavarok, a székrekedés és a kólika ellen. Rendkívül jótékony hatású, páratlan hasűri masszázst eredményez. Fokozza a máj és a vesék működését, a vizelet kiválasztását, s normalizálja a Langerhans-szigetek inzulintermelését. Erős masszázsban részesíti az epehólyagot is, így az esetleges epekőképződésnél – ha azok nem túl nagyok – segíti az eltávozásukat is. A nauli gyakorlása intenzívebbé teszi az emésztőnedvek termelődését is, s így megkönnyíti a tápanyagok felszívódását. Rendszeres végzése segít a szexuális energiát magasabb rendű energiává transzformálni, valamint ragaszkodásainktól megválni.

Fotó: selfnessyoga

Mikor ne végezd?

Ezt a gyakorlatot hölgyek a menstruáció, illetve a terhesség ideje alatt, gyermekek pedig 12 éves koruk előtt ne végezzék! A nauli közben érzett fájdalom valamilyen betegséget jelez. Ez lehet súlyos kólika, heveny vakbélgyulladás, béltuberkulózis vagy gyomorfekély, illetve rák, amelyek jelenlétekor szintén kerülni kell a naulit. A magas vérnyomás (160 Hgmm felett) szintén kizáró ok.

Dhauti-kriyā

A dhauti-kriyā az emésztőrendszer gyomortól felfelé eső szakaszának tisztítását célzó gyakorlatok csoportja.

Több típusa van, a jala-dhauti (dzsala-dhauti) vagy vāmana-dhauti (vámana-dhauti – hánytatással egybekötött sós vizes gyomoröblítés), a vastra-dhauti (vasztra-dhauti – a gyomor és a nyelőcső megtisztítása finom és tiszta pamutszalag nyelése és eltávolítása által), a daṇḍa-dhauti (a gyomor sósvizes, kanül segítségével történő tisztítása).

A dhauti kategóriájába soroljuk a hasfal, a gyomor és az ezek környékén lévő belső szervek masszázs általi tisztítását célzó sahaja-agnisāra-dhautit (sahadzsa-agniszára-dhauti) is. Ez utóbbi az előzőekhez képest könnyen megtanulható és kivitelezhető.

Jótékony hatásai

A gyakorlat nagy mennyiségű, oxigénnel telített vért juttat a hasüreg tájékára, s ezzel serkenti a nyirokrendszer működését. Nagy szerepet játszhat számos hastájéki fertőzés leküzdésében. Segíti a vérhasból való felgyógyulást, megszüntetheti a hasmenést és az emésztőszervek egyéb betegségeit, s nagymértékben serkenti az emésztési folyamatokat. Pszichikai szempontól a dhauti abban is segítségünkre van, hogy az izgalmi állapotokat, a stresszt, az idegességet és a rossz közérzetet kiküszöbölheti.

Mikor ne végezd?

Tizenkét éven aluli gyermekek ne végezzék. A nők is kerüljék ezt a gyakorlatot a menstruáció és a terhesség ideje alatt.

Basti-kriyā

Azok a jógik, akik főleg a haṭha-yoga gyakorlatok mechanikus folyamatát végezve igyekeznek fejlődni, nagy figyelmet szentelnek a fizikai test tisztítására kívül és belül egyaránt. A témával foglalkozó jógairodalom a belek és az emésztőrendszer havi 2–4-szeri tisztítását javasolja, amelynek megvalósítására a basti-kriyā (baszti-krijá – végbélmosás) az egyik legkiválóbb gyakorlat. Ezt a módszert Indiában a jógik sok ezer év óta használják, számunkra, nyugati emberek számára kissé rendhagyó módon. De természetesen itt, nyugaton, számunkra is megvan a módja e kriyā megfelelő kivitelezésének.

Jótékony hatásai

Megtisztítja a vastagbelet, így segíti a bélflóra megújulását, megszünteti a székrekedést, megnyugtatja az elmét, és az idegeket.

Ha esetleg – a jógaoktatód általi személyes segítségen túl – szívesen olvasnál bővebben is a témáról, illetve a jóga különböző részeinek gyakorlatairól, jószívvel ajánlom e cikk alapjául is szolgáló Jóga tiszta forrásból című könyvet.

 

 

(Borítókép: Image by master1305 on Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok