Ízek, színek, India – csuda napok a Balaton mellett!

2023. 07. 21. | Életmód, Érdekesség

 

2023. július 28 – 30. Krisna-völgyi Búcsú!

Ökrös járgányház, tradicionális indiai esküvő, Holi – a színek fesztiválja, páratlan indiai finomságok, zene, tánc, művészetek, kertészeti és kézműves tevékenységek, és megannyi csuda klassz jubileumi program vár rád az idei Búcsúban!

 

30 éve a fenntartható jövő szolgálatában

A somogyi lankák közt, egy pici zsákfaluban bújik meg Krisna-völgy, hazánk legnagyobb és minden bizonnyal legérdekesebb, legszínesebb ökofalva, amely varázslatos elemeivel egyszerre képviseli az ősi indiai-védikus kultúrát, és egyesíti a hagyományos magyar tájépítészet és vidéki gazdálkodás sajátosságait. E helyen az ember és a természet valóban szimbiózisban élnek, immáron 30 éve.

Egy a modernitást a természetessel ötvöző kis lelki sziget, amely rendelkezik arborétummal, biokertészettel, Tehénvédelmi Központtal, ökológiai tanösvénnyel, méhészettel, tavakkal és kis csermelyekkel, ökoiskolával, egy varázslatos szentéllyel és lakóházakkal is.

Az itt élők mindannyiunkat arra inspirálnak (és, ha van rá igényünk, akkor tanítanak is), hogy hogyan térhetünk vissza a természethez, a termeléshez, az önfenntartáshoz, és hogyan szakadjunk ki a városi lét mókuskerekéből.

A fenntarthatóság útját járni egy boldog élethez vezet. Bár Krisna-völgy történetében is számos kihívás volt a múltban és van bőséggel a jelenben is, ami egészen biztos: az itt élők többet és felszabadultabban mosolyognak, mint a nagyvárosok nyomását elviselni kényszerülő emberek.
Szavakba nem önthető, hihetetlenül lenyűgöző lelki atmoszféra járja be az egész helyet.

Na szóval, itt, ebben a különleges völgyben, július utolsó hétvégéjén ismét sor kerül a 3 napos Búcsúra, és ezt a somogyvámosi lelki kalandot semmiképp sem érdemes kihagyni!

Mik várnak rád a Búcsúban?

Ha a fenntarthatóság iránt érdeklődsz, gyönyörűséges Frangipáni virágvásár, izgalmas kertészeti körvezetések és bemutatók, gyógynövény túrák várnak rád.

Ha az ízek szerelmese vagy, szabadtűzön készült kézműves finomságok és látványkonyha fogad, a “Tehenészek Konyhájában”. Lesz indiai street food, kürtőskalács és vegetáriánus pizza, vegán fagyi, valamint teljes indiai és magyaros-vega menük az étterem sátorban (az én nyálam már ki is csordult).

Amennyiben a szépség és divat dobogtatja meg a szíved, úgy számodra az indiai ruhavásár, arcfestés és testdíszítés, hennafestés, keleti ékszerek és száribemutató, valamint szári-próba lehetősége lehet a legérdekesebb.

Hogyha a kézművesség iránt érdeklődsz, a Syama Handmade műhelye a gyapjú feldolgozással, gerebenezéssel, fonással és kender tilolással tud majd megismertetni téged is.
De lesz természetbarát kence- és illatszerkészítés, textilfestés, nemezelés is.

A művészeteket indiai táncok, tradicionális indiai zene és hangszerbemutató, valamint Kövi Szabolcs meditatív fuvolakoncertje hozza majd közelebb.

A védikus iskola épületében indiai sakkal, bűvészeti bemutatóval, zenével és hagyományos védikus tanórárval, a közelben pedig íjászattal szeretnének a vendéglátók a gyermekek kedvére tenni, illetve a tehenészetnél zebu-szekerezéssel és bocikkal is várják majd a legkisebbeket.

Közönségtalálkozókra is lesz lehetőség: a szociál médiában színes egyéniségével ismertté vált Vallabhi, az 5 évtizede a védikus bölcsességeknek élő világhírű tanító, Sivaráma Swami, valamint youtube videóiról híres Bhaktipáda Goswami várnak majd téged is szeretettel!

Ha szívesen részt vennél egy életmód sétán, vagy végighaladnál a mantra- és zarándokösvényeken, azt is megteheted.

A pénteki napon Holi, a Színek Fesztiválja és festékszóró játék,
szombaton és vasárnap pedig egy tradicionális, tűzceremóniával kísért védikus esküvő áll majd a programok középpontjában.

Esténként a szerzetesekkel akár együtt is zenélhetsz, énekelhetsz vagy táncolhatsz a Kírtan Jam programon.

Természetesen, ha szeretnéd, ezúttal is megtekintheted a templomépületet, vagyis a gyönyörű Mandírt.

Krisna-völgy 30. jubileumi évére megnyílt az ökrös járgányház ‒ amely hazánk egyetlen működő természetbarát erőműve ‒, amit működése közben is szemügyre vehetsz.

A Völgy meseszép, ám elég nagy területen fekszik, így a séta mellett kipróbálhatod az ökrös szekérrel és kisvasúttal való utazást is.

Ha van kedved, gyűjthetsz pecséteket a különféle helyszíneken és a programok során, amelyekért meglepetés ajándékok járnak.

A vásársoron csuda dolgokra lelhetsz, például bájos ékszerekre, egyedi ruhákra, ínycsiklandó mézekre, mindenféle kézműves termékekre, védikus filozófia témájú és a jóga tudományával foglalkozó könyvekre, vagy mondjuk szakértő asztrológussal is diskurálhatsz.

Az idei évre egy kis kedveskedés

Egy kis érdekesség még. Képzeld, Krisna-völgy már 30 éve várja a látogatókat, télen-nyáron, és évente 30 ezer vendéget fogadnak. És valószínűleg a Búcsúba érkezik majd meg Krisna-völgy 500.000-ik vendége, akinek különleges meglepetés ajándékkal készülnek.

Ha pedig az idén éppen 30 éves vagy, akkor 30% kedvezménnyel kedveskednek neked a belépéskor.

 

Na jó, mit gondolsz, jössz? Ugye az idén te sem hagyod ki a somogyvámosi kalandokat? Várunk szeretettel! További részleteket ITT találsz a Búcsúról.

 

 

(Cikk alapjául szolgált: családinet és MKTHK oldala)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok