Jóga a fák között

2022. 06. 13. | Az én jógám, Pránajáma

 

Ahogy melegszik az idő, úgy vágyunk ki mi is a természetbe. Előkerülnek a túracipők, a térképek és lelkesen nekiindulunk a hegyeknek, ösvényeknek, kikapcsolódást és nyugalmat keresve. Ilyenkor a jógamatracok is kicsit magányossá válnak. Csakhogy valóban azzá kell válniuk? Hiszen jógázni bárhol lehet, és nincs is jobb hely a természetnél!

Csak gondolj bele, miért is jógázol?

Természetesen azért, hogy a mozgás által karban tartsd a tested. És még? A békéért és nyugalomért tekered ki a matracot, ugye? Ehhez elmehetsz egy stúdióba, ahol kellemes, lágy zene és az oktató instrukciói vesznek körül. A finom illatú füstölők, gyertyák, illóolajok és a sejtelmes fény csak még inkább segítenek, hogy elérd ezt a pihentető állapotot.
Egy ilyen környezetet otthon is meg tudsz teremteni a négy fal között. De mi lenne, ha mindezt kivinnéd a természetbe?

Csak Te és a természet

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy elég, ha csak Te kimész a természetbe és elkezdesz jógázni?
A lágy fű és moha lenne a szőnyeged, a természet hangja adná a kellemes zenét, a virágok illata körbe lengene Téged. Semmi más csak Te és a fák, bokrok, virágok. A természet nyugalma és harmóniája átragad Rád. Különösebb erőfeszítés nélkül el tudod érni azt az állapotot, amit a stúdiókban is tapasztalhatsz. A legcsodálatosabb az egészben az, hogy miközben jógázol, az apró fűszálak között folyamatosan töltődhetsz, gyógyulhatsz. Minderre pedig a prána által vagy képes.

A prána és a pránájáma

A prána a legfinomabb durvafizikai elemből, az éterből épül fel. Ez egy olyan életlevegő, életenergia, ami mindent kitölt és összeköt. Összeköti a durvafizikai testet a finomfizikai testtel, mindent áthat és mindenhol jelen van. Így jelen van a levegőben, a vízben, a földben, a napfényben és jelen van az élő szervezetben. Magadhoz veszed a táplálkozás, napozás és a légzés által. Így, ha a természethez közel jógázol, a gyakorlásod is sokkal minőségibb lehet.

Fontos azt hozzátenni, hogy a felvett, illetve az ászanázás által felszabadított prána önmagában nem tud teljes mértékben érvényesülni a testedben.
Pránájáma (légzőgyakorlatok) segítségével a felszabadult pránát össze tudod gyűjteni és arra a részre irányíthatod, ahol a szervezetednek a legnagyobb szüksége van rá.  Ezáltal maximálisan fel tudod használni a pránát. A prána irányítására alkalmas például a nádí-sódhana légzőgyakorlat, ismertebb nevén a váltott orrlyukas légzés.


Fotó: Ivan Samkov

Nádí-sódhana – váltott orrlyukas légzés

Így csináld:

  1. Helyezkedj el kényelmes ülőhelyzetben. Figyelj arra, hogy a törzsed legyen egyenes, medenceöv, vállöv és a fej legyen egyvonalban, hogy a levegő és az energia könnyebben tudjon áramolni.
  2. Figyeld meg a spontán légzésedet. Hogyan áramlik a levegő és jelenleg hogyan hat a testedre, elmédre.
  3. Bal kezeddel vedd fel a csin- vagy a dzsnyána-mudrát, a mutatóujjadat és a hüvelykujjadat érintsd össze. Jobb kezeddel vedd fel a visnu-mudrát. A mutatóujjadat és a középső ujjadat simítsd bele a tenyeredbe, a hüvelykujj tövéhez. A többi ujjadat nyújtsd ki. A jobb hüvelykujjadat és a gyűrűs ujjadat fogod használni.
  4. Kilégzést követően a jobb kezedet emeld az arcod elé. Hüvelykujjaddal zárd le a jobb orrjáratot és lélegezz be a balon.
  5. Majd a gyűrűsujjaddal zárd le a bal orrjáratot és nyisd meg a jobbat. Lélegezz ki a jobbon.
  6. Lélegezz be a jobbon, hüvelykujjaddal zárd le a jobbat, nyisd meg a balt és lélegezz ki a balon
  7. Ez egy kör, így folytasd saját tempód szerint. Érdemes 10 körrel kezdeni és lassan növelni a körök számát. Ha nem esik jól, semmiképpen ne erőltesd.
  8. A kör végeztével helyezd vissza a kezedet a combodra és térj vissza a spontán légzésedre. Figyeld meg hogyan változott, hogyan hat a testedre, elmédre.

Természetesen bármit vihetsz magaddal a szabadba, ami komfortosabbá teszi a gyakorlásodat. Azért számolj azzal is, hogy valószínűleg nem csak te leszel egyedül a jógaszőnyegeden. Ettől függetlenül, mindenképpen érdemes kipróbálnod a kinti jógázást, legyen az a kertben, erdőben, egy tóparton, vagy a vízen. A lényeg, hogy használd és élvezd ki a jó időt, és frissülj fel! Nemcsak napocska illatod lesz, de a természettel együtt a lelked is kivirul.

Jó gyakorlást kívánok!

 

(Borítókép: ANTONI SHKRABA)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok