Miért legyek teológus?

2022. 02. 07. | Életmód, Filozófia

 

Miért legyek teológus?  A válasz egy mondatban: miért ne? Persze ez nem ilyen egyszerű. Ha az lenne, most csak pattintanál és ugornál egy másik cikkre, pedig ez tényleg egy olyan téma, ami megváltoztathatja az életedet. Megértelek, ha vannak efelől kétségeid. De, ha már itt vagy, nézzük. 

Bátorság és lázadás 

Teológiát tanulni igazából menő. De, mint a legtöbb menő dologhoz, ehhez is kell egyfajta lázadás és szükség van bátorságra. Hogy miért? Kezdjük az elején. 
Voltak idők, amikor teljesen természetesnek számított az, hogy Isten és tanításai az emberek életének a szerves részei. Mára azonban már szinte odáig jutottunk, hogy ha csak kimondod azt a szót, hogy Isten, az égőnek számít. Ha szóba hozod Istent, a legtöbben furán néznek rád, „szent fazékká” válsz a szemükben, kigúnyolhatnak, és kínosnak tarthatják a témát. Nem hangzik túl jól, igaz? Hát ekkorát fordult velünk a világ.  
Az utóbbi évtizedek odáig vezettek, hogy a legtöbb ember életét teljesen kitölti és kielégíti a tanulás-buli-munka-karrier-ház-utazgatás-család kombó. Nem azt mondom, hogy ezek nem jó dolgok, hiszen az élet részei! Ez teljesen rendben van. Az azonban megfontolandó, hogy valóban ennyi-e az élet értelme, és ez lenne a célja? Azért születtünk, hogy ezeket a pontokat mind kipipáljuk, és aztán attól leszünk boldogok?  
Persze nem vagyunk egyformák, és mondhatod azt, hogy igen, nekem ez tökéletesen elég, és megnyomod az ikszet vagy a vissza nyilacskát és csinálod tovább a dolgod. Nekem így is oké.  
Ha pedig itt maradtál és olvasol tovább, az azt jelenti, hogy lehet, hogy többre vágysz, de nem tudod hogyan fogj neki. Hiszen nem csak anyagi szempontból lehet többre vágyni. Lehet, hogy vannak kérdéseid az élettel kapcsolatban, lehet, hogy mélyebb válaszokat keresel, lehet, hogy szeretnél többet tudni magadról, a világról, a kettő kapcsolatáról, hogy miért van halál és, hogy mi van utána, sőt, még Isten is a képbe kerülhet, és lehet, hogy ettől nem ijedsz meg. Lehet, hogy nem elég számodra, hogy felszínesen éled az életed, a berögződéseid mókuskerekében. 
Lehet, hogy nem érted, hogy legbelül, mélyen miért van ott benned is az a szikrányi hiányérzet, valamiféle űr, amit eddig senki és semmi sem tudott betölteni, bármennyire is tökéletesnek látszódtak a dolgok kívülről.  
Millió kérdés merülhet fel benned, ha nem hessegeted el a gondolatokat. Ha pedig nem elégszel meg az anyagi világ nyújtotta felszínes válaszokkal, az egyfajta lázadás, és ahhoz, hogy mélyebbre áss, kell a bátorság. Szükség van rá először önmagaddal szemben, majd pedig a külvilággal szemben is.  

Csináld jól – a hitelesség kutatása 

Ha pedig már elszántad magad és nekiállsz a kutatásnak, csináld jól! Ez azt jelenti, hogy keresd a hitelességet, őszinteséget, igazságot, tisztaságot, a valóban kielégítő válaszokat. A helyzet pedig az, hogy ezeket a minőségi válaszokat nem kaphatjuk meg más emberek spekulációjából.  
Biztosan tapasztaltad már, hogy mennyi mindent „bebizonyítottak a brit tudósok”, majd kis idővel kiderült, hogy épp annak az ellenkezője az igaz. Biztosan kértél már tanácsot valakitől, amit betartva – minden jószándék ellenére is – igencsak rosszul sült el. Ezek a nagyon egyszerű példák jól szemléltetik a mondást, hogy „tévedni emberi dolog vagy azt, hogy „senki sem tökéletes”. Na jó, de akkor kitől lehet tanulni, mi a biztos, hiteles forrás, ha bárki – akaratlanul is, de – félrevezethet? 
És akkor itt csordogál be a képbe a teológia. Azt hiszem elég nehéz ezt így felfogni, de a helyzet az, hogy Magától Istentől (Aki mindenben a legjobb, Ő a „leg-ebb”, Tőle) tanulhatsz. Mondja azt valaki, hogy ez nem menő! Isten adott egy „használati útmutatót” ehhez a világhoz, amiben élünk, akikkel élünk, ahogyan élünk, mindenhez, ami csak körülvesz (sőt, még annál is többhöz). Benne van minden kérdésünkre a válasz. Senki nem fogja idővel megváltoztatni a válaszokat és azt mondani, bocs srácok, tévedtem. Tőle örökérvényű igazságokat kapsz! 

1500-1200 BCE Rigveda, manuscript page sample i, Mandala 1, Hymn 1 (Sukta 1), Adhyaya 1, lines 1.1.1 to 1.1.9, Sanskrit, Devanagari
Ms Sarah Welch, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons


A hiteles tudás célja

Szóval az Általa kinyilatkoztatott szentírások tanulmányozásával konkrétan Tőle tanulhatsz. És mi a haszna a valódi tudásnak? A megvalósítás. Az, amit megtanulsz, azt a gyakorlatban, az életedben is alkalmazhatod. Nem arról van szó, hogy száraz, bemagolni való információval vagy ellátva, és az számít hányasra felelsz hanem, hogy útmutatásával segítse az életed, hogy könnyebben kiigazodj ebben a világban, és mélyebb értelmet nyerjen ez az egész kalamajka, amibe csöppentél. Egyszóval Isten jót szeretne neked, adott segítséget, de csakis a te döntésed, hogy megpróbálod-e elfogadni azt, vagy sem. 
Persze az is tény, hogy a szentírásokat nem könnyű megérteni. Ezért érdemes olyan emberektől elsajátítani a tudást, akik már hosszú évek óta tanulmányozzák ezeket a könyveket, sőt, az azokban leírtak szerint is élik az életüket. Tudom, nemrég azt írtam, hogy az emberek tévedhetnek, sőt határozottan tévednek is. Ezt továbbra is tartom, nem kérdés. Viszont van egy nagy különbség. Amíg az emberek általánosságban a saját tökéletlen spekulációikra hagyatkoznak, és azt osztják meg veled, addig akik a szentírásokat tanulmányozzák, Isten tanácsait fogadják meg, és azt adják tovább. Persze nem árt megnézni az életüket, hogy mennyire áll összhangban az, amit mondanak, azzal amit cselekszenek, de így, ha a tudás és a megvalósítás kéz a kézben járnak, az egy hiteles életmód és jó példa mindannyiunknak. És, ha van lehetőséged ilyen emberektől tanulni, az nagyon értékes, ritka kincs. 

Legyen tánc? 

Ha még mindig itt vagy velem, és ezt is olvasod, akkor tudnod kell, hogy egy nagyon érett lélek vagy, akinek eljött az a pont az életében, hogy komolyabban vegye a létezését. Ugyanis ennél izgalmasabb és kalandosabb út nem létezik ebben a világban, mint igazából megtudni azt, hogy ki vagy te, miért vagy itt és mi a kapcsolatod Istennel, és mindezen szálak kibogozásával rájönni arra, hogy ebben a degenerált világban hogyan lehetsz mégis boldog. És ezáltal fog majd betöltődni az a legbelül, mélyen megbúvó, mégis folyton jelen levő űr.
Azt persze, hogy pontosan milyen kérdéseid vannak, és milyen válaszok vagy milyen értékek vonzóak számodra, neked kell tudnod. Ez teljesen egyéni. A számtalan út közül én most egyet fogok kiemelni, hiszen ez a cikk is ennek az útnak az inspirációjából született. Számomra a keleti tanítások voltak azok, amik változást hoztak az életembe, konkrétan a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola által. Ez az út leginkább akkor lehet érdekes számodra, ha eljátszottál már a reinkarnáció, a karma, a meditáció, vagy a transzcendencia gondolatával, nyitott vagy az ősi keleti bölcsességekre, a Védákra és persze minden egyéb fent említett kérdésre hiteles válaszokat szeretnél kapni.
Ami még a legcsúcsabb az egészben, hogy az önismeret útján nem kell egyedül bandukolnod, mert a főiskolán szép számmal akadnak hasonló értékrendű emberek, hasonló célokkal, és amikor így haladtok együtt az ösvényen, akkor a bandukolás egy igazi, élettel teli tánccá változik, és sokkal könnyebbé válik. 

Na mit gondolsz, legyen tánc?! 

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok