Az 5 legkedvezőbb ászana a téli hónapokra

2023. 01. 13. | Az én jógám, Életmód

 

Talán már ismered valamennyire az ájurvédikus gyógyászatot, és tudod, hogy ez a gyógyászat és a jóga tudománya kéz a kézben járnak, támogatják és kiegészítik egymást mindenben, valamint tudást adnak ahhoz, hogy a tested és tudatod megfelelően működtethesd.

Az ájurvéda egyik módszere, ami igazán hasznos és jó hatással van a testre, az a tisztító kúra. Tudtad, hogy az év minden időszakához kapcsolódik egy szervünk, amelyet abban a bizonyos időszakban a leghatékonyabb méregteleníteni, illetve erősíteni?
Most, január és február hónapban a húgyhólyag és a vese tisztítása és karbantartása az ajánlott.

A leghatékonyabb és legegyszerűbb ájurvédás vesetisztító recept

Az ájurvéda szupersága részben abban rejlik, hogy nem bonyolítja túl a dolgokat. Ad egy végtelen egyszerű receptet, a te feladatod pedig az, hogy rendszeres legyél benne megfelelő időn keresztül. Nem kér semmi mást, viszont ez a rendszeresség és a megfelelő intervallum tényleg nagyon fontos, így tudja majd meghozni a kívánt hatást! Az ájurvéda szerint bármibe is kezdesz, azt 40 napon keresztül csináld, tehát ez erre az esetre is igaz. De nézd, mennyire egyszerű!

A recept: minden reggel kezd a napodat egy pohár (2-3 dl) langyos citromos (1/2 citrom) vízzel. Még mielőtt elmennél a mosdóba, szóval ez legyen az első dolgod reggel. Ennyi. Nem nehéz, ugye? Pedig tényleg ez a leghatékonyabb tisztítása és karbantartása a húgyhólyagnak és a veséknek! A citrom extrája, hogy egy kis plusz vitamint is rádob a szervezetedre, ami elég jól jön így a tél közepén.

5 ászana, amely segíti a vese működését

A langyos, citromos víz  – és a pisilés, fogmosás stb. – után pedig jöhetnek az ászanák! Ha januárban és februárban a jógagyakorlásodba beleszövöd a következő ászanákat, azok nagyban segítik a veséd megfelelő működését.

Baddha-koṇāsana (Baddha-kónászana) – Cipészpóz

Kiinduló ászana:  daṇḍāsana (dandászana – bot póz / nyújtott lábú ülés)

◦ Hajlítsd be a térdeidet, és vidd a lábfejeket közelebb a törzsedhez.
◦ Tedd össze a talpaidat, és a lábujjak tövénél megragadva a két lábfejet húzd a sarkaidat egészen a gáthoz (ha lehetséges). A lábfejek külső éle feküdjön a földre, nagylábujj tövek érjenek össze.
◦ A combjaidat a föld felé mozdítva engedd le a térdeket, amíg tudod. Cél, hogy a comb a talajhoz simuljon.
◦ Kulcsold össze az ujjaidat, és a lábfejeket szilárdan tartva, rögzítsd a lábfejeket.
◦ A gerincoszlopot megnyújtva egyenesítsd ki a hátadat.

A boka és térd probléma és csípő sérülése esetén óvatosan végezd (alátámasztva a térdeket vagy megemelve a medencét)!

Energetikai szempontból a mūlādhāra (múládhára) és a svādhiṣṭhāna (szvádhisthána) csakrát harmonizálja.

Jānu-śīrṣāsana (dzsánu-sírsászana) – Fej a térdhez póz

Kiinduló ászana:  daṇḍāsana (dandászana – bot póz / nyújtott lábú ülés)

◦ A bal lábat hajlítsd be úgy, hogy a sarkat húzd közel a gáthoz; a comb és a lábszár külső oldala a talajra simul, a bal talp a jobb comb belső oldalához ér. A medencéd ne mozduljon el, a két ülőgumó maradjon a talajon, egymás mellett. A jobb láb nyújtva marad a talajon, végig aktív, mint dandászanában.
◦ Belégzéssel a karokat nyújtsd a fejed fölé úgy, hogy a tenyerek egymás felé néznek. Az ujjbegyekkel is nyújtózz felfelé, a vállöv széles marad. Közben emeld a szegycsontot, tartsd hosszan a törzs két oldalát és a hasad.
◦ Kilégzéssel hajolj előre a jobb lábadra, majd fogd meg a jobb külső talpélt a jobb kézzel, a belsőt a bal kézzel. A homlok közelítsen a lábszárhoz, a mellkas a térdhez, a has a combhoz, a fejtető pedig a lábfejhez.

Gerincsérv, isiász, csigolyacsúszás esetén ne végezd. Érzékeny derék és kötött izmok esetén hajlítsd be a térdet, amennyire tudod, billentsd előrefelé a medencét. Használj a kezedbe hevedert és kiemelten figyelj a gerinc tengelyirányú nyújtására. Tompa térdfájdalom esetén pedig a behajlított láb térdhajlatához betehetsz összehajtott hevedert.

Energetikai szempontból a mūlādhāra (múládhára), a svādiṣṭhāna (szvádisthána) és a maṇipūra (manipúra) csakrát harmonizálja.

Photo by Miriam Alonso

Nāvāsana (návászana) – Csónakállás

A kiindulási póza: daṇḍāsana (dandászana – bot póz / nyújtott lábú ülés)

◦ Kilégzéssel a törzsedet döntsd hátra és emeld fel a zárt és nyújtott lábakat a talajról. Tartsd meg a derékszöget a törzs és a lábak között. Csak az ülőgumóid vannak lent.
◦ Emeld a karokat is a combok mellé úgy, hogy egymással és a talajjal párhuzamosak legyenek, a tenyerek pedig egymás felé nézzenek. A láb, a hát és a kar nyújtózik, a fej és a lábfej egy vonalba kerül egymással.
◦ Belégzéssel engedd vissza magad dandászanába.

Komoly emésztési rendellenesség (pl. fekély, gyulladás, műtét utáni állapot), gerincsérv, lágyéksérv és terhesség esetén ne végezd. Kisebb csigolyaproblémák és derékfájdalom esetén behajlított lábbal végezd. Ha nagyobb a probléma vagy a fájdalom, akkor ne csináld.

Energetikai szempontból a mūlādhāra (múládhára) és a maṇipūra (manipúra) csakrát harmonizálja.

Mandukāsana (mandukászana) – Béka póz

A kiindulási póza: mārjārāsana (márdzsárászana – macskapóz)

◦ Tedd a két kezed alkartámaszba. A tenyerek vagy a talaj felé nézzenek, vagy legyenek imatartásban.
◦ A két alkarodra támaszkodva kezd el nyitni, majd szétcsúsztatni a térdeidet. A tested súlyát a medencére engedve egyre mélyebbre tudod engedni. Ha már elérted a mélyítésben a mozgáshatárt, akkor újra tereld a tested súlyát a karokra, megállítva a térdek szétcsúszását. A combok legyenek a medence vonalában. A lábszárakat simítsd a combokhoz, vagy tarts azokat a combra merőlegesen.
◦ Nyújtsd ki a karokat, tedd le a tenyereidet és a karokra támaszkodva húzd össze a térdeidet. Sarokülésben pihenj meg.

Ha a térdeidnek kemény a talaj, illetve azt szeretnéd, hogy jobban szétcsússzanak, akkor tegyél alájuk plédet.
Kötött izmok esetén lassan vedd fel, és ne menj mélyre.

Energetikai szempontból a svādiṣṭhāna (szvádisthána), a maṇipūra (manipúra) és az anāhata (anáhata) csakrát harmonizálja.

Fotó: selfnessyoga

Go-mukhāsana (gó-mukhászana) – Tehénarc póz

A kiindulási póza: mārjārāsana (márdzsárászana – macskapóz)

◦ A jobb lábat helyezd keresztbe a bal előtt, majd a lábfejeket eltávolítva egymástól (terpesztve a lábszárakkal), kilégzéssel ülj a talajra, a lábfejek közé. A két térd egymáson nyugszik (a jobb van felül), az ülőgumók a talajon, a talpak hátrafelé-kifelé néznek, a rüszt külső oldala a talajra simul.
◦ A bal kézzel nyújtózz a magasba, majd a tenyered helyezd a lapockák közé. A jobb kézzel lefelé nyújtózz hátrafelé néző tenyérrel, majd emeld a kézfejet a lapockák közé és fűzd össze az ujjakat (vagy használj jógahevedert és abba kapaszkodva próbáld minél közelebb vinni a kezeket egymáshoz).
◦ Kilégzés közben hajolj előre és simítsd a mellkasod a felül lévő jobb combra.

Bármelyik nagyízület akut betegsége esetén ellenjavallt. Merev vállízület esetén használj hevedert, kötött csípőízületnél pedig ülj valamilyen jógaeszközre.

Energetikai szempontból a mūlādhāra (múládhára), az anāhata (anáhata) és az ajñā (adzsnyá) csakrát harmonizálja.

 

 

Cikk forrása: Gaura Krisna Dásza (Dr. Tóth-Soma László), Ranginí Déví Dászí (Képes Andrea), Medvegy Gergely, Kapisinszky Judit:Jóga tiszta forrásból
Bhakti Kutír

(Main Photo: © Instagram/feels.yoga)

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok