Jógainterjú Budai Brigittával

2024. 04. 15. | Jógainterjúk

Szerző: Jógapont
 

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola idén hetedik alkalommal hirdette meg a példamutató jógaoktatók elismerésére alapított, országos Jógarádzsa Kiválósági Díjat, valamint a Jógarádzsa Közönség Díjat.

A Jógarádzsa Közönség Díjának odaítélése még hátra van, a jelöltekre a jógás társadalom tagjai szavazhatnak 2024.04.02. és 2024.06.07. között.
Ez alkalommal a Közönség Díjra jelöltek közül Budai Brigitta mesél egy kicsit magáról. Kérlek, fogadd szeretettel Brigi személyes jógatörténetét! 

JP: Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?

B: 2006-ban, 29 éves voltam ekkor.
Eleinte könyvből ismerkedtem az ászanákkal. Elolvastam minden instrukciót a felvételükre, kitartásukra vonatkozóan, illetve arról is, hogy milyen élettani hatásaik vannak. Majd azon kaptam magam, hogy minden nap gyakorlok. A rendszeres jógázástól egyre jobban éreztem magam a bőrömben. A jóga mellett futni is nagyon szerettem/szeretek, a kettő nagyon jól kiegészíti egymást azóta is az életemben.

Ahogy belemélyedtem a jógával kapcsolatos könyvekbe, úgy éreztem, hogy a további fejlődésemhez szükségem van egy jógatanárra, hiszen nem volt meg a tudásom ahhoz, hogy kontrolláljam valóban helyesen végzem-e a gyakorlatokat. Ezért elkezdtem nézegetni a lehetőségeket, a csoportos jóga órák választékából. Olvastam a különféle irányzatokról, mely alapján – akkor fiatal lányként –, az astanga-vinyásza jóga vonzott legjobban. El is kezdtem astangázni, amit nagyon megszerettem, egyre rugalmasabb lett a testem tőle.

Egy idő után viszont azt éreztem, hogy ennél többet szeretnék tudni erről a csodás tudományról, hiszen ez nemcsak a testről szól, hanem annál sokkal többről. Érdekelt a jógafilozófia, ájurvéda, anatómia is. Láttam, hogy új szak indul a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán a teológia mellett, ez a vaisnava jógamester szak volt, ahol a Vrindávana-Gangótri jógarendszert tanítják. Éreztem a belső hívást, és 2009-ben jelentkeztem is. Csodás három év volt, mely az egész életemet, személyiségemet megváltoztatta. Átfogó képet kaptam tanáraimtól a jóga egészéről, a test, szellem és lélek összhangjáról.

JP: Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?

B: Nem volt ilyen konkrét pillanat, szép lassan alakult ki bennem. Amint megtapasztaltam magamon a jóga csodás hatásait, akkor kezdtem érezni, hogy szívesen megismertetném és megszerettetném ezt másokkal is. Szerencsés voltam, mert a Főiskola befejezése után, szinte azonnal el tudtam kezdeni a jógaoktatást.

JP: Kit tekintesz mesterednek?

B: Az összes tanáromat, akiktől ezidáig lehetőségem volt tanulni, mesteremnek tekintem, és örökké hálás leszek tanításukért, példamutatásukért: a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola összes tanárának, közülük jógamestereimnek: Dr. Tóth-Soma Lászlónak, Medvegy Gergelynek, Ozorák Zsuzsannának, Képes Andreának, továbbá Kovács Gyöngyi Nalininek, akitől a kismama és babás jógát tanultam, Dr. Radics Klaudiának, akitől vinyasa flow jógát, Hegedűs Zsoltnak, akitől vinyasa kramát, Spala Korinnának, akitől a vinyasa flow-nak a tánccal összekapcsolt, finom áramlását tanultam meg. Kata Van Doesselaarnak, akinél elvégeztem a chakra balance, illetve goddess flow jóga oktatói képzést.

JP: A jóga mely elemeit gyakorlod?

B: Az összes elemét: karma, dzsnyána, astanga, bhakti-jóga.

JP: Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?

B: Általánosságban: hajnalban mantra-meditáció, pránájáma, ászana gyakorlás, esti órákban meditáció, Bhagavad-gítá, Jóga-szútra olvasása. Heti hét jóga órát tartok, az ezekre való felkészülés, valamint a jógikus életmód, szemlélet is átszövi hétköznapjaimat. Persze minden nap más és más, van mikor kevesebb időm jut mindezekre, van amikor több.

JP: Mit ad neked a jóga?

B: Teljességet minden téren. Fizikailag egészséget, erőt, energiát. Mentálisan nyugalmat, békét, örömöt, önelfogadást, önbizalmat. Mégis lelkileg ad számomra a legtöbbet a Legfelsőbbel, Istennel való szeretetteljes kapcsolatot.
Hálás vagyok, hogy oktathatok, és a csodálatos tanítványaimért, akik fantasztikus közösséget alkotnak.

JP: Melyik a kedvenc ászanád? És miért?

B: Sok kedvenc van, de ha nagyon kell választani, szeretem a csípőnyitó ászanákat, az upavista-kónászanát, Hanumánászanát. A kor előrehaladtával pedig egyre jobban esnek a yin pózok. Jól esik bennük ellazulni, tökéletesen kikapcsolni.

JP: Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?

B: Igen van, kartámaszosok közül pl. a majúrászana, pinycsa-majúrászana.

JP: Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?

B: Minél több embert megismertetni a jógával, segítve ezzel, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb, életet élhessenek. Célom továbbra is segíteni a jógázóknak abban, hogy mindenki megtalálja saját maga részére, mit és mennyit szeretne befogadni a jóga rendszeréből. Lehet, hogy “csak” egészséges, energikus testre vágyik, de az is lehet, hogy ennél többre, a stressz elengedésére, békés, nyugodt elmére, elcsendesedésre, vagy akár mélyebb önismeretre, lelki önmegvalósításra.

JP: A jóga mely területén szeretnél még fejlődni?

B: A célom, hogy a jóga valamennyi területén – oktatóként és gyakorlóként is – folyamatosan fejlődjek. Igyekszem mindennap tenni ezért, folyamatosan képzem magam, de nagyon fontosnak tartom azt is, hogy tudatosan időt hagyjak arra, hogy a tanultak leülepedjenek bennem, és a gyakorlatban is alkalmazzam azokat.
Jelenleg női jógát tanulok, egyrészt saját magam miatt, másrészt szeretnék segíteni a hozzám járó hölgyvendégeknek, az életük során felmerülő nőgyógyászati betegségek, érzelmi nehézségek megoldásában, a jógaterápia eszközeivel.

JP: Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?

B: Azt üzenném, hogy mindenképp próbálják ki, hiszen a jóga rendszere, eszközei mindent megadnak, amik a boldog, kiteljesedett élethez szükségesek. Egészséget, harmóniát, a jelen pillanatban való teljes kibontakozást, örömöt, békét, nyugalmat, elégedettséget, önismeretet.
„Légy jelen, légy boldog. Légy itt és most.” – Amit Ray

 

Remélem téged is lelkesítettek Brigi szavai!

Nemsokára folytatjuk az interjúsorozatot a következő Közönség Díj jelöltjével, tarts velünk!
A két kategória díjazottjával pedig az ünnepélyes átadón, a VII. Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján találkozhatsz majd 2024. június 8-án, Budapesten az Akváriumban.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok