Stresszel a gyerek a sulitól? Jógázzatok!

2023. 09. 15. | Jóga gyakorlás

Szerző: Jógapont
 

Teljesen természetes, hogy a gyerekek kicsit izgulnak iskolakezdéskor. A hosszú, lustálkodós nyár után még a legmagabiztosabb gyereknek is stresszt okozhat a gondolat, hogy vissza kell térni az osztályterembe, új emberekkel kell találkozni vagy, hogy nehezebb tananyagot kell elsajátítani.

Az iskolakezdési izgalommal egyre több gyerek a jóga segítségével küzd meg. Az már szinte közhely, hogy a jóga mennyire hatásos a szorongás enyhítésében felnőtteknél, de a gyerekeknél is hatékony stresszűző!

Hogyan segít a jóga a szorongó gyerekeknek?

Azok a gyerekek, akik jógáznak, egyszerűbben vészelik át az első napok félelmeit a fókuszált mozdulatok, légzőgyakorlatok és vizualizációs technikák segítségével. A jóga a társas helyzetekben is segíthet, mivel növeli a magabiztosságot és az önbizalmat. Egy új tanulmány szerint a mindfulness-kognitív terápia, ami jógát és meditációt is tartalmaz, enyhítheti a szorongásos tüneteket gyerekeknél.

A jóga fizikai előnyei, mint például a nagyobb rugalmasság és erő pedig a mindennapi tevékenységiekben segíthetik őket.


Image by Freepik

Első lépések a jóga útján

Több jógastúdió vagy -iskola kínál kimondottan gyerekeknek és tiniknek szóló órákat, de ahhoz, hogy a jóga minden előnye érvényesüljön, állandó gyakorlásra van szükség. Otthon, felnőtt felügyelettel a gyerekek olyan pózokkal csillapíthatják az idegességüket, mint például a fapóz, a hegytartás, a babapóz és a harcos 3. Az olyan ászanák, amik koncentrációt és egyensúlyozást igényelnek, különösen jók a szorongás enyhítésére.

Ezt az ötperces gyakorlatsort például könnyen beilleszthetjük a reggeli rutinba:

1. Hegytartásban (namaszkárászana –  hegypóz ima tartással) 3 mély lélegzetvétel, majd néhány oldalrahajlás.

2. Napüdvözlet, 2-3 kör.

3. Saspóz (garudászana) –> harcospóz 3. (vírabhadrászana 3.) –> harcospóz 1. (vírabhadrászana 1.) –> harcospóz 2. (vírabhadrászana 2.) –> faállás (vriksászana), két légzésig tartsuk ki mindegyik pózt, majd ismételjük a másik oldalra.


Image by Freepik

Ez a rövid sorozat tökéletes:

szülőknek, mielőtt felébresztenék a gyerekeket (de az egész család is gyakorolhat együtt reggeli előtt)

tanároknak, hogy feltöltsék a türelmi tartalékaikat

tiniknek és gyerekeknek, hogy pozitív energiákkal induljon a nap

Azonban a kisgyerekek figyelmét különösen nehéz fenntartani, így nem egyszerű velük rendszeresen gyakorolni. Ha otthon jógázunk, akkor az érdeklődésük fenntartásában az is segíthet, ha mondjuk vicces neveket adunk a pózoknak, betehetünk valami zenét, amit szeretnek, vagy történeteket mesélhetünk az ászanákkal kapcsolatban. Például a napüdvözletnél mondhatunk néhány érdekességet a Napról és a naprendszerről.


Image by prostooleh on Freepik

Jó hangulatú iskolakezdést és kiegyensúlyozott folytatást kívánunk kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

 

 

 

Cikket összeállította: Csikós Judit

Források:
https://www.doyou.com/back-to-school-yoga-21630/
https://flourishyoga.ca/back-to-school-yoga/
Borítókép: Kamaji Ogino

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok