Jógagyakorláshoz melyik fontosabb: rugalmasság vagy mobilitás?

2024. 02. 23. | Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

Ha a jóga előkerül egy beszélgetés során, vagy csak szimplán asszociálnunk kellene egy fogalomra a jóga kapcsán, az egyik dolog, ami biztosan az eszünkbe jut, az a hajlékonyság. Aki jógázik, az minden bizonnyal hajlékony, rugalmas és szinte össze lehet hajtogatni a testét.
Bár tudjuk, hogy a jóga alapvetően nem csupán ászanák sorozatát jelenti, hanem a légzés, meditáció, filozófia, életvitel és sok más egyéb összességét, most mégis járjuk körbe kicsit a rugalmasságot, mint az ászana-gyakorlás egy fontos eredményét.

De mi is a hajlékonyság?

Testünk minden ízületének van mozgástartománya, ami egy olyan szektort jelöl, ami megmutatja, hogy egy ízület mennyire jól és messzire tud kimozdulni az ízületi tokon belül anélkül, hogy fájdalmat, kellemetlenséget vagy más problémát okozna. A hajlékonyság az izmok és a kötőszövetek (szalagok, inak) olyan képessége, amely során  ideiglenesen megnyúlnak, hogy az adott ízület egy mozgástartományon keresztül végezhesse a mozgást.

Amint látható, a rugalmasság egy összetett dolog, amit több hatás is befolyásol. Az egyik ilyen, hogy egy jógapóz során mi az, ami megállítja a mozgásunkat, és nem engedi tovább a testünket.
Meg kell különböztetnünk a feszülés és az összenyomás állapotát.


Image by Freepik

A feszülés és összenyomódás állapota

Feszültség akkor keletkezik, amikor a test szövetei nem tudnak tovább nyúlni, ami általában az izmok megfeszüléseként jelentkezik. Ezt általában úgy ismerjük fel, hogy a mozdulatunk ellentétes oldalán egy húzódó érzés jelentkezik. Például, állásból előrehajlás esetében a láb hátsó felén fogod érezni ezt a feszültséget.

Az összenyomódás állapota az ellenkező oldalon jelentkezik, amikor egy testrész érintkezik egy másikkal, és további mozgásra már nem képes, mert megakasztja azt. Ilyen például, amikor előrehajlás során a hasi szakasz érintkezik a combokkal és összenyomódik. Bár látszólag még volna hely a további mozgásra, ez az érintkezés meggátolja a mélyebb előrehajlást.

Annak érdekében, hogy a pózok során fejlődést tudjunk elérni, fontos meghatároznunk, hogy a kritikus ászanák során melyik állapot tartja vissza a további mélyítést, és ez alapján használni segédeszközt, vagy más pózokkal lazítani a feszülésen és így fejlődve a gyakorlás területén.

Rugalmasság vagy mobilitás?

Amikor a hajlékonyságunkat mérjük, vagy bemutatjuk, gyakran valamilyen külső erő segítségével tesszük ezt. Például egy előrehajlásnál megfogjuk a bokánkat, és még mélyebbre húzzuk magunk a pózba, ezzel bizonyítva mennyire is vagyunk rugalmasak. Viszont az a mozgástartomány, amit így külső erő segítségével tudunk elérni, mindig passzív. Gondoljunk a hajlékonyságra úgy, mint egy passzív statikus műveletre.

Ellenben a mobilitás az ízület azon képessége, hogy egy mozgástartományon belül aktívan mozogjon, miközben fenntartja a mozgás feletti kontrollt. A mobilitást néha aktív rugalmasságnak vagy aktív mozgástartománynak is nevezik. Próbáld ki a fenn említett előrehajlást anélkül, hogy rásegítenél a mélyítésre. Ezen mozgásban résztvevő izmok segítségével kell elvégezned az előrehajlást, anélkül hogy segítenél az aktivitásban. Ebből az egyszerű kísérletből látható, hogy a passzív mozgástartományod lényegesen kisebb, mint az aktív mozgástartományod.

Miért van ez így?

A válasz egyszerű, az agyad tehet minderről. Bár elsőre lehet azt gondolnád, mindez azért van, mert nincs külső erőforrás, de ez csupán az okozat és nem az ok. Valahányszor olyan aktív mozgást próbálunk végrehajtani, amely káros lehet az ízületeinkre vagy általában a testünkre, az agy egy neurológiai gátat állít fel, amely korlátoz, vagyis segít abban, hogy ne csinálhassunk olyat, amire szerinte még nem vagyunk felkészülve.

Minden alkalommal, ahogy előrehajolsz, az agyad az idegrendszereden keresztül megállítja a tested, hogy ne tégy magadban kárt, ne húzd meg a derekad és ne érkezz kényelmetlen, esetleg fájdalmas helyzetbe. Az agyad megpróbálja megvédeni a testedet a fájdalomtól és a károsodástól, mert valójában még nem állsz készen arra, hogy a mozdulatot teljes egészében végrehajtsd. Ezt kompenzáljuk a külső erő bevonásával, amikor a kéz segítségével mélyebbre húzzuk magunkat a pózban.


Image by yanalya on Freepik

Melyik fontosabb a jógagyakorlás szempontjából?

Ebből már láthatjuk, hogy a rugalmasság és a mobilitás között szoros összefüggés van. Míg a hajlékonyság azt határozza meg, hogy milyen messzire tudsz mozdulni, a mobilitásod megmutatja, hogy mennyire tudod kontrollálni a mozgásodat, és mennyire biztonságos számodra ez a mozgás. A mobilitás tehát a rugalmasság mellett magában foglalja az erőt és a stabilitást is, amelyek segítenek megvédeni az ízületeidet, és lehetővé teszik, hogy aktívan irányíthasd a mozgásodat. Ezekből láthatjuk, hogy bár mindkettő fejlesztésére szükségünk van, ami igazán fontos a jógagyakorlás szempontjából az az, hogy a mobilitásunkat tudjuk fejleszteni.

Egy extra tényező, ami befolyásolja a hajlékonyságot és  mobilitást

Viszont van még itt egy tényező, ami befolyásolja a hajlékonyságunkat és a mobilitásunkat is, ez pedig az érzelmi és pszichológiai körülményeink. Mivel a testünk és az elménk egységet alkot, az érzelmeink testi reakciókat, a testünk mozgása pedig érzelmi reakciókat vált ki. Emiatt előfordul, hogy fizikailag ugyan mélyebbre tudnánk menni egy pózban, mégis, ha ezt tovább erőltetnénk, olyan érzelmi reakciót váltanánk ki vele, amivel az elménk még nem áll készen arra, hogy megbirkózzon.

Ez magyarázza azt, hogy fizikai akadály nem áll előtted, hogy mélyebbre menj egy pózban, mégis gátat érzel magadban, hogy ezt megtedd. Ezenfelül egyes pózok heves érzelmi reakciókat is kiválthatnak egy emocionálisan viharos időszak során.

Tudatosan, biztonságosan gyakorolj

A fentiek tudatában láthatjuk, hogy mennyire bonyolult az emberi test és, hogy a hajlékonyságunk és mobilitásunk rengeteg tényezőtől függ. A hajlékonyság nemcsak a combhajlító izmok nyújtásáról szól, hanem arról is, hogy megértsd a csontozatod felépítését, tisztában légy az izmaid és ízületeid állapotával, valamint felismerd, hogy az idegrendszered, az immunrendszered, a korod és a tapasztalataid mind veled együtt jönnek a szőnyegre amikor jógázol. Ennek tudatában, biztonságban gyakorolj, így megelőzheted a sérüléseket és biztosan haladhatsz előre a fejlődés útján.

 

 

Borítókép: KamranAydinov on Freepik

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok