Kártika – Hogyan töltsd az év legáldásosabb időszakát?

2023. 11. 20. | Életmód

 
Kártika, az év legkedvezőbb hónapja

Minden évben eljön egy különleges időszak, ami az év őszi, október-november havára esik, és ezt a nagyon kedvező hónapot úgy hívják, Kártika. Ez egy teljes holdhónap, vagyis teliholdtól teliholdig tart. Az idei évben már elkezdődött október 28-án, és november 27-ig (hétfőig) tart. Tehát van még egy heted, de bármennyi időt is tudsz rászánni, tedd meg, hiszen minden pillanat nagyon sokat számít!

Ez kiváltképp akkor lehet érdekes számodra, ha a jógában nem csupán a tested fejlesztésére tetted a fókuszt, hanem a jóga lelki oldalát is próbálod gyakorolni.

Az ősz egyébként is természetes módon azt hozza magával, hogy egy kicsit visszaveszel a pörgésből, jobban esik picit elvonulni, esetleg méregtelenítő kúrába kezdeni, tehát mind testi, mind mentális vagy lelki szinten talán tudatosabb próbálsz lenni, tisztítani magad kívül és belül. Szoktál ilyesmit?

Nos, ez teljesen összhangban áll a Kártika hónappal. Ilyenkor ugyanis különösen jót tesz, ha sikerül visszahúzódni a materialista tevékenységektől. Emellett pedig hihetetlen kedvezőséggel jár, ha tudsz valamicskével több időt szánni a jógafilozófiával kapcsolatos könyvek vagy védikus irodalmak olvasására, ha sikerül kicsit több mantra meditációt végezni és, ha esetleg van otthoni oltárod, vagy szép lelki képed, akkor az esténkénti mécsesajánlás is igazán hangulatos és áldásos is egyben.

Image by gpointstudio on Freepik

Ezeket a dolgokat persze bármikor lehet gyakorolni, lehet akár minden nap, nem kell ehhez a Kártika. Ha viszont így is túlzsúfolt az életed, és egyelőre még nem megy ez mindig, akkor próbáld meg legalább most, ebben a néhány napban. Amitől extra ez az időszak, az az, hogy minden egyes nap cselekedetei annak az ezerszeresét érik. Persze a motiváció nem feltétlenül ez, nem ezért csináljuk, mégis ez egyszerűen vele jár. Akkor pedig érdemes élni ezzel a kedvező lehetőséggel és erre az időszakra fókuszálni a lelki elmélyülést és/vagy lemondásokat.

Mikor és mi építhető be a mindennapokba?

Napkelte előtt

Ennek az időszaknak része lehet a korán kelés (a brahma–muhúrta időszakában, azaz másfél órával napkelte előtt, vagy természetesen ami számodra élhető, de mindenképp egy kicsit korábban kelj, mint egyébként), és a napi rutin beindulása előtt végezz valamilyen lelki gyakorlatot. Lehet ez imádkozás, lelki dalok éneklése (pl. Dámodarástakam), vagy Istenen, Krisnán való meditálás, olvasás, dzsapázás. Így – bár nem könnyű korán felkelni – biztos, hogy a napod egészen más tudatban, más minőségben telik majd.

Napnyugta után

Napközben mind csináljuk a dolgunkat, de aztán egyszercsak lejár a suli-/munkaidő. Különleges élmény lehet Kártikakor templomokba ellátogatni esténként, vagy ha megteheted, akkor szent helyekre is, ahol igazán felemelő együtt lenni hasonló „lelkületű” emberekkel és közösen eltölteni egy kis időt, lelki témákról beszélgetni, együtt dzsapázni vagy mantrát énekelni, és mécsest ajánlani.
Persze mindezt az otthonodban is megteheted, akár egyedül meditálva, akár szeretteid körében.

Kártika alatti cselekedetek hatásai

Ilyenkor valójában minden tevékenységed rendkívüli hatással bír, ezért érdemes megválogatni mivel töltöd az idődet. Ha a fent említett dolgok túl nagy erőfeszítések számodra – nem tudod beépíteni az életedbe őket –, akkor is vannak szuper lehetőségek.

Például a böjtölés (ha eszel húst, úgy próbálj lemondást végezni, hogy csak heti egyszer egyél húst, vagy akár hagyd el erre a hónapra; ha alapból vega vagy vegán vagy, akkor mondjuk hagyd el erre a hónapra az édességet, vagy persze bármi más lemondást is kitalálhatsz), valamilyen szolgálat végzése (keress egy templomot vagy alapítványt, ahol segíthetsz egy kicsit, akár ételt osztani szegényeknek vagy bármi mást, amit jószívvel csinálsz), vagy mondjuk az adományozás. Ezek mind ugyanúgy ezerszeres erővel bírnak és segítik a fejlődésed.

A lényege az – ahogyan a jógánál is –, hogy ezek a tevékenységek és a vele járó figyelmesség segítenek összekapcsolódni és erősíteni a kapcsolatunkat a Legfelsőbbel. Ezek a felajánlások egy szempontból bár egyszerűnek tűnhetnek, hiszen csak egy kis korán kelés, egy kis láng, egy kis éneklés vagy egy kis böjt.

Ugyanakkor, ha mindezt szeretettel ajánljuk Istennek, gondolunk Rá, éneklünk Neki, stb., azzal örömet szerzünk Neki, – hiszen Ő ezekből a felajánlásokból, tettekből a szeretetünket fogadja el, ráadásul óriási örömmel – és mi több kellhet ennél? Ha Ő boldog – a Rá fordított kis figyelmünktől, szeretetünktől –, akkor így mi is igazán boldogok leszünk. Itt a motiváció szintén nem az, hogy mi boldogok legyünk, mégis, ha a fentieket csináljuk, annak egyszerűen csak ez lesz a következménye.

Ha kedvet kaptál egy tudatos, lelki tettekkel teli héthez, meg is tervezheted a saját Kártikás napjaidat. Ne vállalj túl sokat, az fontosabb, hogy szilárdan és figyelmesen tudd csinálni, bármi legyen is az. Biztosra veszem, hogy amit eltervezel és „bevállalsz”, az rövidtávon csodálatosan feltölt majd, hosszútávon pedig nagyban segíteni fogja a lelki életedet.
Sok sikert hozzá neked is, és hajrá nekünk is!

Egy kis extra infó:

Kártika hónapban a Krisna hívők minden este mécsest ajánlanak Krisna gyermekkori formájának és zenéléssel egybekötött közös Dámodara-astaka éneklés is van (ez Krisna egyik gyermekkori kedvtelését felelevenítő dalocska). A programhoz vallási hovatartozástól függetlenül bárki csatlakozhat.

Budapesten (1039, Lehel utca 15-17.) hétfőtől péntekig 19:30-tól, szombaton és vasárnap 17:30-tól lehet csatlakozni. Krisna-völgyben (Somogyvámoson) 18:30-kor tartják a szertartást.

Ez egy elég rövid program, mindössze 30 perc, így, ha van kedved könnyen megnézheted és persze csatlakozhatsz is, nem vesz el sok időt, mégis hihetetlen szép hangulat, lelki élmény és töltődés lehet bármelyik estédre. Várunk szeretettel!

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok