Te barátkozol már a jóga legvégső céljával?

2023. 09. 06. | Az én jógám

 

Ha már jóga, akkor India, akkor Bhagavad-gítá… és akkor Krisna is?

Általában mindannyiunknak kell idő ahhoz (sőt néha elég sok idő), hogy összeálljon a teljes kép a fejünkben arról, hogy mi is az igazi jóga és annak legvégső célja. Lehet, hogy most épp elég számodra az, hogy gyakorlod az ászanákat, ezzel így teljesen elégedett is vagy, és ez tök oké. Aztán az is lehet, hogy finomabb szintű részeire is rátértél már a jógának, vagy esetleg a legmagasabb szinten éled. Mind máshol tartunk az úton, haladgatunk, ahogyan tudunk és ez így van jól.

Hogy mit is jelent a jóga és mi a legvégső célja, arról viszont mindig jó tudatosnak lennünk.

A jóga gyakorlatai, hatásai, végső célja

A jóga egy sok ezer éves indiai tradíció, mely egyesíti a tudományt és a filozófiát, s amely mára elterjedt a különböző kultúrákban.

A rendszert testgyakorlatok, a légzés szabályzását segítő gyakorlatok, meditációs és relaxációs technikák, valamint életmóddal összefüggő előírások alkotják. Hatása több szinten mérhető.

Első szinten hat a durvafizikai testre, melyben a gyakorlás következtében számos pozitív élettani változás tapasztalható.
Második szinten a finomfizikai test, a tudat lecsendesítésében ad segítséget.
Harmadik szinten a jóga lehetőséget ad arra, hogy az ember megismerhesse valódi transzcendentális lényét, az önvalóját, valamint kapcsolatot teremthessen Istennel, azáltal, hogy megérti saját eredeti helyzetét és szerepét a világban.

Az első két szintet a gyakorlás jótékony mellékhatásaként fogadhatjuk el, míg az utolsó lépcsőfok magát a jóga valódi célját tartalmazza.

(Korábbi Jógapont cikkből idézve)

A kapcsolat

Szóval a jóga minden mozzanata lehetőséget ad a te egyéni fejlődésedre. Az ászanáktól eljuttathat az önmegvalósításig.
A végső céljának része az is, hogy tudjunk kapcsolódni Istennel. Ez lehet, hogy neked egy őrült távoli és idegen dolog, de az is lehet, hogy egy teljesen természetes érzés és igény. Ugyan mind máshol tartunk ebben is, mégis, talán bármikor érdemes legalább csak barátkozni az Istennel való kapcsolat gondolatával. Ez nem feltétlen könnyű dolog, így én most ehhez hoztam egy kis bátorító videót.

Ebben a felvételben Tulsi Gabbard, indiai származású amerikai politikus beszél Istenről (Akit a Bhagavad-gítából Krisna néven is ismerhetsz). Bár ez a videó kimondottan Krisna e világban való megjelenésének az évfordulójára (“szülinapjára”) készült, mégis olyan módon beszél Tulsi Gabbard itt Róla, ami hihetetlenül szívhez szóló és közvetlen hangulatú, amit bármikor jó hallani.

Így kezdi:
“Amikor Krisnáról beszélünk, nem valami hindu, vagy keresztény, vagy muszlim Istenről beszélünk. Nem valaki idegenről, akivel még nincs semmi kapcsolatunk. Krisna neve azt jelenti: „Aki mindenkit vonz.” Akár Krisnának hívjuk, akár számtalan nevének egyikén, Ő mindannyiunk eredete. Ő a Legfelsőbb Atya, a Legjobb Barátunk. Ő ami forrásunk és menedékünk. …

Ha teheted, nézd meg, csupán 4 perc az egész, de nagyon szeretetteljes.

Dzsanmástamí

Krisna megjelenési napját (“szülinapját”) úgy hívják, hogy Janmāṣṭamī (Dzsanmástamí), ami az idén szeptember 7-re, vagyis éppen holnapra esik! Ilyenkor emberek milliói ünnepelnek világszerte.
Ha van kedved, te is ajánlj fel egy füstölőt Krisnának, énekeld egy kicsit a mahá-mantrát, olvass néhány verset a Bhagavad-gítából, vagy bármi, amit jószívvel teszel az örömére. Ha csupán néhány percet töltesz azzal, hogy emlékezz Krisnára – bármilyen hihetetlen – , már az is óriási lépés a kapcsolatotokban! Azt mondják, ha mi egy lépést is teszünk Isten felé, Ő ezret lép felénk…  aki nem hiszi, járjon utána!

Boldog Dzsanmástamít!

 

Ui.: A videó végén Tulsi Gabbard kifejezi háláját Sríla Prabhupádának. Ő volt az a személy, aki elterjesztette többek között a Bhagavad-gítát (és más védikus szentírásokat, a védikus kultúrát, az Isten iránti szeretet tudományát, művészetét) az egész világon. IDE kattintva olvashatsz is róla.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok