Hogyan ne égesd ki magad a jógában? Lemondások másként…

2023. 10. 06. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

Az első alkalmak, amikor találkozol a jógával – és meg is tud érinteni -, egy csodás reveláció lehet. Alig várod már a következő órát, az új ászanákat, a hatásokat, amiket átélhetsz a gyakorlás során, és az egész izgatottsággal telít el. Persze, mint minden új dolog esetében egy kis idő elteltével ez az érzés is alábbhagyhat, ami teljesen természetes. Idővel megismerjük a jóga további rétegeit is, mint a légzés, a meditáció, valamint rövid időn belül bizonyosan találkozunk egyfajta öngondoskodással is.

Mire gondolok itt? Olyan mindennapokat érintő életvezetési változtatásokra, amelyek egy jógagyakorló életére nagy hatással lehetnek. Tekinthetünk rájuk, mint íratlan szabályokra, amiket nem kell betartani, de azért időről időre elénk kerülnek. Például, hogy ne fogyassz koffeint, – a nemártás elve mentén – légy vegetáriánus, esetleg vegán, diétázz, írd le a gondolataid, távolodj el a technikától stb. Tehát egy rossz szokásokat kiiktató és jó szokásokat beépítő folyamatban találhatod magad, ami bizony nagyon megerőltető tud lenni.

Saját példámon keresztül szeretném bemutatni, hogy miért is jók ezek, ugyanakkor azt is, hogy vigyáznunk kell, nehogy kiégés legyen a vége, és a pozitív hatások helyett feszült és frusztráló helyzetbe taszítsuk magunkat.

A koffein elhagyása

Ez sokak életében kritikus pont. Bizony van, aki a reggeli kávé nélkül használhatatlan, legalábbis ezt hiszi magáról. Tudjuk jól, hogy a kávé azoknak már nem ad extra löketet, akiknek a szervezete hozzászokott. Viszont a már napi koffeinhez alkalmazkodott szervezet annak hiánya esetén fáradékonyságot és levertséget produkál, ami a függőség fő hajtórugója.

Bár szerencsére jómagam a függőségek nagy részének ellenállok – az édesség nagyobb mumus, mint a koffein -, ezért nem is okozott gondot amikor elhagytam a koffeines italok fogyasztását, és több mint 3 évig tartottam is. Aztán jött a felismerés, hogy igazából nem a hatása miatt, hanem a kávé íze miatt szeretem azt. Így hát körülbelül egy éve újra fogyasztom, de csak amikor kedvem van, ha nincs megvagyok nélküle, de egy aromás finom kávéra nem mondok nemet. Kivéve este, általában délután két óra után nem iszom kávét, nem szeretném, hogy zavarja az alvásomat.
Ami biztos, ha belevágsz, készülj rá, hogy kezdetben nem lesz kellemes, mert vágyik a szervezeted a koffeinre, de ez csak átmeneti.


Photo by Pexels – Александр Полепкин

Offline idő

A mai technológiával átitatott világban, gyakori az ilyen jellegű függőség. A közösségi média, a végtelen mennyiségű videó és sorozat könnyen berántja az embert, és miközben úgy érzi jól szórakozik, csupán elszalad mellette az élet.

Jómagam is benne vagyok, vagy inkább vissza-visszaesek ebbe a helyzetbe, csak a közösségi oldalak helyett a játékok azok, amik elveszik az időmet. Viszont fontos megjegyezni, hogy nem bűn szórakozni, és nem ördögtől való a passzív kikapcsolódás, például néhány sorozat megnézése. De érdemes a mértéket megtartani, és fontos, hogy ne helyezzük ezt a saját napirendünk, rutinunk elé.

Ne pörgesd a facebookot, amikorra egy jógaórát terveztél be, vagy ne nézz meg egy sorozatot a napi meditációd helyett, mert éppen lustább vagy aznap. A lényeg, hogy ezeket használd a szabadidődben, de ne csinálj szabadidőt azért, hogy ilyesmivel töltsd el. Valamint, ha egy mód van rá, lefekvés előtt egy órával már ne olvasd a híreket, vagy pörgesd a Tiktokot, mert az elméd nem tud megfelelően lecsendesedni, és a sok inger megzavarja az alvásodat is.

Ugyanakkor feküdj le és kelj fel

Az a helyzet, hogy ez egy nagyon nehéz téma. Többek között a rendszerességet hivatott meghozni az életedbe, de tudom jól, hogy ez nem könnyű. Egyszerűen nem ugyanúgy vagyunk felépítve, és ez az alvási szokásainkra is igaz. De ahogy minden, úgy ez is alakítható. Persze kellemetlenségek árán, de ez mindennel így van, bármihez is szeretnél nyúlni az életedben.

Ami engem illet, a magam részéről a hétköznapokon ugyanaz a rutinom az alvás terén. Legalábbis igyekszem tartani magam az este 11 óra körüli lefekvéshez, és az 5:00 – 5:30 körüli ébredéshez. Ez olyan szinten vált szokássá, hogy ha mégis nagyon későn kerülök ágyba, akkor is felkelek olyan 6 óra környékén. Viszont azt tudnod kell, hogy nekem is hosszadalmas folyamat volt, és még így is előfordul, hogy vannak elcsúszások. Ennek a rutinnak köszönhetően viszont mindennap körülbelül ugyanakkora energiaszinttel tudok gazdálkodni, amibe belefér a reggeli jóga, a munka, az edzés, a jógaoktatás, mikor mi van napirenden. Tehát nem ér nagy meglepetés, ami viszont nagy pozitívum.

Ha te képes vagy ennél korábban is lefeküdni, korábban felkelni, és ezt fenn tudod tartani hosszútávon, az a legcsúcsabb. De a lényeg, hogy törekedj egy élhető rendszerességre szert tenni a saját helyzetedben.

Írj naplót a pozitívumokról a napod végén

Nos, nekem ez teljesen zónán kívüli tevékenység. Nem tudom megszokni, hogy ezt csinálnom kellene, mert nem látom és nem is érzem, hogy bármit is adna a napomhoz. Gyakorlatilag a cél az lenne vele, hogy a nap során kapott pozitív impulzusokat leírd, újra megéld és hálás tudj lenni értük. Ha neked ez működik az szuper, biztosan hasznodra lesz! Ha esetleg nem annyira vált be, akkor próbáld ki ezt:

Én az írás helyett inkább az olvasást ajánlom. Tucatjával találni olyan írásokat vagy gyűjteményeket, amelyekben rövid, pozitív történetek, esetleg bölcsességek, inspiráló tanítások vannak. Egy ilyen könyvet este találomra kinyitok valahol, beleolvasok, és ezeken kicsit elmélkedve töltődök. Számomra mondjuk ez többet ad és előremutatóbb is hosszútávon.


Photo by Freepik

Ne akarj mindent egyszerre megváltoztatni

A fenti példák csak kis szeletei ezen nagy egésznek, melyekkel az öngondoskodás címszó alatt találkozhatunk. Nyilván nem esett szó olyanokról, mint a dohányzás vagy alkoholfogyasztás, melyeket tekintve nehéz pozitívumot mondani. Az egyértelműen negatív szokások elhagyása természetesen döntő fontosságú. Viszont a fenti példák mentén azt szerettem volna megmutatni, hogy vannak olyan dolgok is ebben a tengerben, amelyekhez óvatosan kell nyúlni, és inkább a balansz megkeresése a fontos, vagy éppen a személyiségünk, élethelyzetünk függvényében nem kell, vagy legalábbis nem most kell változtatnunk.

Végezetül pedig a legfontosabb tanács, ne akarj mindent egyszerre megváltoztatni és semmiképpen ne azonnal, mert belerokkansz, és a pozitív hatás helyett a letargia és a kiégés vár. Egy ilyen helyzetből pedig sokkal nehezebb új erőre kapni, mintha lassan, de biztosan, haladsz az utadon előre. Szóval változni, fejlődni fontos és jó, csak csináld okosan!

 

 

Borítókép: cookie studio on Freepik

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok