Mik az otthoni jógagyakorlás veszélyei?

2024. 05. 10. | Az én jógám

Szerző: Pinke Roland
 

Az otthoni gyakorlásnak megvannak az előnyei, de rengeteg kihívással szembesülhetsz, ha egyedül szeretnél otthon jógázni. Kezdetben, mikor még csak ismerkedtem a jógával, én otthon, egyedül, videók  és telefonos applikációk segítségével próbáltam meg beletanulni a jóga alapjaiba. Valójában nem tudom pontosan miért tettem ezt, talán csak szerettem volna nem teljesen kezdőként megjelenni az első jógaórámon.

Aztán az első ilyen alkalom során megtapasztaltam, hogy sok mindent rosszul csináltam, mennyi mindenre nem figyeltem, és milyen jó lett volna, ha ezeket valaki már az elején elmondja. Ezért én azt mondom – saját tapasztalatomból -, hogy mielőtt elkezded az önálló gyakorlást, látogass el legalább néhányszor jógaórákra. Ha pedig mindennap szeretnél gyakorolni, akkor is érdemes heti egyszer elmenned egy órára, az első egy évben mindenképp.

Ha valóban otthoni jógagyakorlásra adod a fejed, akkor viszont készülj fel, tudd, hogy mely pózokat kell elvégezned aznap. Vannak természetesen olyan jógairányzatok, mint például az astanga jóga, ahol előre meghatározott sorozatot kell gyakorolnod, így ez az otthoni gyakorlásodat megkönnyíti. Viszont ha nincs egy felépített menet a fejedben, vagy egy mankó – például egy videó, ami mentén haladsz a gyakorlásod során -, akkor könnyen csapongó ászanázásba torkolhat a jógázásod. Ám, ha ez meg is történik, még mindig fennáll a veszélye, hogy erre (kifele) figyelsz, ahelyett hogy befelé figyelnél közben.

Mindenesetre mondhatjuk, hogy a nulladik pont, hogy koncepcióval, tehát meglévő sorozattal a fejedben, vagy papíron, esetleg képernyőn kezdj bele a gyakorlásba. De lássuk mik azok a pontok még, amikre jó figyelned.

Ha elodázod, nem tud szokássá válni

Az otthoni gyakorlás egy nehéz műfaj, és ez nem csak a jógával van így, hanem bármilyen edzéssel. Szintén tapasztaltam már, hogy amíg edzőterembe jártam heti öt alkalommal, addig amikor elkezdtem otthon edzeni, gyakran elodáztam a betervezett alkalmakat, és eljutottam oda, hogy heti ötből heti egy-két alkalom lett.

Ezért fontos, különösen a kezdeti időszakban, hogy a betervezett otthoni jógázást, ne halaszd el! Ha lehet, más időpontra se tedd át. Egyrészt tiszteld meg magad azzal, hogy ami időt magadra szántál, azt valóban arra használd. Ezenfelül el kell érned azt a pontot, hogy hiányozzon a jóga, amikor kihagyod (valami halaszthatatlan dolog miatt). Ha már az első hetekben sem csinálod rendszeresen, akkor nem tud berögződni a mindennapjaidba az otthoni gyakorlás, és nem válik szokássá. Kb. 1 hónapra van szükséged ahhoz, hogy egy tevékenységet valóban a szokásoddá tegyél.

Legyen egy saját kis jógasarkod

Mindenképpen alakíts ki magadnak egy sarkot, vagy jelölj ki egy pontot a szobában ahová, ha leteszed a matracod, akkor azon a helyen örömmel tudd eltölteni azt a kis időt a kedvenc ászanáiddal.

Használhatsz füstölőt, mécseseket, és jó, ha vannak növények a szobában, amik frissítik és kedvezővé teszik a környezetet. Kitehetsz akár egy szép mandalát a falra. Ha van tanítómestered, akinek hálás vagy a tudásért, amit eljuttatott hozzád, az ő képét is kiteheted, így mindig emlékezhetsz rá is.

Ezek mellett figyelj rá, hogy a környezet rendezett legyen, így az elméd is nyugodtabb lesz. Ne legyenek a közelben bútorok, asztal, székek, amelyekbe beleütközhetsz, vagy amivel megütheted magad. Így nem vonják el a figyelmed és a sérülést sem kockáztatod vele.


Fotó: vadymvdrobot

Olyan gyakorlatsort válassz, amit szeretsz

Lehetőleg olyan sorozatot válassz a gyakorláshoz, amit szeretsz. Szánj rá időt, hogy kiválaszd a megfelelőt, és ennek mentén haladj. Ha ezt megteszed, élvezni fogod a gyakorlást, és nem lesz problémád az első pontban leírt szokássá válással sem. Nem az a célod, hogy szenvedj a matracon, élvezd a gyakorlást és akkor a motivációdat is könnyebben fenn tudod tartani.

Építs fel magadnak egy sorozatot

A legfontosabb, hogy meg kell tanulnod, hogy tudsz egy kerek és teljes jógagyakorlást létrehozni magadnak. Figyeld meg a gyakorolt sorozatokat, nézd meg hogyan vannak felépítve, és próbáld meg alkalmazni az ott tapasztaltakat.

Érdemes a gyakorlásod egy kis ráhangolódással kezdeni, hogy lenyugtasd az elmédet, majd egy rövid bemelegítést tartani, hogy csökkentsd a sérülések veszélyét.
Ezt követően bemelegítő pózókkal, álló pózokkal vagy napüdvözletekkel lehet folytatni. Ezek nagyobb izomcsoportokat megmozgató pózok.
Innét haladhatsz a kisebb izomrészeket megmozgató ászanák irányába. Jöhetnek az álló csavarások, majd az ülő és a hason fekvő pózok a core izmok átmozgatásához.
Végül pedig elérkezünk a háton fekvő pózokhoz, ahol már lassú, hosszabban kitartott levezető gyakorlatokat végezzünk, amelyek a befelé figyelést erősítik, és felkészítenek a hullapózra és a relaxációra.

Természetesen ez egy rövid vázlata annak, hogy is kellene egy sorozatot felépíteni. Mindenképpen táplálkozz az tapasztalataidból, amiket a jógaórákon szereztél.

Az ászanákon túli jógagyakorlás

A jóga nem csupán az ászanák gyakorlását jelenti, annak ellenére, hogy most legfőképp ezt tárgyaljuk. Így fontos azt is kiemelni, hogy a jógapózok mellett érdemes gyakorolni a valamilyen pránájámát. Ezenkívül ne félj kipróbálni egy kis meditációt, vagy akár néhány mantrát is megtanulhatsz, recitálhatsz akár halkan vagy hangosan, hogy megtapasztald a jótékony hatásait. Talán itt nyugaton nem vagyunk hozzászokva ezekhez a gyakorlatokhoz, mégis érdemes kipróbálni, különben sosem tudod meg mit veszítesz, mennyire sokat tudnak adni ezek a finomabbszintű gyakorlatok is!

Ha a gyakorlás már szokásoddá vált, jöhet a fejlődés

Bár ez az utolsó pont, szembe fog menni azzal, amit az elején többször is kiemeltem, mégis, heti egyszer próbálj meg minden segítség nélkül, gyakorolni a számodra érdekes, izgalmas ászanákat, esetleg próbálgasd a nehézséget okozó pózokat. Ez természetesen akkor érvényes, ha a gyakorlás már valóban szokásoddá vált, és a tapasztalatod is nagyobb. Így nem csak, hogy jól érzed majd magad, de lassan felkészültté válsz arra, hogy segédlet nélkül gyakorolj.


Fotó: halfpoint

Mikre tanít a jóga?

Rengeteg apró részlet van, amit a gyakorlás során fogsz kitapasztalni, nem lehet mindent maradéktalanul leírni. Számomra például elengedhetetlen a megfelelő zene a gyakorlásom során, mert segít fókuszálni, és a már megszokott dallamok adnak egyfajta magabiztosságot.

Bármilyen módon is közelíted meg az otthoni jógázást, azt ne feledd, hogy a cél nem csupán az, hogy ügyesebbé válj egyes pózokban, és még csak nem is az, hogy egészségesebben élj, bár ezek sem elhanyagolható dolgok. Mégis a jógagyakorlás megmutatja milyen módon reagálsz a nehézségekre, hogy veszed az akadályokat, milyen a kapcsolatod az egoddal, mennyire tudsz alkalmazkodni a változásokhoz, vagy éppen mennyire kényelmesedsz bele az állandóságba. Csak figyelj és tanulj magadtól, magadról.

 

 

Borítókép: KostiantynVoitenko

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok