Mesterségem címere: reményszikra

2023. 12. 05. | Életmód, Vegetáriánus

 

Hogyan válhatsz valaki életének reményszikrájává? Kezdjük az elején…

Szeretsz enni? Nem tudom te hogy vagy vele, de én sajnos imádok!
Amellett, hogy jó érzés finomságokat fogyasztani, az étel segít átmelegíteni a tested amikor fázol, vagy épp lehűt, ha meleged van, és időnként, ha szomorú vagy, jobb kedvre is derít (lásd sütiii). Nemigaz?

Belegondoltál már, hogy milyen sokrétű az étel értéke?

A legkézenfekvőbb persze az, hogy az étel életben tart. Ha pedig jól csinálod és tudatosan táplálkozol, akkor segít megőrizni a tested egészségét. Emellett finom szinten is hatással van rád, például a szattvikus (jóság minőségében levő) táplálkozás támogatja a mentális állapotod, a belső egyensúlyodat, és az önmegvalósítás útját is. Tehát, ha szerencsés helyzetben vagy, akkor az étel nem csak a testi, hanem minden szinten támogathatja az életed. Ilyen módon élni a mai világban igazán ritka és szóismétlés ide vagy oda, de nem tudom eléggé hangsúlyozni felettébb szerencsés dolog!

Aztán, ami talán még egy extra értéke az ételnek, hogy kapcsolatot sző a családod, barátaid és közted. Szép vagy épp vicces élményekhez segít hozzá nap, mint nap. A hétköznapokon túl pedig ott vannak a jó öreg ünnepek, esküvők, karácsonyok, szülinapok és annyi minden. Az életünket adja, és teszi szebbé az étel.

Sose felejts el hálásnak lenni…

Mindemellett lehetséges, hogy voltak már olyan napjaid is, amikor teljesen behavazódtál és csak estére jutottál oda, hogy leülj és egyél egy jót. Közben egész nap frusztrált voltál, ingerült, és nap végére már teljesen elment az erőd is. De aztán amikor eljutottál odáig, hogy végre leülj nyugiba, annyira jó érzés volt, hogy végre ott vagy te és a finom vacsorád. Napközben pedig maga a tudat volt megnyugtató, hogy eljön az a pont, amikor ehetsz egy kis meleg ételt. Ilyen napokon, ott este a vacsinál, az első falat közben mit szoktál érezni? Fogadjunk, hogy hálát. Ugye?

De aztán a „bármikor bekaphatok pár falatot” vagy a tudatosan megtervezett, átlagos napokon ez a hála dolog nem annyira erős. Tisztelet a kivételnek, de legtöbbünknél ez így van. Hihetetlenül könnyű megszokni a jót, természetesnek venni, és közben teljesen megfeledkezni arról, hogy ezért valójában hálásnak kellene lennünk.

A hála kifejezésének egyik legjobb módja, hogy ha mi szerencsés módon rendben vagyunk, akkor nézzük meg mit tehetünk másokért. Ez lehet egy kis figyelmesség a szomszéd Marika néninek, akinek nemrég halt meg a férje, és egyedül maradt; lehet az Zoltánnak, aki tanárként dolgozott, teljesen normális élete volt, de aztán elvált és a felesége kisemmizte, most az utcán él; Évinek, aki lebetegedett és nem sok segítséget kap, vagy Bencének, aki naponta csak egyszer tud enni, de még így is olyan jószívű kisfiú. Tele van a környezetünk ilyen emberekkel, és talán te is épp most készíted a szokásos kis elemózsia csomagod valamelyik hasonló sorsú ismerősödnek, vagy sütöd a sütit, amiből majd neki is szánsz pár kockát.

Fotó: Ételt az Életért – Eger

Reményszikra

Igazából nagyon különleges dolog olyan embereknek segíteni, akiknek az étel elsősorban a túlélést jelenti. Azonkívül, hogy megteszed a legfőbb dolgot az életben maradásukat segíted! , közben talán történik még valami más is. Az étellel együtt adhatsz egy mosolyt is, egy kis kedvességet, pár jó szót, és ezzel te válhatsz annak az embernek a reményszikrájává. Reményt adhatsz neki, hogy ebben az őrült világban igenis van, aki törődik vele, és igenis fontos az élete! Étellel kínálod, egy kis figyelmességgel kínálod. Sőt, igazából szeretettel. Talán nem is gondolnád, hogy ez mennyire sokat számít!

Épp egyik nap olvastam a következő pár sort: „Ha beengedsz másokat az életedbe, és megosztod velük, amid van, megváltoztathatod az életüket – sőt, ki tudja, talán meg is mented valakiét.”

Ne hagyd, hogy ez a személytelen világ megkeményítse a szíved! Adni mindig a legjobb érzés, és sosem megy ki a divatból. A legmenőbb dolog volt, most is az, és mindig is az lesz.

Ételt az Életért

Persze olyan módon adj, ahogy neked a leginspirálóbb!
Ha pedig szívesen segítenél másoknak, de nem tudod hogyan fogj bele, jószívvel ajánlom őket: Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány.

Több tíz éve látják el finom, meleg, vegetáriánus étellel, tartós élelmiszercsomagokkal és végtelen kedvességgel azokat, akiknek nehezebb a sorsuk. Számokat nem sorolok, az oldalukon meg tudod nézni, az önmagáért beszél. Ennek a csapatnak tényleg ez az élete, évről évre azon vannak, hogy minél több embernek segíthessenek. Ahogy írtam is, úgy gondolom, igazán őrült világot élünk, így minden egyes mosoly és minden tál meleg étel egy kis szikrája lehet a reménynek, hogy létezik még az önzetlen szeretet.

Ide kattints, ha érdekel a munkásságuk, vagy segítenéd azt bármi módon:
Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány

Ebben a rövid videóban pedig egy kis bepillantást nyerhetsz, hogy kiknek is segíthetsz, és ők mit éreznek ettől.

Adni jó! Hajrá reményszikrák!

 

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok