Tested egyik oldala ügyesebb? – Aszimmetria a jógában

2024. 03. 22. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

Ahogy a világon annyi mindennel, a jógával kapcsolatban is rengeteg a tévhit és a rossz berögződés, amelyek kihatással vannak az adott dolog megítélésére is. Az egyik ilyen félreértés az a tény, hogy a testünk két oldala nem szimmetrikus, amely részben onnan is ered, hogy vannak olyan pózok, amelyeknél a szimmetria elérésére törekszünk – mint például a tāḍāsana (hegypóz). Viszont rengeteg esetben találkozom olyan helyzettel, amikor a gyakorló egyes pózoknál nehezen fogadja el, hogy míg az egyik oldalon a gyakorlat gond nélkül megy, a másik oldal nehézségeket okoz.

Figyeld csak meg magad egy vṛkṣāsana (faállás) közben. Szinte biztos, hogy az egyik oldaladon a csípő feszültebb lesz, esetleg könnyebben tudod emelni a lábad. Az is megeshet, hogy a tartólábad tovább bírja, így míg az erősebb oldaladon simán bírod majd 10-15 légzésig, a másik oldalon a 10 légzés is nehezen kivitelezhető. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy az egyik oldaladon nem is tudod kivitelezni a gyakorlatot.


Fotó: Darina Belonogova – pexels

Frusztrál az aszimmetria?

Az aszimmetria jelenléte sok esetben frusztráló a gyakorlónak, melynek következtében ezt a jelenséget egy problémának érzékeli. A tartásunkban alapvetően rengeteg aszimmetria lehet jelen, egyik csípőnk lazább, mint a másik, egyik vállunk kicsit fentebb van, mint a másik, az egyik lábfejünket jobban kiforgatjuk, mint a másikat. Jobbkezesként biztosan erősebb az a karunk, amelyet gyakrabban használunk – jelen esetben a jobb.

Ezek a jelenségek viszont nem jelentik azt, hogy probléma van a testünkkel! A jóga gyakorlása közben, vagy akár egy gyógytorna során törekszünk helyreállítani ezeket az egyenetlenségeket, és próbáljuk szimmetrikus helyzetbe hozni a testünket, így elérve az ideális állapotot. De ez nem jelenti azt, hogy az aszimmetria egészségtelen vagy, hogy frusztrációt kell, hogy okozzon!

Nézzük meg a belső szerveinket, és vegyük példának a tüdőt, ami a jóga egy fontos része, gondoljunk csak a légző gyakorlatokra. A tüdő jobb oldala három lebenyből áll, míg a bal csupán kettőből, mivel itt helyezkedik el a szívünk, így kell neki a hely. Mivel a szív nem páros szerv, ezért a jobb és a bal oldalunk ebből a szempontból sem lehet egyforma. A gyomor is alapvetően a rekeszizom alatt a baloldalon helyezkedik el.

A nem szimmetrikus teljesen oké

Láthatjuk, hogy az aszimmetria alapvetően nem egy probléma, sőt a teljes szimmetria természetellenesnek is mondható. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogyha az arcunk egyik felét letükrözzük, és szimmetrikussá próbáljuk tenni, ránézésre egy torznak tűnő, természetellenes arcot kapnánk. Tehát az arc esetén is sok eltérés van a két oldal között, hiszen általában az egyik szemünk keskenyebb, zártabb, mint a másik, ezen kívül gyakran lentebb vagy fentebb helyezkedik el és ferdébb is.

Ezekkel a tényekkel együtt láthatjuk, hogy létezik a test egészséges aszimmetriája, és a szimmetriára való törekvés csupán egy mondhatni eszmény, amelyet a pózok során próbálunk elérni, az egyenletes fejlődés érdekében, nem pedig azért, hogy szimmetrikussá váljunk.

Ellenben minden ember egyedi és minden eset sajátos. Bár az aszimmetria természetes velejárója létünknek, mégis lehet intő jel és akár figyelmeztetés egészségügyi problémák kialakulására.


Image by Freepik

Milyen nehézséged lehet az aszimmetriából?

Az aránytalanság az emberek nagy részénél – körülbelül 90 százaléknál – megjelenik a lábak hosszának különbségében is, vagyis amikor az egyik láb kicsit rövidebb, mint a másik. Általánosságban ez a különbség nem okoz problémát, de bizonyos esetekben az egyenlőtlen terhelés miatt előfordulhat a medencében és a gerincben elmozdulás. Ezekre az összefüggésekre vannak pro és kontra kutatások. Az elváltozások sok esetben egyáltalán nem okoznak semmi problémát, azonban más esetben előfordul, hogy az évek során komoly tartásbeli, mozgásbeli nehézségekhez vezethetnek.

Az itt felsorolt érvek és tapasztalok mentén arra szerettem volna felhívni a figyelmet, amit szinte minden jógaórán elismétlek, miszerint az, hogy úgy érezzük, az egyik oldalon nehezebben megy egy adott póz, mint a másikon, az teljesen természetes. Az aszimmetriánk a tökéletlenségünk emlékeztetője, és a szimmetriára való törekvés csupán irány, nem pedig cél. Ennek ellenére, ha mozgásszervi vagy gerincproblémákkal, fájdalommal küzdünk, érdemes ezekkel a kibillenésekkel foglalkozni és szakemberrel konzultálni, mert lehet egyszerűen kezelhető a probléma. Ne a szimmetriára hanem az egyensúlyra törekedjünk inkább.

 

 

Borítókép: Freepik

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok